Sport

Editorial Ioan Răzvan Boanchiș: „Echipa de emoticoane a lui Dinamo”

Editorialistul Răzvan Ioan Boanchiș ironizează în FANATIK situația în care a ajuns Dinamo și râde de valoarea îndoielnică a jucătorilor „alb-roșii”.
05.12.2023 | 14:50
Editorial Ioan Razvan Boanchis Echipa de emoticoane a lui Dinamo
Fotbaliștii lui Dinamo, ironizați de Răzvan Boanchiș. foto: Sport Pictures
ADVERTISEMENT

A zis Gigi Becali că „împreunarea” cu o femeie, seară de seară, nu-i face bine fotbalistului. Și s-a apucat toată lumea să-l fac retrograd. Da, Gigi are dreptate. Știu chestia asta din 1989, când am citit cartea „Olimpicul”, de Brian Glanville, apărută în România la Editura Sport-Turism, în „plin deșert cultural”. Nu era niciun „deșert cultural”. Vrăjeală, escrocherie intelectuală.

Răzvan Ioan Boanchiș despre jucătorii lui Dinamo: „Sportivi de Daciadă”

În „Olimpicul”, Glanville (cel mai mare cronicar de fotbal din Anglia și un bun romancier – „Ascensiunea lui Gerry Logan”, pe asta am citit-o la 15 ani) ne convinge, dar cu mijloace de literat, nu de om de știință, că bărbatului îi face rău sexul înainte de competiție, în timp ce pe sportivă o încarcă.

ADVERTISEMENT

Glanville exemplifică, pornind de la întâmplări reale, scriind despre un alergător de semifond care are o relație erotică pasageră cu o aruncătoare de disc sau de suliță, nu mai știu exact și n-am lângă mine nici romanul lui Glanville, nici ginkobiloba.

Să trecem la Dinamo. Daniel Șendre i-a martelat, în Fanatik, pe fotbalagiii din „Groapă”. Șendre e un ziarist exceptional și are o poveste de viață pe măsură. E talentat rău, din moment ce i-am prezentat eu cartea autobiografică.

ADVERTISEMENT

După ultima frază ar fi trebuit să pun maimuța galbenă care se hlizește (eu am botezat-o emotimuci), dar nu folosesc așa ceva, că de-aia am cuvinte. Un singur lucru n-a spus Sendre: că el și suporterii profesioniști i-au susținut pe Bonetti și Burcă, de departe cei mai slabi antrenori din istoria lui Dinamo.

În rest, Șendre are dreptate. Totul e artificial la acești fotbalagii care dau senzația că i-a băgat cineva cu japca în lift ca să-i urce pe crampoane. Partea pozitivă e că joacă atât de belaliu și de strâmbeanu încât nu-i poți acuza niciodată de blat. Și din fața cui să se dea la o parte? Din fața bancomatului cu salarii? Oricum bancomatul e gol.

ADVERTISEMENT

Eu am o soluție. Sportivii de Daciadă care îmbracă tricourile pe care le-au purtat Dumitrache, Dinu, Lucescu, Lupescu și Răducioiu ar trebui înscriși – la mișto – să urmeze niște facultăți.

Pe urmă vor absolvi ei și clasa zero. Dar dacă sunt studenți, au gratuitate pe tren la anul, în Divizia B, și nu va mai cheltui conducerea bani pe benzină. Care bani, care benzină?

ADVERTISEMENT

Am uitat ceva. Sportivii de Daciadă îmbracați în alb și roșu sunt profesori universitari în comparație cu patronii, șefii sau ce-or fi băieții ăia din birouri.

ADVERTISEMENT