Sport

Ecuadorul nu a scăpat de perspectiva de a rata Campionatul Mondial. Cazul Byron Castillo se judecă joi!

Ecuador riscă să lase locul chilienilor la Campionatul Mondial după ce au apărut noi dovezi în cazul pașaportului fals al lui Byron Castillo.
13.09.2022 | 11:59
Ecuadorul nu a scapat de perspectiva de a rata Campionatul Mondial Cazul Byron Castillo se judeca joi
Presa engleză oferă noi date în cazul Byron Castillo. Dacă FIFA va lua măsuri, Chile ar putea ajunge la Campionatul Mondial în locul selecționatei Ecuadorului. Foto: twitter
ADVERTISEMENT

Joi, Comisia de Apel a FIFA va oferi verdictul final în dosarul Ecuadorului. Reamintim, forul din Chile a depus, în aprilie, o sesizare oficială privind eligibilitatea fundașului dreapta Byron Castillo. Și a acuzat faptul că acesta și-a falsificat certificatul de naștere. Forul mondial a respins dosarul, în iunie, astfel că s-a ajus la apel. Iar jurnaliștii englezi probează că acuzele au fundament, astfel că lucrurile pot lua o altă turnură.

Presa engleză demonstrează, cu un interviu video, adevărata identitate a lui Byron Castillo

Chile a ratat prezența la Campionatul Mondial, ocupând doar locul 7 în preliminarii. Au fost la șapte puncte de Ecuador, ultima clasată în cele patru poziții care ofereau calificarea automată. Și la cinci de Peru. Formația care a ajuns la baraj.

ADVERTISEMENT

Însă chilienii încă speră să meargă în Qatar. Pentru că au descoperit că selecționata Ecuadorului l-a folosit în preliminarii, fraudulos, pe Byron Castillo.

Ei susțin că au dovezi că Castillo s-a născut de fapt în Tumaco, Columbia, în 1995. Și nu în orașul ecuadorian General Villamil Playas în 1998, ceea ce spun documentele pe care le-a prezentat.

ADVERTISEMENT

Probele Sportsmail

Sportsmail confirmă acuzațiile. Și o face publicând o înregistrare audio a unui interviu pe care Castillo, care este, în fapt, columbian, l-a acordat anchetatorilor în urmă cu patru ani.

Iar în această declarație, afirmă că s-a născut în 1995, și nu în 1998, data de pe certificatul său de naștere ecuadorian. Și confirmă că numele său este Bayron Javier Castillo Segura. Cel de pe actul său de naștere columbian, publicat și de Marca. În timp ce pe cel din Ecuador apare ca Byron David Castillo Segura.

ADVERTISEMENT

Totodată, jucătorul a descris modul în care a ajuns din Tumaco (Columbia) la San Lorenzo (Ecuador) pentru a juca fotbal. ”Am trecut granița pentru că, știți, echipele de la Tumaco joacă la San Lorenzo.

Am fost să dau probe în San Lorenzo, îmi amintesc foarte bine asta. Nu am fost niciodată ales pentru nicio echipă la acele trialuri, dar prietenul meu care a fost ales nu a mai revenit, așa că eu am mers în locul lui”, spune Byron Castillo.

ADVERTISEMENT

Cel care dezvăluie și identitatea celui care a avut ideea actului de identitate fals. Marco Zambrano, un om de afaceri ecuadorian și proprietar al NorteAmerica. Un personaj controversat, suspendat de forul ecuadorian în 2018. În ciuda acestui fapt, în 2019, FEF (federația ecuadoriană) a decis oficial că Castillo era cetățean ecuadorian.

În plus, în spațiul public a mai apărut un document. În 2015, Byron Castillo era dat afară de Emelec, cea mai titrată echipă ecuadoriană. Și tocmai din pricina problemelor legate de naționalitatea sa.

Chile cere ca FIFA să dea meci pierdut Ecuadorului în jocurile în care l-a folosit pe columbian

Ei bine, cei din Chile merg până la capăt. Și cer forului mondial să dea Ecuadorului meci pierdut, 0-3, pentru fiecare partidă în care l-a folosit pe Byron Castillo. Și sunt nu mai puțin de opt.

Ei bine, dacă la apel FIFA va lua în calcul probele, și le dau câștig de cauză, echipa lui Alexis Sanchez și Arturo Vidal ar ajunge la Campionatul Mondial. Pentru că s-ar clasa, la golaveraj, peste echipa Perului. Și ar juca în Grupa A, alături de Qatar, Olanda și Senegal.

De precizat că există și un precedent. Consemnat în 2018, când Bolivia a pierdut meciurile împotriva Chile și Peru, după ce l-a folosit pe fundașul Nelson Cabrera, originar din Paraguay, în calificările pentru Cupa Mondială.

ADVERTISEMENT