Sport

Edi Iordănescu a dezvăluit discuțiile secrete purtate cu liderii naționalei. ”Le-am spus că sunt un pic dezorientat și fără busolă”

Edi Iordănescu a împlinit luni, 25 martie, doi ani de la debutul său ca selecționer al naționalei României, amicalul cu Grecia (0-1), disputat la 25 martie 2022
26.03.2024 | 10:25
Edi Iordanescu a dezvaluit discutiile secrete purtate cu liderii nationalei Leam spus ca sunt un pic dezorientat si fara busola
Edi Iordănescu a dezvăluit și discuțiile purtate cu liderii vestiarului. Foto: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Edi Iordănescu consideră că în cei doi ani pe banca naționalei României a acumulat foarte multă experiență. Tehnicianul a dezvăluit și discuțiile purtate cu liderii vestiarului pentru a face performanță la EURO 2024 și a-l convinge astfel să continue și în preliminariile CM 2026.

Edi Iordănescu a împlinit doi ani de la debutul ca selecționer al României

”Cu siguranță, în cei doi ani ca selecționer am dobândit un plus de experiență. E normal”, a precizat Edi Iordănescu la conferința de presă premergătoare amicalului de gală cu Columbia, de marți, 26 martie, pe stadionul Civitas Metropolitano din Madrid.

ADVERTISEMENT

Iordănescu a continuat: ”Am timp petrecut cu grupul, au trecut evenimente peste noi. Ne-am confruntat cu fel și fel de situații. Cunosc fiecare jucător foarte bine, atât în teren, cât și în afara lui, și asta îmi dă posobilitatea să lucrez cât mai obiectiv”.

Edi susține că a crezut tot timpul în calificare: ”Am fost optimist din primul moment și mi-am asumat un obiectiv deloc la îndemână, calificarea la EURO 2024. Veneam după opt ani de secetă. Niciun moment nu cred că m-ați simțit că sunt pesimist, că n-am încredere, inclusiv în momentele mai grele. Stresat? Mi-am ales meseria asta și am știut ce vine la pachet cu ea.

ADVERTISEMENT

Pentru mine cea mai mare presiune pe care o resimt este pusă de mine însumi. Îmi doresc în fiecare zi să fiu și mai bun și mai competitiv pentru că doar așa pot fi un exemplu pentru grup și  îi pot obliga să țină ritmul cu mine”.

Discuția dintre Edi Iordănescu și liderii naționalei României

Edi Iordănescu a dezvăluit că tricolorii îl pot convinge prin prestația lor de la EURO 2024 să-i prelungească angajamentul cu FRF și pentru preliminariile CM 2026. El mai are contract până la finalul turneului final din Germania.

ADVERTISEMENT

Răzvan Marin, unul dintre liderii naționalei, a precizat după egalul modest cu Irlanda de Nord, 1-1, vineri, 22 martie, pe Arena Națională că tricolorii îl pot convinge pe Edi Iordănescu să continue ”printr-un joc foarte bun şi cu o victorie la Madrid, împotriva Columbiei”.

Chestionat de FANATIK despre declarația lui Răzvan Marin, Edi Iordănescu parcă abia a așteptat să-i provoace pe tricolori.

ADVERTISEMENT

”Să facă! Contează foarte mult ce fac ei, jucătorii. Cu ce se mulțumesc și cu ce nu se mulțumesc. Ce-și doresc și ce acceptă. Am discutat cu grupul ce facem de acum înainte? Le-am spus că eu am simțit pentru prima dată de când sunt selecționer că sunt un pic dezorientat și fără busolă.

Pentru că în contractul meu spunea că obiectivul meu este să ne calificăm la EURO. Mi-am îndeplinit obiectivul și nu am altceva în contract. S-a autoprelungit fără un obiectiv scris pentru EURO. Și am vrut să aflu ce își doresc ei. Ce cred, la ce se gândesc.

După ce i-am ascultat pe majoritatea dintre ei, în mod special pe reprezentanții grupului m-am regăsit și eu în afrimațiile lor. Trebuie să ne pregătim cât mai bine pentru turneul final din toate punctele de vedere. Un prim obiectiv nu poate fi decât ieșirea din grupă. Indiferent cum. După care ne reașezăm și ne reanalizăm busola.

”Mă voi irita rapid. Nu accept asta!”

Meciul cu Columbia reprezintă cel mai important test în vederea participării României la EURO 2024. Concurența pentru un loc în lotul de 23 de tricolori care va merge la turneul final din Germania este acerbă, iar asta poate influența negativ relațiile de joc. Edi Iordănescu a recunoscut că le-a transmis jucătorilor că nu acceptă ca vreun jucător să iasă din strategia grupului pentru a ieși el în evidență.

”Printre primele mesaje pe care le-am transmis jucătorilor la reunire a fost că nimeni nu are de demonstrat nimic, decât că poate să fie extrem de bine integrat în grup, în teren și a afara lui. Că forța grupului ne-a calificat la EURO, că fiecare are capacitatea de a ieși la rampă în anumite momente ale jocului și în plan individual.

Dar nu trebuie să caute acele momente, ci să fie pregătit să preia o acțiune individuală. Noi ne-am crescut eficiența ofensivă și defenisvă printr-un joc de echipă foarte bun.

Am subliniat faptul că dacă văd pe cineva că vine și încearcă opus, să demonstreze ceva, mie sau altcuiva, sau încearcă lucruri personale mai mult decât se recomandă personal mă voi irita rapid. Nu accept asta! Au înțeles asta în campania de calificare și nu avem de ce să ne întoarcem la obiceiuri vechi și proaste.

Nu mi s-a părut că cineva a vrut să iasă în relief în mod personal  sau că a dat dovadă de egoism. Sigur că, în anumite momente s-au luat decizii care au părut așa, dar din dorința de a ajuta aechipa. Eu am liniște din punctul ăsta de vedere.

Nu după criteriile astea voi face selecția finală. Nu un jucător care face 20 de atingeri și își consumă energia aiurea și face lucruri care nu se recomandă mă impresionează. Dimpotrivă, capacitatea de a face lucrurile cât mai simple și corecte este o calitate mare în fotbalul modern”.

ADVERTISEMENT