Sport

Editorial Răzvan Ioan Boanchiș: „Steaua – Dinamo, derby-ul clasei pregătitoare”

Editorialistul Răzvan Ioan Boanchiș ironizează în stilu-i caracteristic ce s-a ales de celebrul derby al fotbalului românesc Steaua - Dinamo.
12.04.2023 | 11:12
Editorial Razvan Ioan Boanchis Steaua  Dinamo derbyul clasei pregatitoare
Răzvan Ioan Boanchiș, editorialistul Fanatik, râde de derby-ul Steaua - Dinamo din Liga 2. foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Emisiune radiofonică la „Zu”, cu Popescu și Cuza. Tema „Ce ai face dacă ai avea 500 de milioane de euro?”. Zeci de telefoane, cu sute de propuneri candide – „i-aș ajuta pe săraci, aș da bani pentru orfelinate” – de care oamenii ar uita la zece secunde după ce ar câștiga respectivele milioane, pentru că generozitatea gratuită s-ar transforma în generozitate pe bani și asta din urmă e chiar grea.

Răzvan Ioan Boanchiș despre derby-ul Steaua – Dinamo: „Mă interesează doar dacă fotbalagiii ar ieși pe teren îmbrăcați în iepurași pascali”

Cineva a zis „l-aș cumpăra pe Messi și l-aș pune să joace la mine în curte”. Ca glumă e bună, Popescu și Cuza au râs, dar omul nu a fost original.

ADVERTISEMENT

La sfârșitul anilor ’70, TVR transmitea piese de teatru în serile de marți. Așa am văzut „Centrul înaintaș a murit în zori” de Agustin Cuzzani. Un industriaș i-a cumpărat pe fotbalistul momentului (mi se pare că personajul se numea Garibaldi) și pe o balerina celebră și îi ținea prizonieri în palatul lui.

Cel mai tare răspuns a fost „aș cumpăra FCSB și l-aș pune pe Gigi Becali antrenor. Ca să-i fac echipa”. Poanta a fost excelentă, dar FCSB e echipă serioasă și Becali rezistă de peste 20 de ani la vârf.

ADVERTISEMENT

Singura glumă e CSA Steaua. Nu se califică nici la parodii. Există parodii de mare clasă și parodii de prisos. CSA Steaua e de prisos pe banii unei instituții (Armata) care nu mai are copii de trupă, dar are copii de mingi.

Amuzant e că urmează „derby-ul Steaua – Dinamo”. Așa îl consideră presa – derby. În liga a doua. Și în deschidere s-au certat Burcă si Adi Popa. Aș fi tentat să scriu că Burcă și Adi Popa sunt idolii clasei pregătitoare, dar aș face o mare greșeală.

ADVERTISEMENT

Copiii de la clasa pregătitoare vin la școală în tricouri cu Messi. Am toată stima (fără nicio ironie!) pentru presa care poate vinde o asemenea știre.

Pentru mine, „derby-ul” CSA Steaua – Dinamo are valoarea informației „nu știu care cântăcioasă a dat like la postarea altei cântăcioase”.

ADVERTISEMENT

În anii ’80, adevăratele Steaua și Dinamo jucau semifinale de cupe europene în luna aprilie. Azi, meciul lor ar putea fi o știre care să mă intereseze doar dacă fotbalagiii ar ieși pe teren îmbrăcați în iepurași pascali.

ADVERTISEMENT