Sport

Cine este Dusan Vlahovic, cel mai prolific jucător din 2021, după Lewandowski. Cum îl descrie fostul stelist Cyril Thereau: “Nu am mai văzut pe nimeni care să muncească la fel ca el”

Cel mai scump transfer din mercato-ul de iarnă, Dusan Vlahovic, cumpărat de Juventus cu aproape 80 de milioane de euro, a fost cel mai bun marcator din Europa în 2021, după Robert Lewandowski.
29.01.2022 | 17:27
Cine este Dusan Vlahovic cel mai prolific jucator din 2021 dupa Lewandowski Cum il descrie fostul stelist Cyril Thereau Nu am mai vazut pe nimeni care sa munceasca la fel ca el
Dusan Vlahovic a fost transferat de Juventus de la Fiorentina pentru 75 de milioane de euro. (sursa foto: hepta.ro)
ADVERTISEMENT

Chiar în ziua când a împinit 22 de ani, atacantul sârb Dusan Vlahovic și-a atins deja unul dintre primele obiective anunțate încă de pe vremea când evolua la Partizan Belgrad: va juca pentru un club important.

Asta după ce Juventus Torino l-a cumpărat de la Fiorentina pentru 75 de milioane de euro, oferindu-i un salariu anual de șapte milioane de euro, de aproape nouă ori mai mult decât câștiga la Florența.

ADVERTISEMENT

“Sunt Zlatan Ibrahimovic al Belgradului. Voi juca pentru cele mai mari echipe”, și-a amintit bulgarul Valeri Bojinov ce i-a spus Vlahovic pe vremea când încă nu plecase din Serbia. Devenit profesionist la 15 ani, la Partizan, după ce a fost refuzat de Steaua Roșie la un test, cel alintat “Duca” nu a devenit un fenomen peste noapte.

În 2021, Dusan Vlahovic a fost peste Haaland, Benzema, Ronaldo, Messi, Salah și Mbappe

El a atras atenția mai multor cluburi precum Borussia Dortmund sau Atalanta Bergamo, dar a ajuns la Fiorentina, care l-a achiziționat în 2018 pentru 1,5 milioane de euro. Sezon după sezon, a impresionat tot mai tare, iar în 2021, a explodat prin cele 33 de goluri înscrise în Serie A în 43 de meciuri.

ADVERTISEMENT

Vlahovic a egalat, astfel, performanța realizată de Cristiano Ronaldo cu un an înainte și care nu a mai fost întâlnită într-un an calendaristic din Italia de mai bine de o jumătate de secol. Din anii ’60, mai exact.

Iar cifrele atacantului sârb de 1,90 metri au fost depășite în 2021 doar de Robert Lewandowski dintre toți jucătorii din primele cinci campionate ale Europei. Vârful lui Bayern Munchen a marcat 43 de goluri, cu zece mai multe decât Vlahovic, care i-a devansat, însă, pe Erling Braut Haaland și Karim Benzema, ambii cu 30 de reușite, Cristiano Ronaldo, cu 25 de goluri, și Lionel Messi, Mohamed Salah, Andre Silva, Kylian Mbappe și Ciro Immobile, toți cu 24 de reușite.

ADVERTISEMENT
  • 14 selecții are Dusan Vlahovic în naționala Serbiei, pentru care a marca șapte goluri.

Vorbea deja italiana când a ajuns la Fiorentina

Dincolo de talentul imens cu care a fost înzestrat, Dusan Vlahovic a atins un asemenea nivel și datorită unei munci imense și a seriozității sale.

Fostul atacant stelist Cyril Thereau, aflat la Fiorentina chiar atunci când sârbul a fost adus de la Partizan Belgrad, la 18 ani, își amintește de prima impresie lăsată de Vlahovic:

ADVERTISEMENT

“Era un jucător impresionant din punct de vedere fizic și un tip suficient de  matur, amabil și modest, care vorbea deja italiana și care s-a integrat rapid în interiorul grupului.”

  • 44 de goluri în 98 de meciuri a înscris Dusan Vlahovic în Serie A pentru Fiorentina, între 2018 și 2022. Dintre acestea, 41 au fost marcate din interiorul careului.

Rămânea la antrenamente până la căderea nopții

Coleg cu Dusan Vlahovic între 2018 și 2020, Thereau a fost impresionant de puterea de muncă a acestuia, dar traiectoria lui spre vârf i se pare cât se poate de firească: “Este un tip care muncește enorm, eu nu am mai văzut niciodată așa ceva. De nenumărate ori, staff-ul a trebuit să îi spună să se oprească. Era adesea pe teren la căderea întunericului. Când trebuia să mergem să mâncăm la prânz, era tot acolo. Când lucra la masa musculară, antrenorii îi cereau să facă mai puțin de teama de a nu i se face rău.”

Cu o asemenea atitudine, dar mai ales după un an 2021 extraordinar, este de înțeles și tristețea și, totodată, furia fanilor Fiorentinei că Juventus le-a luat cel mai strălucitor giuvaer, așa cum au făcut-o și în 1990 cu Roberto Baggio. Dacă Dusan Vlahovic va călca pe urmele legendarului Il Divin Codino, depinde în mare măsură doar de el.

ADVERTISEMENT