Life

Drama surorilor Dionne. Cvintupletele au fost expuse ca animalele de la zoo și au avut vieți tragice

15.07.2020 | 17:02
Drama surorilor Dionne Cvintupletele au fost expuse ca animalele de la zoo si au avut vieti tragice
ADVERTISEMENT

Cazurile de sarcini gemelare erau extrem de rare în urmă cu mulți ani, primul de acest fel atrăgând atenția în anul 1934 când în Quintland, Canada, au venit pe lume 5 fetițe. Annette, Cécile, Yvonne, Marie și Émilie Dionne au ajuns faimoase în toată lumea, însă copilăria lor s-a transformat într-o adevărată dramă.

Luate din sânul familiei la vârsta de numai patru luni, cele 5 fete au fost nevoite să crească într-un spital conceput special pentru ele. Decizia a fost luată de Guvernul de la vremea respectivă care a considerat că familia nu poate avea grijă de ele, dar realitatea a fost cu totul alta.

ADVERTISEMENT

Micuțele au crescut într-un regim extrem de strict, înconjurate de medici și infirmiere care le făceau regulat analize medicale. Pe deasupra micuțele erau vizitate de oamenii de pretutindeni care veneau să le vadă ca pe animalele de la zoo, uimiți de raritatea cazului. Potrivit historia.ro, circa 6.000 de persoane veneau zilnic în spitalul unde erau „cazate”.

Cazul surorilor Dionne a surprins o lume întreagă. Cvintupletele au avut o copilărie tristă

Quintland, orașul natal al celor cinci surori Dionne, a devenit în scurt timp cea mai mare atracție turistică din Canada. Între 1934 și 1943, circa 3 milioane de oameni au mers să le vadă pe micuțe, mai arată sursa menționată mai devreme.

ADVERTISEMENT

Se spune că cel mai mult de câștigat din acest caz a avut chiar guvernul canadian care le-a exploatat timp de 9 ani pe cele 5 surori. De asemenea, numeroase afaceri asociate cazului Dionne au încasat în perioada respectivă sume importante de bani, circa jumătate de milion de dolari.

Chiar în curtea spitalului era un magazin de suveniruri de unde turiștii puteau achiziționa fotografii, autografe, cărți, cărți poștale, păpuși etc, toate imprimate cu imaginea celor cinci fetițe. Magazinul era condus de mama lor.

ADVERTISEMENT

Din păcate, fetele și familia acestora nu a beneficiat de niciun ban, copilăria lor fiind una tragică. Nici după reintegrarea în familie, care a avut loc la vârsta de 9 ani, surorile Dionne nu și-au revenit pentru că erau nevoite în continuare să participe la diferite evenimente publice.

Cele 5 fete au locuit până la vârsta de 18 ani împreună cu părinții, însă aveau să mărturisească că erau tratate diferit față de ceilalți copii din familie. În plus, surorile Dionne au declarat că erau adesea supuse jignirilor, violențelor și chiar abuzurilor sexuale. La vârsta majoratului au rupt orice fel de legătură cu părinții, distanțându-se de aceștia.

ADVERTISEMENT

Surorile Dionne au avut vieți tragice. Guvernul le-a oferit scuze publice

Surorile din Canada nu au putut trece niciodată peste copilăria trăită în spital, dar nici peste anii alături de părinți. Povestea celor 5 fete s-a încheiat tragic, numai 3 dintre ele întemeindu-și o familie. Este vorba de Marie, Annette și Cécile care au avut și copii.

Émilie s-a călugărit, dar avea să moară la vârsta de numai 20 de ani din cauza unui atac de apoplexie, în timp ce Yvonne a devenit infirmieră, iar apoi s-a dedicat sculpturii, murind în anul 2001, la vârsta de 67 de ani.

Marie a murit și ea în urma unui atac vascular pe când avea 36 de ani. Numai două dintre surorile Dionne mai sunt în viață, Annette și Cécile, Guvernul canadian cerându-le în cele din urmă oficial scuze pentru rolul jucat în îndepărtarea lor de familie.

Guvernul a transmis în martie 1998 că le va plăti surorile Dionne rămase în viață 4 milioane de dolari drept compensație pentru anii petrecuți în spital. Este vorba de perioada de la patru luni până la vârsta de 9 ani când familia a obținut custodia fetelor.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: