ADVERTISEMENT
News

Dublu atentat pe insula filipineză Jolo! Cel puţin zece morţi

Autor: Alexandru Năstase | 24.08.2020 | 12:41
Dublu atentat pe insula filipineză Jolo! Cel puţin zece morţi
Tragedie pe insula filipineză Jolo! Sursa foto - facebook

Dublu atentat pe insula filipineză Jolo, acolo unde cel puţin zece persoane au fost ucise, iar alte zeci au fost rănite într-un bastion al organizaţiei jihadiste Abu Sayyaf.

ADVERTISEMENT

Cel puţin cinci dintre persoanele ucise sunt militari, a declarat presei locotenent-generalul Corleto Vinluan. Nu este pentru prima oară când se întâmplă așa ceva în această zonă.

În urmă cu un an de zile, 18 persoane au fost ucise într-un dublu atentat, la o catedrală din Jolo, pe insula cu acelaşi nume, în sudul Filipinelor.

ADVERTISEMENT

Tragedie pe insula filipineză Jolo!

Acest atac a avut loc la două zile după anunţarea aprobării masive – într-un referendum – a înfiinţării în sudul arhipelagului a regiunii autonome Bangsamoro, în cadrul procesului de pace cu insurecţia musulmană.

Prima bombă a explodat în timpul slujbei, în interiorul Catedralei Fecioarei de la Muntele Carmel, situată în centrul Jolo, cel mai mare oraş de pe Insula cu acelaşi nume, a declarat locotenet-colonelul Gerry Besana, un purtător de cuvânt regional al armatei.

ADVERTISEMENT

O a doua explozie a avut loc în exteriorul catedralei, în parcare, când au sosit militari la intervenţie. În fotografii difuzate de armată apar uşile şi ferestrele catedralei pulverizate, bănci distruse şi răsturnate.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui filipinez Rodrigo Duterte a condamnat un ”act terorist”. ”Îi vom urmări până la cpătul lumii pe cruzii autori ai acestei crime laşe, până când fiecare dintre ucigaşi va fi adus în faţa justiţiei şi aruncat după gratii”, a declarat, într-un comunicat, acest purtător de cuvânt, Salvador Panelo. “Legea va fi nemiloasă pentru ei”.

ADVERTISEMENT

Cinci militari, un membru al Pazei de Coastă şi 12 civili au fost ucişi în acest dublu atentat, în care au fost rănite alte 83 de persoane, a declarat Besana.

Şeful poliţiei regionale Graciano Mijares, a anunţat, la rândul său, 20 de morţi şi 81 de răniţi. A doua bombă se afla în cutia unei motociclete parcate în exteriorul edificiului.

ADVERTISEMENT

Autorităţile au anunţat că atentatul ar putea să fi fost comis de gruparea islamistă Abu Sayyaf. ”Când vorbeşti de terorism în provincia Sulu, primul suspect este întotdeauna Abu Sayyaf, însă nu putem să excludem posibilitatea altor responsabili”, a declarat Besana.

Insula Jolo este în fapt principalul bastion al Abu Sayyaf. Specializată în răpiri, această organizaţie este acuzată, de asemenea, de cele mai sângeroase atentate în arhipelag, între care unul contra unui feribot, soldat cu peste 100 de morţi, în 2004.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!