Sport

Editorial Cornel Dinu. „Eu nu m-am luat de Mircea Rednic!”

Cornel Dinu face analiza etapei 19 din Casa Pariurilor Liga 1, care a cosemnat prima victorie a lui Dinamo după 4 luni jumătate și primul succes al lui Mircea Rednic după 9 etape de când a revenit în „Ștefan cel Mare”.
14.12.2021 | 12:52
Editorial Cornel Dinu Eu nu mam luat de Mircea Rednic
Editorial Cornel Dinu. Eu nu m-am luat de Mircea Rednic! L-am cauționat în raport cu jucătorii de care dispune și mentalitatea dinamovistă inexistentă la Dinamo acum. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mă frământă demult un adevăr de necontestat, foarte important, ce se petrece din ce în ce mai des după 1990 în fotbalul nostru. Este cu efect nefast de bumerang.

Editorial Cornel Dinu. Eu nu m-am luat de Mircea Rednic! L-am cauționat în raport cu jucătorii de care dispune și mentalitatea dinamovistă inexistentă la Dinamo acum

Presa de la noi prezintă și constată că mulți dintre conducătorii echipelor românești se implică direct în viața vestiarului „supușilor”. Plec de la premisa că au cele mai bune intenții.

ADVERTISEMENT

Nu realizează, însă, că, practicând nu numai discuții cu antrenorii, de cele mai multe ori la vedere și consemnate, dar și cu jucătorii, nu fac altceva decât să submineze performanțele echipei. Simplu, se disipează comanda.

Este un subiect complex, repet, de mare pericol mai ales în haosul din ce în ce mai mare din fotbalul nostru. Și mai ales din ce în ce mai amărât de la zi la zi, departe, foarte departe de ce a reușit să fie odată…

ADVERTISEMENT

…Încât, într-un viitor apropiat, asumându-mi toate consecințele, voi prezenta acest subiect pe larg. Comparativ, desigur, cu exemple incontestabile de cum e fotbalul de înalt nivel european, față de mlaștina în care s-a ajuns la noi.

Editorial Cornel Dinu. După „Trică fără frică”, următorul antrenor al „Mititeilor” îl vor căuta, probabil, pe la Maglavit…

Antepenultima etapă a acestui sezon a început sub amenințările furibunde a știrilor apocaliptice că ne așteaptă zile de cruntă suferință meteorologică. Viscole siberiene, ninsori polare, vântoase prăvălite de pe platoul Bucegilor mai peste tot, ploi musonice…

ADVERTISEMENT

Se induce astfel o panică permanentă în subconștientul colectiv și se seamănă sămânța curiozității oamenilor de a urmări în continuare știrile, atât pe „sticlă”, cât și sub forma „Mai multe amănunte găsiți pe site-ul nostru, …”, puneți dumneavoastră ce nume vreți.

Câștigând două meciuri consecutive, Clinceniul a pasat pentru trei zile „lanterna roșie”… cui mi-e și rușine, și frică să și gândesc, d-apăi să scriu… E groaznic pentru întreaga suflare a „câinilor roșii”… Lanterna roșie, câinii roșii, situația albastră, viitor negru… Dinamocolor…

ADVERTISEMENT

Cu Adrian Falub antrenor acum, așezat pe banca tehnică înainte cu doar câteva zile, „academicienii” au pasat degringolada deciziilor în grațiile patronilor tare mititei, fotbalistic vorbind.

Iarăși cu prea mulți străini, și de fotbal, în formație, conduși cu 2-1 din minutul 68, după o gafă de ieșire a portarului Mogoșanu, gazdele au scăpat de o diferență mai mare de scor. Dacă luăm în calcul că până la ultimul fluier, oaspeții au mai avut două situații de a se detașa și mai mult pe tabela de scor.

Până când să li se îndeplinească gândul de frustrare că vând echipa, „Mititeii” au ușuit și al treilea antrenor. Localnicul „Trică mereu fără frică”, dar cu un egal (ghici cu cine…) și trei înfrângeri. Următorul va fi căutat, cu siguranță, și pe la Maglavit… Ca să aibă viziune… viziunea lui Petrache Lupu… La Buturugi…

Editorial Cornel Dinu. Rapidulețul pe Argeș în sus. UTA, „croită” de două puncte acasă de Botoșaniul lui Iftime

Rapidulețul s-a impus, ușor surprinzător, în fața Argeșului, în primele 15 minute. Când a înscris de două ori. Mihai Ianovschi părea un Sfinx pe margine, iar Andrei Prepeliță și-a împins spre ceafă cipilica de iarnă.

…De ajuns ca elevii lor să aibă șase ocazii în a doua repriză. Trei chiar mari, prin intratul Arias, care, semănând cu Uday, fiul cel mai puternic al lui Saddam Hussein, dați-mi voie să exagerez, poate să însemne și ghinion în echipă…

Antrenorul lui Valeriu Iftime și jucătorii săi au fost gata, gata să-i „croiască” o nouă înfrângere „Bătrânei Doamne” UTA chiar la ea acasă. Au avut cinci ocazii față de doar două ale arădenilor.

Echipa Bucovinei are 31 de jucători, din care 15 sunt străini. Cei mai mulți nu și de fotbal, ca la prea multe dintre echipele primei noastre divizii.

UTA a dovedit că are, în continuare, probleme să câștige acasă, chiar dacă publicul o încurajează admirabil, la finalizare dovedindu-se deficitară, fiind necesare obligatoriu retușări ale combinațiilor pregătite la antrenamente.

Editorial Cornel Dinu. În loc de 2-0 pentru FC Voluntari, s-a făcut 1-1 pentru Universitatea Craiova

Laurențiu Reghecampf și Basarab Panduru, evoluând cu Universitatea Craiova la Voluntari, au fost aproape de domicilii. Conjugale sau nu… S-a văzut în prima repriză, când au avut două ocazii de a marca, față de niciuna a „voluntarilor” lui Liviu Ciobotariu. Ambele mari.

Universitatea Craiova a controlat meciul, în general, dar a egalat cu șansă, prin intratul Ionuț Vînă, vânos în a relua în gol, dar deloc în… gol, o bâlbâială a localnicilor, fără Gabi Tamaș în distribuție, în penultimul minut al jocului.

…Cu noroc, pentru că Adam Nemec trebuia să facă 2-0 prin lobul trimis afară în minutul 77, nepresat de nimeni în careul oaspeților.

Editorial Cornel Dinu. FCSB a câștigat a cincea „directă” consecutivă cu Gazul Metan prea dilatat din Mediaș

„Aclimatizați” la Mediaș, Ilie Poenaru și Marin Dună n-au putut câștiga o nouă dispută cu FCSB (a cincea înfrângere consecutivă în „directe” a Gazului).

„Fecesebecaliuța” a avut  de la mijloc în față jucători superiori în mobilitate, în viteză de pătrundere, dar s-a desprins în câștigătoare abia în mitanul al doilea. Printr-un gol norocos al intratului Darius Olaru în locul lui Răzvan Oaidă în „becaliada” de la pauză.

…Cu un șut-reluare a unei respingeri medieșene după un corner… a la Sinișa Mihailovic… minge catapultată în iarba cu apă din fața portarului ca să-i fie greu și de respins… După care intratul Nasser Chamed, trimițând din careu, nepermis, afară, a ratat nemeritata egalare…

Editorial Cornel Dinu. Cristiano Bergodi a „sfințit” echipa din Sfântu Gheorghe, Farul n-a mai luminat Viitorul lui Gică Hagi

Cristiano Bergodi a venit la Sepsi Sfântu Gheorghe în octombrie. A pierdut două meciuri, după care, de opt partide, șase în campionat, două în Cupă, n-a mai întâlnit înfrângerea.

Prestația jucătorilor săi s-a stabilizat, chiar dacă n-a rupt gura târgului… local. Cu stadion și bază făcute cu bani de la Orban… al ungurilor… Și nu al românilor, care, când a fost să fie la guvernare a avut… orb(an)ul găinilor… Nu neapărat impus de la Bruxelles…

Chiar dacă a câștigat dintr-un penalty timpuriu (minutul 7), Sepsi mi s-a părut mult mai bine așezată și disciplinată tactic decât zbuciumul ades haotic al Farului. …Rar luminând prin execuții genialitatea de jucător a lui Gică Hagi. Nervos și cu ceva dreptate, în special după meci…

Numai că reparațiile în prestația echipei sale îi aparțin în mare măsură și nu trebuie puse „bârne” numai în comportamentul adversarilor și al arătărilor nefaste care sunt arbitri ce-i avem… pardon, ce suntem obligați să-i suportăm.

Editorial Cornel Dinu. CFR Cluj și-a reconfirmat specialitatea: victorie scurtă. „Să câștigi cu Sevilla e normal. Dar să bați pe Mioveni nu e ușor”

Și cu Mioveni, CFR Cluj și-a reconfirmat apetitul de a marca și a câștiga, cu trei excepții ca scor (3-2 cu FC U Craiova 1948, 4-1 cu FCSB, 3-0 cu Dinamo), din august, marcând maxim două goluri.

Duminică seară, dacă Bogdan Rusu nimerea poarta în minutul 87, egalând, sunt convins că declarația lui Dan Petrescu, dăngănitor de vorbe de neconceput, ar fi fost cam aceeași: „Să câștigi cu Sevilla e normal. Dar să bați pe Mioveni nu e ușor. Felicitările mele pentru eroi”.

…Cred că se referea la colindători. Adevărați martiri dacă ar mai veni ca pe vremurile copilăriei mele, cu versurile sfinte ale Crăciunului pe la casele românilor dezbinați și înrăiți de vremurile actuale…

Editorial Cornel Dinu. „Câinii” au suferit ca niște… câini și au luat o gură de oxigen. Marea „oxigenare” se face în vacanța de iarnă

În fine, câștigând cu Chindia Târgoviștei mele natale, Dinamo, unde m-a lovit notorietatea, pare că respiră. „Câinii roșii” au lăsat impresia că se mai pot aciui sub o streașină a salvării.

Chindia, fiind turn de observația și apărare la Curtea Domnească din Târgoviște sute de ani, echipa care-i poartă numele de câteva decenii s-a afirmat de ceva timp apărându-se strâns, exact, și punctând, puțin câștigător, pe contraatac.

Acum, la ce jale de lot a ajuns să aibă Dinamo, Chindia a atacat, și-a creat multe ocazii, dar le-a ratat. Astfel, până să marcheze Cătălin Carp, jucătorii lui Emil Săndoi au avut șapte ocazii! Patru mari, mari! A ratat și Iliuță Popa (chiar așa îl cheamă: Daniel Iliuță Popa) un penalty, fiind apreciat de suporterii „câinilor” ca niciodată în cele 81 de meciuri jucate pentru Dinamo!

„Câinii” au suferit ca niște… câini, și-au apărat avantajul fragil și cu „colții”, spre final și cu șase apărători get-beget doar ca identificare. Simplu: slab să fii, noroc să ai. Gura asta de oxigen trebuie susținută cu „oxigenarea” echipei în scurta vacanță de iarnă, care pentru Mircea Rednic și conducere numai vacanță nu va fi…

Editorial Cornel Dinu. Nu 5 puncte din 3 meciuri, Mircea, 9 puncte din 3 meciuri este mentalitatea lui Dinamo! Și tu o știi, ai simțit-o, e în tine!

În final, rog „saitiștii” de la gsp.ro, Gazeta Scandalurilor Perene fără temei de adevăr, să-mi dea pace. Informând corect realul sens al comentariilor mele. În totalitatea lor, nu trunchiate de interesul vostru, scoase din context.

Nu m-am luat de Mircea Rednic! Din contră, l-am cauționat, că, la jucătorii pe care îi are, nu știu cine s-ar fi descurcat în locul lui mai bine. Eu, când îi văd la minge pe actualii jucători din lotul lui Dinamo, mă apucă tremuriciul neîncrederii.

Da, am spus că m-a surprins declarația lui Rednic, oarecum întemeiată prin ce am scris mai sus, de a lua 5 puncte din 3 jocuri. Precizând că, de la înființare, mentalitatea creată de conducătorii lui Dinamo a impus, și așa ne-a educat, ca la fiecare meci să vrem și să obținem victoria.

Deci niciodată 5 puncte din 3 meciuri. 9 puncte din 3 meciuri trebuie să fie discursul lui Rednic în vestiar. Oricâte cuiere ar avea în loc de jucători…

Și Rednic cunoaște această stare de spirit, venind în „haită” în 1983, când dominam fotbalul românesc și jucam de la egal la egal cu mari echipe din Europa.

S-a scos din contextul pledoariei mele fondul acestei realități impuse de conducătorii lui Dinamo în timp și s-a menționat, fals și incitator „Dinu s-a luat iar de Rednic”, „…nimic în comun cu Dinamo…”, „…pe vremea mea era terminat…”.

N-avea cum să aibă soarta mea de acum, de a fi mereu azvârlit în țepe neadevărate de acest site, fiind simplu jucător atunci, care, pe teren, își dădea și ultima suflare numai pentru victorie. Că așa era, o mai spun odată, mentalitatea clubului Dinamo încă de la înființare. Și o aveau toți jucătorii, impusă de conducători și acceptată de bună voie de sportivi la toate echipele clubului.

Nu mă mai țepeluiți din zepelin, că sunteți tare departe de a înțelege starea de luptă până la sacrificiu trăită la Dinamo de la înființare. O are și Mircea Rednic, dar fără „soldați”…

ADVERTISEMENT