News

Dronele militare turcești scot de pe piață rivalii din China. Ascensiunea producătorului Bayraktar

Dronele Bayraktar, instrumentul diplomatic al lui Erdogan în Arabia Saudită și în Emiratele Arabe Unite. Cum au devenit greii din Golf principalii clienți ai Ankarei.
07.08.2023 | 17:36
Dronele militare turcesti scot de pe piata rivalii din China Ascensiunea producatorului Bayraktar
Dronele, un instrument major de soft-power pentru președintele turc Recep Tayyip Erdogan / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În ultimele luni, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au semnat contracte de mai multe miliarde de dolari cu Ankara pentru drone turcești. Aceste acorduri sunt un semn al interesului tot mai mare al statelor arabe din Golf pentru echipamentele militare fabricate în Turcia. Ele reflectă, de asemenea, dorința tot mai mare a Turciei de a vinde armament acestor țări, în ciuda altor dezacorduri care se mențin între capitalele lor.

Dronele turcești, „a treia cale”

În Orientul Mijlociu și în Europa, dronele turcești sunt folosite pentru a (re)clădi relații sau pentru a le face mai fluide. Strategia Turciei de exporturi militare beneficiază de o imaginea unei „a treia căi”. Adică este mai puțin restrictivă din punct de vedere politic decât sistemele occidentale. De asemenea, cumpărarea de produse turcești are avantajul că este neutră, spre deosebire de cazul celor rusești, chinezești sau iraniene, garantând în același timp un nivel de calitate satisfăcător.

ADVERTISEMENT

Dronele turcești, care sunt un instrument de hard-power prin excelență, continuă să fie astăzi, mai mult ca niciodată, un instrument major de soft-power pentru președintele turc Recep Tayyip Erdogan, scrie cercetătorul Emile Bouvier, specializat în Orientul Mijlociu, în special Turcia, la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne din Paris.

În luna iulie, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a obținut un contract record în timpul unei vizite în Arabia Saudită, când Riadul a semnat cu producătorul Baykar Defense din Turcia pentru noua sa dronă, Bayraktar Akinci. Akinci este o dronă de luptă mult mai mare și mai sofisticată decât predecesoarea sa, Bayraktar TB2, care a devenit cunoscută pentru utilizarea sa în conflictele recente din Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Caucazul de Sud și mai ales în războiul din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Cel mai mare contract de export

Arabia Saudită s-a arătat anterior interesată să achiziționeze drone turcești și să obțină drepturi pentru producția locală. Deși nici una dintre părți nu a dezvăluit valoarea acestui contract, directorul executiv al Baykar l-a numit „cel mai mare contract de export în domeniul apărării și al aviației din istoria Republicii Turcia”, notează Business Insider.

Achiziția Kuweitului nu a fost nimic în comparație cu comanda făcută anul trecut de Emiratele Arabe Unite, care a inclus până la 120 de drone Bayraktar TB2 și diverse echipamente și formare, în cadrul unei tranzacții de 2 miliarde de dolari. În timp ce numărul de drone Akinci incluse în contractul saudit rămâne nedezvăluit, acesta este probabil substanțial dacă valoarea contractului este mai mare decât cea a comenzii de miliarde de dolari făcute de Abu Dhabi.

ADVERTISEMENT

Greii din Golf, clienți ai dronelor Bayraktar

Aceste acorduri arată că principalele state arabe din Golf au devenit rapid, în doar câțiva ani, cei mai mari clienți ai dronelor turcești. În deceniul care a precedat aceste tranzacții uriașe, saudiții și cei din Emirate au cumpărat în principal drone chinezești, în special Wing Loong II, care au fost folosite în Yemen și Libia. Dar dronele de fabricație chineză și-au pierdut atractivitatea pe fondul ascensiunii rapide a dronelor Bayraktar TB2.

În 2020, guvernul susținut de Turcia în Libia a folosit drone TB2 pentru a distruge sistemele de apărare aeriană Pantsir-S1 de fabricație rusească pe care Emiratele Arabe Unite le trimiseseră unei miliții pe care o susținea în războiul civil din această țară. Aceste drone au contribuit mult mai mult la influențarea rezultatului acelui conflict decât dronele Wing Loong trimise tot de EAU.

ADVERTISEMENT

Ulterior, Abu Dhabi a planificat să achiziționeze 18 drone avansate MQ-9B Reaper fabricate în SUA, ca parte a unui acord de 19 miliarde de dolari încheiat în ianuarie 2021, acord care includea și avionul „invizibil” F-35. Se pare însă că aceast acord a eșuat, Emiratele Arabe Unite orientându-se în schimb către Turcia pentru drone. Discuțiile au încetinit pe măsură ce SUA și-au exprimat îngrijorarea cu privire la relațiile dintre Abu Dhabi și China. Emiratele Arabe Unite au suspendat apoi complet discuțiile și au comandat 80 de avioane Rafale Dassault din Franța în decembrie 2021.

Letale, eficiente, cu „recunoaștere internațională”

Ali Bakir, un expert în Turcia de la Centrul Ibn Khaldon al Universității din Qatar, a remarcat că achiziționarea de drone turcești „implică mai mult decât achiziționarea sistemului”. Acordul saudit va include „elemente de însoțire, cum ar fi muniție, sisteme, instruire, întreținere, unități de comandă și control, printre altele”, a declarat Bakir. „Aceste componente suplimentare vor contribui, fără îndoială, la costurile inițiale, iar dacă transferul de tehnologie face parte din acord, contractul ar putea foarte bine să depășească minim 2 miliarde de dolari”.

Bakir a declarat că dronele turcești au câștigat „recunoaștere internațională” datorită „accesibilității, eficienței și capacităților letale” și succeselor documentate pe câmpurile de luptă moderne. „În plus, dronele TB2 turcești au ajuns în numeroase țări de pe diferite continente și regiuni, inclusiv în țări membre NATO și ale Uniunii Europene, deoarece vin cu mai puține restricții la export”, a declarat Bakir.

Jocul lui Erdogan cu MBS

Suleyman Ozeren, profesor la American University și cercetător principal la Orion Policy Institute, a declarat că acordul turco-saudit reprezintă mai mult decât simpla achiziție de drone sau transferul de tehnologie. Este, de asemenea, „un moment semnificativ care arată dorința lui Recep Tayyip Erdogan de a se împăca cu Mohammed bin Salman”, alias MBS, a declarat Ozeren, referindu-se la prințul moștenitor saudit. „Erdogan vede Arabia Saudită ca pe un actor critic, un remediu pentru criza economică profundă a Turciei și o scurtătură pentru revenirea sa la normalitate cu actorii regionali”.

Mai fiabile decât din China, mai ieftine decât din Occident

Ozeren a remarcat că dronele turcești s-au dovedit „mai fiabile” decât cele chinezești, ceea ce, împreună cu faptul că sunt mai ieftine decât modelele fabricate în Occident, a motivat probabil aceste comenzi uriașe. Politica Turciei „fără întrebări” și „fără obligații” joacă, de asemenea, un rol în faptul că țări precum Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar se bazează pe tehnologiile dronelor fabricate în Turcia, a estimat Ozeren.

El a mai spus că transferul de tehnologie și producția comună vor reprezenta o „valoare adăugată” pentru eforturile Arabiei Saudite de a-și diversifica capacitățile de apărare, desi se va menține evident dependența de lungă durată a Riadului de SUA pentru echipamente militare.

Trendul ascendent al industriei de apărare a Ankarei

Bakir, care este, de asemenea, cercetătot principal al Scowcroft Middle East Security Initiative din cadrul Atlantic Council, a declarat că aceste vânzări lucrative de drone sunt de „cea mai mare importanță” pentru susținerea „actualei traiectorii ascendente” a industriei de apărare autohtone a Turciei. Pe lângă extinderea pieței și oferirea unui „sprijin crucial” pentru economia Turciei, contractele consolidează parteneriatele internaționale, „creând o rețea de interese în domeniul apărării, securității, economiei și politicii”, a declarat el.

Ozeren a declarat că acordul saudit ar putea ajuta compania Baykar să „monopolizeze” tehnologia dronelor în Turcia, dar a precizat că nu se cunosc încă detalii cruciale despre acest acord.„Există prevederi obligatorii în acord care ar putea limita capacitatea Baykar de a încheia anumite acorduri cu anumite țări?”, a spus Ozeren, adăugând că ar putea exista, de asemenea, condiții „independente de tehnologia dronelor”, cum ar fi cerințe ca Turcia să își îmbunătățească relațiile cu președintele sirian Bashar Al-Assad.

„Indiferent care vor fi răspunsurile la aceste întrebări, afacerea a ținut prima pagină a ziarelor din Turcia și din străinătate”, a spus Ozeren. „Cu toate acestea, ar trebui să așteptăm și să vedem cum se va derula”.

ADVERTISEMENT
Tags: