Sport

Eduard Novak a ieșit la atac după ce Federațiile s-au plâns că au primit bani puțini: „Cele mai nemulţumite au bugetele cele mai mari”

Eduard Novak, ministrul Sportului, i-a atacat pe președinții Federațiilor care au reclamat că primesc bani puțini. Ce spune despre ponderea de 40% a sportivilor români.
22.02.2023 | 11:41
Eduard Novak a iesit la atac dupa ce Federatiile sau plans ca au primit bani putini Cele mai nemultumite au bugetele cele mai mari
Eduard Novak a ieșit la atac după nemulțumirea Federațiilor cu privire la alocarea banilor în 2023. Sursă foto: sport.pictures.eu.
ADVERTISEMENT

Eduard Novak anunța la sfârșitul lunii ianuarie că baschetul, canotajul și natația primesc cei mai mulți bani de la stat. Elisabeta Lipă și Camelia Potec, președinții Federațiilor Române de Canotaj, respectiv Natație, au vorbit în exclusivitate pentru FANATIK și au avut reacții virulente, precizând că este o bătaje de joc.

Eduard Novak i-a atacat pe președinții Federațiilor care se plâng că au primit bani puțini: „Avem o frustrare”

În cadrul unei conferințe de presă, Eduard Novak a ieșit la atac, mărturisind că Federațiile care primesc cei mai mulți bani de la stat în 2023 sunt cele care se plâng cel mai mult. „Nu putem să nu remarcăm că tocmai cele mai nemulţumite federaţii au bugetele cele mai mari.

ADVERTISEMENT

Şi aici avem o frustrare, pentru că de doi ani lucrăm foarte conştiincios şi ajungem mereu în situaţia ca federaţiile cu cele mai mari bugete să aibă cele mai mari nemulţumiri”și-a început discursul Eduard Novak.

Totodată, ministrul Sportului a tras un semnal de alarmă, precizând că banii virați către Federații nu vin doar de la Ministerul Sportului. Eduard Novak a folosit nume în declarațiile sale și l-a dat exemplu pe președintele Federației Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, care a avut o reacție dură după ce ministrul Sportului a împărțit banii pentru 2023.

ADVERTISEMENT

„Doamna Lipă… o ştiţi pe doamna Lipă…”

„Statul finanţează o dată de la copii până la înalta performanţă. Apoi Ministerul Sportului finanţează cluburile care au secţii de canotaj. Apoi noi finanţăm Complexurile Sportive Naţionale unde se antrenează sportivii de lot naţional. Noi finanţăm activitatea sportivă a federaţiilor.

Ministerul de Interne plăteşte salariile canotorilor de la Dinamo, Ministerul Apărării plăteşte salariile canotorilor de la CSA Steaua… deci statul intervine la toate nivelurile pentru a sprijini sportul de performanţă. 

ADVERTISEMENT

Canotajul are cel mai mare buget, doamna Lipă… o ştiţi pe doamna Lipă… Dânsa începe anul acesta aproape la fel cum a început anul trecut şi o să-l încheie mai bine”, a mai spus ministrul Sportului.

Eduard Novak, deranjat de o întâlnire la sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român

Eduard Novak a făcut public anunțul repartizării banilor pentru 2023 printr-un mesaj pe Facebook. Federaţia Română de Canotaj a primit 14.000.291 de lei, Federaţia Română de Baschet va beneficia de 6,8 milioane de lei de la bugetul de stat, iar Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern va primi 6.485.117 lei, sume anunțate în baza unor calcule precise, anunța Eduard Novak la acea vreme.

ADVERTISEMENT

Ultima nemulțumire a lui Eduard Novak a făcut referire la o ședință programată de anumiți președinți ale Federațiilor Române la sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român. S-au discutat nemulțumirile față de banii alocați pentru sport în 2023, însă ministrul Sportului nu a fost invitat, dar a participat în cele din urmă.

„M-am dus neanunţat şi am ascultat, desigur era vorba despre finanţări, că le trebuie mai mulţi bani. OK, discutăm toate problemele şi mergem în coaliţie să stăm de vorbă”, a explicat Novak.

Alocarea bugetară pentru Federaţiile sportive din România în 2023.
Alocarea bugetară pentru Federaţiile sportive din România în 2023.

Eduard Novak , despre obligativitatea ponderii de 40% a sportivilor români: „Viitorul copiilor noştri şi al sporturilor de echipă din România”

Eduard Novak a vorbit despre obligativitatea unei ponderi de 40% a sportivilor români în sporturile de echipă din țara noastră. Ministrul Sportului a declarat despre ordinul emis că este o cauză justă pentru viitorul sportului românesc.

„După cum se vede, astăzi am venit cu un tricou special referitor la ponderea de 40% a sportivilor români. Suntem mândri pentru că este o cauză justă pentru viitorul copiilor noştri şi al sporturilor de echipă din România. 

Acest minister nu aplicat niciodată amenzi, dar, având în vedere că lucrăm cu bani publici şi avem nişte legi de respectat şi nişte regulamente, trebuie să avem aceste măsuri. Acestea amenzi vor fi aplicate de către directorii DJS, ei se vor deplasa şi vor controla activitatea sportivă în zona lor.

Mai avem nevoie un pic de timp şi ei trebuie să înţeleagă sistemul, trebuie să mai lucrăm şi la metodologia de control, dar consider că într-o lună vor putea începe. Au trecut câteva luni şi nimeni nu ne a dat în judecată. Chiar aş dori să ne dea cineva în judecată să vedem cine are dreptate”, a spus Eduard Novak.

eduard novak
Eduard Novak, îmbrăcat cu un tricou prin care susține obligativitatea unei ponderi de 40% a sportivilor români în sporturile de echipă

„Ponderea de 40% reprezintă un nivel de bun simț”

„Cred într-un sistem în care să promovăm mai mulţi sportivi autohtoni şi să creştem baza de selecţie. Iar 40% reprezintă un nivel de bun simţ, pentru că nu putem avea echipe formate doar din străini dacă vrem să creştem sportul. 

Ordinul de ministru 500/2022 nu aduce atingere normelor europene, nu încalcă libera circulaţie şi prin urmare nu este o măsură discriminatorie. Toate statele din Vest au diferite măsuri prin care protejează sportul local. 

Chiar şi în Bulgaria sunt anumite praguri care trebuie respectate în anumite sporturi de echipă. Timp de 30 de ani, directorii Direcţiilor Judeţene de Sport nu s-au folosit de atribuţiile lor în controlarea activităţii sportive, iar prin noul ordin de ministru le dăm pârghiile de care au nevoie”, au fost cuvintele lui Eduard Novak.

Eduard Novak, convins că ordinul emis este în avantajul sportului românesc: „Noi plătim dublu sau triplu faţă de Europa de Vest”

Ministrul Sportului a făcut comparație cu salariul primit de sportivii străini în România și banii pe care îi încasează atleții români în afara granițelor. „Ar trebui să vorbim un pic şi despre salariile pe care sportivii străini le primesc şi salariile pe care le-ar primi în Europa de Vest. 

Noi plătim dublu sau triplu faţă de Europa de Vest şi cred că nu suntem la nivelul la care să ne putem permite acest lux. Prin acest 40% noi nu ne legăm de contracte, vorbim de cele două-trei poziţii garantate pentru sportivii români pe terenul de joc. 

Ordinul este în vigoare de mai multe luni, chiar nu am intervenit deloc pe acest subiect. Au avut timp să îşi organizeze echipele.  Interesant este că fiecare club ar avea un număr de sportivi români, dar ei stau pe bancă. Şi vrem să-i ajutăm cu acest ordin să se scoale de pe bancă şi să joace”.

Sancțiuni aspre dacă ordinul nu este respectat

Eduard Novak a înăsprit sancțiunile pentru cei care nu respectă ordinul emis și vor pune în echipă mai mult de 60% sportivi străini. Amenda s-a ridicat de la 3.000 de lei la 30.000 de lei și chiar la 50.000 de lei. Federația Română de Fotbal și Federația Română de Handbal sunt printre principalele contestatare ale ordinului emis de ministrul Sportului.

„Înainte de a fi emis ordinul, am avut două rânduri de comunicări cu FRF pe acest subiect. A fost însă la nivel de recomandare, nu s-a spus exact numărul de jucători.

Ultima oară, din ce am discutat cu domnul Burleanu, am înţeles că la ei nu este o problemă (n.r. – cu respectarea ponderii de 40% români) deoarece majoritatea echipelor respectă cei 40%”, a declarat Eduard Novak care a precizat că Răzvan Burleanu a îndemnat cluburile de fotbal să dea în judecată Ministerul Sportului dacă vor fi sancționate.

ADVERTISEMENT