Sport

Editorial Răzvan Ioan Boanchiş: “CSA Steaua şi Ceauşescu”

Editorialistul Răzvan Ioan Boanchiş scrie despre asemănările dintre Nicolae Ceauşescu şi Vasile Dîncu, după ce senatorul se implică din ce în ce mai mult în sport.
18.04.2023 | 10:38
Editorial Razvan Ioan Boanchis CSA Steaua si Ceausescu
Suporterii de la CSA Steaua se bucură după succesul cu Dinamo. Sursa: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

La meciul CSA Steaua – Dinamo, steliștii adevărați vor ține cu Dinamo sau vor fi neutri. Că vă place sau nu de Becali, Steaua e FCSB. Și scriu mereu cu frână despre CSA Steaua din respect pentru marii fotbaliști de la Sevilla ’86 care s-au alăturat acestei scheme hârţogare, fiindcă “proiect” mi se pare mult spus.

Editorial Răzvan Ioan Boanchiş: “Nu Hagi și Mircea Lucescu sunt cei mai importanți oameni din fotbalul românesc, ci nea Vasile Somnifer”

Oricum, îl felicit încă o dată pe domnul Vasile Dîncu. Nu Hagi și Mircea Lucescu sunt cei mai importanți oameni din fotbalul românesc, ci nea Vasile Somnifer. Domnul Dîncu – mentor al conducerii FRF. Domnul Dîncu – eminența la CFR Cluj. Domnul Dîncu face și desface la CSA Steaua.

ADVERTISEMENT

Nu e cam mult? Și Ceaușescu s-a implicat în fotbal (a schimbat vreo trei jucători în lotul pentru Olimpiada de la Tokyo 1964) înainte de a fi șef al Statului. Domnul Dîncu visează cumva că va ajunge la Cotroceni?

Din ce știu eu, altul va fi candidatul. Iar la Cotroceni, Iohannis nu “face și desface”. Sasul elocvent că un Trabant merge pe sistemul “tace și nu face.” Apropo de Ceaușescu. Cred că voi scrie ceva în premieră în presă sportivă. Dacă a mai atacat cineva subiectul, să mă scuze, n-am știut.

ADVERTISEMENT

“Filmul se cheamă «Am o idee» și a fost interzis imediat după premieră”

Comedia “Totul pentru fotbal” (cu Jean Constantin, Sebastian Papaiani și Rică Răducanu, despre o echipa care retrogradează, deși autoritățile locale au făcut tot felul de arnjamente că să o salveze) a avut o continuare.

Filmul se cheamă “Am o idee” și a fost interzis imediat după premieră. Cu o distribuție-magnet (Jean Constantin, Dem Rădulescu, Nicu Constantin, Horațiu Mălăele), cu un scenarist din Iași pe linia partidului ( devotatul M.R. Iacoban, într-o vreme în care Mihai Ursachi și Emil Brumaru, scriitorii de forță ai orașului, erau ocultaţi), comedia avea toate datele unui succes călduț.

ADVERTISEMENT

N-a fost așa, pentru că în această comedie s-a atacat “mai sus” decât era voie. Îți era permis să satirizezi cel mult șefi de restaurante și funcționari mărunți din ministere. Plecând de la finalul din “Totul pentru fotbal”, șmecherii dintr-un orășel a cărui echipa retrogradase în Divizia C încearcă să convingă federația că localitatea lor e reprezentativă la nivel național și formația băștinașă trebuie să rămână în B.

“Despre un film artistic românesc, cu subiect inspirat din fotbal, care să fie interzis, s-a vorbit puțin sau deloc”

E invitat un șef din federație și se umblă tradiții, e escamotată istoria, e modificată geografia, se sapă albia unui rău (cu “bătaie” evidență la Canalul Dunăre-Dunăre), sunt mobilizați pionierii și brigazile artistice muncitorești – aluzie la “Cântărea României”.

ADVERTISEMENT

Dar scena care pune capac este cea în care invitatul de onoare de la București participa la o vânătoare și e așezat într-un observator al ocolului silvic. Și după câteva secunde fazanii plonjează spre el, aruncați de gonacii-activiști.

Mai clar de atât nu se putea, într-o perioadă în care se spunea că așa era tratat Ceaușescu la aventurile cinegetice – “încă un fazan pentru tovarășul președinte!” Bineînțeles că autoritățile au pus filmul la index.

Au fost multe interdicții și în fotbal. Dar despre un film artistic românesc, cu subiect inspirat din fotbal, care să fie interzis, s-a vorbit puțin sau deloc. Și nu contează neapărat calitatea artistică a producției, cât secvență cu fazanii.

ADVERTISEMENT