Sport

Editorial Leo Badea după un derby nebun pe Arena Națională. Rapid – FCSB, Derby de România. Gigi Becali, o seară rușinoasă

Leo Badea a analizat pe larg derby-ul dintre Rapid și FCSB. De ce giuleștenii au șanse la titlu și diferența majoră între Steaua și FCSB.
10.03.2024 | 12:36
Editorial Leo Badea dupa un derby nebun pe Arena Nationala Rapid  FCSB Derby de Romania Gigi Becali o seara rusinoasa
Editorial Leo Badea după o seară nebună pe Arena Națională. Rapid - FCSB, Derby de România. Gigi Becali, o seară rușinoasă. Sursă foto: Colaj Fanatik / Sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Rapid-FCSB a devenit Derby de România în condițiile în care Dinamo se bălăcește în propria neputință și se luptă doar pentru supraviețuire. Deci mare meci pe Național Arena. Minunată ideea de a se juca pe cel mai mare stadion din București. Bucuria fanilor adevărați.

FCSB și-a arătat neputința. Tot jocul stă în doi jucători: Coman și Olaru

Nimic nu se compară cu un derby văzut pe stadion. Parafrazându-l pe Topârceanu “mie dați-mi strada-ngustă”, eu sunt genul de suporter care prefer miilor de reluări și a confortului de acasă, vacarmul și mirajul stadionului. Una e să vezi un derby la tv și alta acolo, aproape de fenomen, de respirația și transpirația jucătorilor. Doar acolo, aproape de teren, poți să ai parte de satisfacția sufletului de fan, de a analiza fotbalul.

ADVERTISEMENT

Dacă Ioan Chirilă nu mergea pe stadion din fața televizorului, nu mai scria atâtea cărți. Înainte de meci se mergea pe ideea că o să fie un meci de luptă și anost, un egal, favorabil FCSB-ului, doar că nu a fost așa. FCSB-ul și-a arătat neputința datorită faptului că tot jocul echipei stă în doi jucători Coman și Olaru.

Steaua anilor ‘75-‘85 se baza pe jocul celor doi magicieni Puiu Iordănescu și Liță Dumitru. Deși în echipă mai era și Marcel Răducanu, și ar fi nedrept să nu-l amintim. După ‘85 speranțele fanilor s-au mutat și artiștii Marius Lăcătuș și Miți Majearu au devenit oamenii care erau responsabili cu victoria! După ‘86 a fost rândul lui Hagi sau Ilie Dumitrescu, iar mai târziu al lui Adrian ILIE.

ADVERTISEMENT

Ce avea Steaua și ce îi lipsește FCSB-ului. De ce liderul din SuperLiga nu poate fi numită o echipă

Steaua de atunci, dar și FCSB-ul de azi, s-au bazat pe două sau trei super vedete. Diferența dintre ele este că Steaua, în afara super jucătorilor pe care se bazau, nu îi lipsea acel spirit de echipă unită. Steaua avea jucători cu mentalitate de învingători, acum, FCSB-ul este format din mai mulți jucători preocupați fiecare în parte doar să arate ce știe și ce poate mai bine. Numai echipă nu se poate numi. Spiritul de unire, de “hai împreună să…” a dispărut.

FCSB-ul de azi, fără Coman și Olaru gâfâie. FCSB-ul este dependentă de doi jucători. Echipa își arată limitele când cei doi se trezesc în ziua meciului cu fața în pernă și sunt nevricoși. FCSB-ul probabil că, cu cele 4 puncte, va reuși să câștige titlul, dar, pentru că există un “dar”, ce fac roș-albaștrii în cupele europene? Sunt speranțe pentru Liga Campionilor? Cu o evoluție ca în seara de 9 martie nu văd să poată emite pretenții. În schimb, Rapid a arătat a echipă. Bergodi a reușit să formeze un spirit și a imprimat echipei dorința de a câștiga.

ADVERTISEMENT

Rapid are atitudine și spirit de echipă. A contribuit din plin și Săpunaru, care a știut să-i țină uniți în jurul său pe jucători, iar zicala “cine n-are bătrâni, să-și cumpere” e astfel validată. Rapid beneficiază de calitățile incontestabile de leader ale lui Săpunaru. În jurul lui a fost construit Rapidul de azi. Asta îi lipsește FCSB-ului: un lider.

M-am temut când a plecat Moldovan că Bergodi o să aibă mari probleme cu portarul. Însă, venirea lui Aioani și faptul că s-a acomodat atât de repede și cu evoluții remarcabile, toate astea mă fac să spun că Rapid a ieșit pe un mare plus cu această rocadă: Moldovan la Madrid și Aioani la Rapid.

ADVERTISEMENT

Bergodi și-a luat revanșa

Bergodi nu a uitat că a fost dat afară de la Steaua de către Gigi Becali, iar la 4-0 a căutat un prosop ca să-l arunce simbolic. Bergodi a reușit să își ia revanșa. Recunosc faptul că nu-l credeam pe Bergodi un antrenor care să se bată cu reale șanse la titlu. L-am crezut un antrenor de mijlocul clasamentului. Îl știam bine pregătit, dar nu-l credeam antrenor de titlu. M-am înșelat.

Bergodi este clar un antrenor capabil doar că în România n-a avut ocazia să lucreze cu un patron care să-i asigure liniștea și suportul până la finalul anului competițional. Doar așa se poate explica faptul că n-a câștigat niciun titlu.

I-am văzut în tribune pe Anghel Iordănescu și pe Edi, și sper că o să le ofere celor doi fundași rapidiști, Paul Iacob și Robert Bădescu, șansa să evolueze sub tricolor. Merită amândoi să fie convocați. Mai ales acum, când turneul final bate la ușă și jucătorii noștri cei mai importanți care evoluează afară freacă banca de rezerve.

Șucu a dat 70.000 de euro primă de joc

Șucu și Angelescu au ținut să premieze suplimentar o victorie împotriva FCSB-ului și înainte de meci, în vestiar, prin intermediul căpitanului Săpunaru a fost anunțată suma de 70.000 euro, primă pentru victorie. Efectul s-a văzut pe tabelă. Felicitări Rapid, care a reușit să aducă un vârf de așa mare valoare cum este Rrahmani. Nouarul rapidist este letal pentru orice apărare.

Apropo, nu vede nimeni că varianta cu Ovidiu Popescu ca fundaș central este sinucidere curată? Revenind la kosovar, cred că întrebarea cea mai nimerită ar fi: cam cât timp o să mai zăbovească un jucator de valoarea lui în România? Rezervă mai mult la CFR Cluj, Krasniqi parcă a băut apă vie și trăieste la Rapid o perioadă fantastică. De fapt, ce putem să mai spunem după Rapid – FCSB 4-0?

Umilință pentru tot ce înseamnă FCSB și toate aplauzele pentru cum s-a prezentat Rapidul la derby. Rapid de la Șucu sau Angelescu, la Bergodi, jucători sau fani, jos pălăria în fața voastră.

Dacă Săpunaru poate să țină apărarea Rapidului la nivel mare mă întreb de ce Chiricheș nu poate să-și aducă și el cât de cât aportul la FCSB? Am remarcat că Jandarmeria și-a făcut datoria și a reușit să-i țină neșifonați pe cei ce aveau chef mai mult de o bătaie bună cu adversarii, decât de un fotbal de calitate. Deci se poate!

Ovidiu Hațegan a arbitrat ca la carte

Toate aplauzele din lume le merită Ovidiu Hațegan pentru că a arbitrat ca la carte. Hațegan a demonstrat că dacă se vrea, se poate. Când un stadion întreg se aștepta să dea penalty pentru Rapid, ei bine, aradeanul a stat calm și a privit cu mare atenție monitorul și a decis să nu dea lovitura de pedeapsă.

Hațegan în teren și Colțescu la VAR este formula câștigătoare, și pentru că niciodată nu vom învăța să câștigăm înainte de a fi pierdut, FCSB capul sus și treci cu modestie la munca de jos pentru că numai așa se poate spăla rușinea trăită sâmbătă seara.

Și pentru că niciodată nu vom învăța să câștigăm înainte de a fi pierdut, FCSB capul sus și treci cu modestie la munca de jos, pentru că numai așa se poate spăla rușinea trăită sâmbătă seara.

ADVERTISEMENT