Sport

Edi Iordănescu a plecat să rezolve ”problema Ianis Hagi”. Ce jucători-surpriză ar putea să apară la națională. Exclusiv

Selecționerul Edi Iordănescu e într-un turneu în care încearcă să-i ajute pe internaționalii importanți care au probleme, așa cum este cazul lui Ianis Hagi. FANATIK îți oferă toate informațiile.
18.01.2024 | 13:59
Edi Iordanescu a plecat sa rezolve problema Ianis Hagi Ce jucatorisurpriza ar putea sa apara la nationala Exclusiv
Edi Iordănescu a plecat În Spania să rezolve ”problema Ianis Hagi”. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ianis Hagi a fost important în preliminarii, dar a ajuns să nu mai joace în mod constant la Alaves, ceea ce îi periclitează prezența la Euro. Ce se va întâmpla cu Ianis Hagi dacă el tot nu se va impune la Alaves? Va mai fi convocat pentru Campionatul European? Edward Iordănescu a pronunțat un criteriu clar: jucătorii vor participa la Euro numai dacă vor evolua în mod constant pentru cluburile lor. Dar Hagi a fost important în preliminarii și e important pentru mulți dintre tricolori, pe care i-a condus la Europeanul de tineret din 2019, turneul în care România a fost semifinalistă.

Edward Iordănescu a plecat să rezolve ”problema Ianis Hagi” și are doi tineri de la CFR pe listă!

Ca să aibă informații exacte, nu doar date despre minutele pe care le petrece Ianis pe teren, selecționerul a mers în Spania. Iordănescu a petrecut câteva zile în Oliva Nova, în cantonamentul lui CFR Cluj, și a urmărit patru antrenamente ale vișiniilor. A avut discuții cu antrenorul Andrea Mandorlini și cu jucătorii eligibili U21, portarul Răzvan Sava și stoperul Matei Ilie.

ADVERTISEMENT

Ambii ”italieni” sunt revelații în sezonul acesta, s-au impus în echipă și au atras atenția cu prestațiile lor. Florin Prunea, goalkeeperul Generației de Aur, l-a indicat pe Sava ca pe portarul lui favorit din campionat. Edi îi consideră importanți pentru viitorul naționalei de seniori și pe Sava, și pe Ilie, de aceea a ținut să vorbească direct cu ei în perioada aceasta. Răzvan a crescut la Torino, Matei a fost adus de la Padova.

Selecționerul va ajunge în Vitoria mâine, în capitala Țării Bascilor, pentru a discuta și cu Ianis Hagi, și cu antrenorul Luis Garcia. Edi o să asiste mâine seară și la meciul lui Alaves cu Cadiz. Ianis a jucat în 14 meciuri din acest sezon din LaLiga, nu a marcat niciun gol și a pasat decisiv o singură dată. El e mai mult un om de lot pentru basci, nu a reușit să se impună ca titular de când a fost împrumutat de la Glasgow Rangers.

ADVERTISEMENT

Alte probleme: Andrei Rațiu, George Pușcaș, Răzvan Marin

Hagi a fost integralist marți în Cupa Spaniei, într-un derby basc cu Athletic Bilbao pe care Alaves l-a pierdut cu 0-2. Problemele pe care mijlocașul ofensiv le are în perioada aceasta în care nu joacă frecvent în campionat îl îngrijorează pe Iordănescu, acesta e motivul pentru care selecționerul s-a deplasat în Spania.

Ianis a fost important în preliminarii, absența lui de la Campionatul European ar fi o pierdere. Edward a insistat după obținerea calificării că el va ține cont de un criteriu clar: la Euro vor merge doar fotbaliști care evoluează în mod constant pentru cluburile lor. Condiția aceasta l-ar exclude pe Hagi dacă statutul lui nu se va îmbunătăți în formația din Vitoria.

ADVERTISEMENT

Selecționerul încearcă să înțeleagă situația internaționalilor care au probleme. În turneul spaniol, el a mers și la Madrid pentru întâlniri cu Andrei Rațiu. Fundașul dreapta a apărut doar de patru ori pentru Rayo Vallecano în sezonul acesta. Edi a vorbit cu jucătorul, a asistat și la trei antrenamente ale lui Rayo.

Iordănescu va fi sâmbătă în tribună la partida Rayo Vallecano – Las Palmas. Iar în seara aceasta va asista la jocul Atletico – Real Madrid, din Cupa Spaniei. Edi nu e preocupat doar de Hagi și de Rațiu, el știe că mai are bătăi de cap și cu tricolorii din Italia. George Pușcaș a plecat de la Genoa la Bari, în Serie B, și e probabil să joace des pentru formația din Puglia, ceea ce e bine. Răzvan Marin nu mai era titular la Empoli, dar toscanii au schimbat antrenorul, l-au demis pe Aurelio Andreazzoli și l-au instalat pe Davide Nicola. Selecționerul României speră că modificarea aceasta îl va ajuta pe Marin să redevină un om de bază, iar el să nu piardă jucători importanți pentru Campionatul European.

ADVERTISEMENT
  • 13 e locul pe care îl ocupă Alaves în LaLiga. Formația lui Ianis are cinci puncte peste Cadiz, a 18-a din clasament și prima care retrogradează. Cadiz e tocmai adversara de mâine, în meciul pe care îl va urmări Iordănescu
  • 3,5 milioane de euro valorează Ianis Hagi, conform transfermarkt. Cea mai mare sumă plătită pentru un transfer al lui a fost 4,7 milioane de euro, achitată de către Genk către Viitorul Constanța în 2019
ADVERTISEMENT