News

Dumitru Buzatu, judecat de propria cumnată, la Tribunalul Vaslui. Câți bani sunt în joc

Cererea baronului Dumitru Buzatu de a-și recăpăta dreptul pensia de parlamentar a fost repartizată chiar cumnatei sale, care lucrează la Tribunalul Vaslui.
28.12.2023 | 16:25
Dumitru Buzatu judecat de propria cumnata la Tribunalul Vaslui Cati bani sunt in joc
Dumitru Buzatu le-a inspirat pe femeile din viața lui. Fosta soție a ajuns senator, iar cumnata e asistent judiciar / Colaj foto: fanatik / Surse foto: Hepta / Vremea Nouă
ADVERTISEMENT

Cu doar o lună înainte să fie arestat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Dumitru Buzatu a inițiat o acțiune civilă împotriva Parlamentului României și a Secretariatului General al Camerei Deputaților. În cerere, Buzatu solicită anularea ordinului SGCD prin care îi este anulată pensia specială dobândită pe vremea când era deputat.

Cumnata lui Dumitru Buzatu, în comisia care studiază dosarul baronului PSD

Prima înfățișare, care este, în general, o ședință administrativă, s-a amânat ca urmare a cererii de abținere a asistentului judiciar căruia i-a fost repartizat dosarul, Olivia-Luminița Crețu. Deloc întâmplător, aceasta poartă același nume de familie cu fosta soție a social-democratului. Potrivit publicației vasluiene Vremea Nouă, angajata Tribunalului Vaslui este cumnata lui Dumitru Buzatu, respectiv sora fostei soții a politicianului, senatoarea Gabriela Crețu.

ADVERTISEMENT

Olivia-Luminița Crețu a ajuns asistent judiciar la Tribunalul Vaslui în anul 2018, la propunerea CNSLR Frăția, cu ajutorul liderului sindical Gheorghe Croitoru, fost consilier local și apropiat al baronului Buzatu. Numirea sa în funcție a fost făcută de ministrul justiției, la propunerea Consiliului Economic și Social.

Ca asistent judiciar, cumnata lui Buzatu participă la studierea dosarelor referitoare la conflicte de muncă, și se implică inclusiv în soluționarea cauzelor. Asta înseamnă că Olivia-Luminița Crețu ar trebui să pună concluzii și să semneze, alături de completul de doi judecători, decizia referitoare la pensia specială a cumnatului său. Tribunalul Vaslui va anunța pe 29 februarie 2024 dacă admite cererea de abținere a Oliviei Luminița Crețu.

ADVERTISEMENT

Olivia-Luminița Crețu a dat examen de admitere în magistratură

Despre Olivia-Luminița Crețu, presa locală a mai relatat că, înainte să ajungă la Tribunalul Vaslui, a lucrat ca șefă de cabinet a fostului prefect de Vaslui, Ioan Țibulcă, nașul lui Dumitru Buzatu. Și soțul Oliviei, Dan Pachițu, a lucrat la Primăria Vaslui, fiind angajat la Direcția de Târguri și Oboare. În prezent, el este șeful departamentului ”Managementul Calității” la Spitalul Județean de Urgență Vaslui.

Potrivit declarației de avere, Olivia-Lumința Crețu câștigă, în medie 1.100 de lei pe lună, în funcția de asistent judiciar, în timp ce partenerul ei de viață primește în jur de 7.000 de lei. Cei doi locuiesc într-un apartament de 65 mp din Vaslui, dețin două automobile (BMW și Mercedes) și au datorii care totalizează aproape 440.000 de lei, provenite din credite bancare contractate în intervalul 2021-2022.

ADVERTISEMENT

Potrivit informațiilor obținute de FANATIK, cumnata lui Dumitru Buzatu intenționează să rămână în sistem și după încheierea mandatului de asistent judiciar. În această iarnă, ea s-a înscris la examenul pentru admitere în magistratură.

Procesul lui Dumitru Buzatu, o formalitate

Dacă va câștiga procesul pentru redobândirea pensiei speciale, Dumitru Buzatu va încasa aproximativ 12.000 de lei pe lună (inclusiv retroactiv, din perioada în care acest drept i-a fost suspendat), datorită faptului că are trei mandate de deputat la activ.

ADVERTISEMENT

Abrogarea pensiilor speciale, sau mai precis, a indemnizațiilor pentru limită de vârstă, s-a votat la sfârșitul lunii iunie, în urma unui proiect de lege inițiat de PSD și asumat de premierul Marcel Ciolacu. Totul s-a dovedit a fi o bulă cu săpun, pentru că în noiembrie, CCR a declarat neconstituțională eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Din acel moment, procesele intentate de foștii aleși, care au solicitat anularea ordinului de suspendare a pensiei speciale, au devenit o formalitate. Practic, politicienii câștigă fără emoții procesele împotriva Parlamentului României, instituție care este obligată să-i repună în plată și să le plătească acestora drepturile retroactiv.

Buzatu a fost trimis în judecată pentru luare de mită

Dumitru Buzatu, trimis recent în judecată după ce a fost prins în flagrant, în timp ce lua o mită de 1,25 milioane euro, își petrece sărbătorile în arest.

Chiar dacă va fi condamnat, el poate sta liniștit: nu-și va pierde pensia specială, pentru că faptele de corupție de care este acuzat nu au fost săvârșite în timpul exercitării funcției de deputat.

ADVERTISEMENT