Sport

Editorial Răzvan Ioan Boanchiș: Sportul românesc, program de funcționare: luni închis, marți închis, definitiv închis

Editorialistul Fanatik Răzvan Ioan Boanchiș a comentat în stilul caracteristic situația dramatică prin care trece sportul românesc.
17.01.2023 | 10:46
Editorial Razvan Ioan Boanchis Sportul romanesc program de functionare luni inchis marti inchis definitiv inchis
Editorial Răzvan Ioan Boanchiș: Sportul românesc, program de funcționare: luni închis, marți închis, definitiv închis
ADVERTISEMENT

Și după ce s-a retras Gică Hagi s-au ratat calificări la turnee finale. Dar s-au ratat în ultimul meci al grupei sau în dubla de baraj. Acum știm că vom fi absenți când mai sunt trei-patru partide din preliminarii.

Răzvan Ioan Boanchiș, dur cu sportul românesc

Fotbalul românesc n-a mai fost într-o situație atât de jenibilă de la începutul anilor ’60, când niște politruci au hotărât că nu vom participa la preliminariile pentru Chile 1962, pentru că se rataseră calificările la J.O. și Europene (în structura de atunci).

ADVERTISEMENT

Azi, cluburile noastre tratează echipa națională ca pe un cerșetor: îi oferă mărunțiș pe care selecționerul încearcă să îl transforme în bancnote mici. Vom redeveni puternici când cluburile îi vor oferi selecționerului bancnote mici din care antrenorul să facă bancnote cu greutate. Adică atunci când se va face ursul apicultor și va mânca miere din stupii pe care i-a cumpărat cu fonduri europene.

La celelalte sporturi situația e și mai albastră. După Jocurile Olimpice din 2012, Cătălina Ponor s-a supărat că foștii ei antrenori Belu și Bitang n-au felicitat-o pentru medalia de argint. În momentul ăsta, o medalie de argint la Jocurile Olimpice ar fi fantastică, dar, până în 2012, alchimiștii Belu și Bitang produseseră kilograme de aur și nu se puteau bucura pentru metale inferioare.

ADVERTISEMENT

Și în ce condiții lucrau Belu și Bitang! Pe vremea lui Ceaușescu, Bela Karoly antrena lotul de gimnastică la Onești și îl alimenta mereu cu fete remarcate la campionatele naționale. Existau zeci de cluburi de gimnastică, adică livada de unde să culeagă merele de aur.

După ’90, Belu și Bitang au săpat după rădăcini în bărăganele capitalismului de alandala. Alegeau din ochi niște fetițe, le treceau prin școală elementară, pubertate, liceu și ăla era lotul național.

ADVERTISEMENT

„Situația e fără ieșire!”

Merg mai departe. Patzaichin, Dumnezeu să-l odihnească, a povestit că a căutat flăcăi pentru canotaj în Delta. Trei s-au urcat în lotcă și alți o sută rădeau de ei. Da, întâmplarea a avut loc acolo unde barca e principalul mijloc de transport!

Situația e fără ieșire. Nu ne putem întoarce la Statul paternalist, iar ”proiecte” (mincinos cuvânt!) am dovedit că nu suntem în stare să scoatem. Faceți un exercițiu de sinceritate.

ADVERTISEMENT

Dacă dumneavoastră v-ar pică o pleașcă de bani, i-ați investi în gimnastică și canotaj sau v-ați înghesui la fotbal? Eu aș deschide o editură și aș tipări cărțile mele preferate. Sună bine. În realitate, aș fugi cu banii. V-am rugat să fiți sinceri. Eu am fost.

ADVERTISEMENT