News

Eduard Novak, Ministrul Tineretului și Sportului, despre șansele României la Jocurile Olimpice: “Cred că avem un atu în aceste condiții”. La ce se referă

Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, a discutat miercuri despre șansele României la Jocurile Olimpice de la Tokyo, declarând: "cred că avem un atu în aceste condiții".
21.07.2021 | 21:33
Eduard Novak Ministrul Tineretului si Sportului despre sansele Romaniei la Jocurile Olimpice Cred ca avem un atu in aceste conditii La ce se refera
ADVERTISEMENT

Jocurile Olimpice de la Tokyo au stârnit numeroase reacții critice din partea sportivilor, o înotătoare din Spania fiind extrem de nemulțumită de faptul că nu își poate aduce copilul cu ea în Japonia.

Novak a fost în mijlocul unui conflict cu Federația Română de Tenis după ce mai multe tenismene nu au dorit să reprezinte România la Jocurile Olimpice.

ADVERTISEMENT

Eduard Novak, despre Jocurile Olimpice de la Tokyo: “Cred că avem un atu în aceste condiții”

Cosmin Prelipceanu: “Este doar o posibilitate teoretică să se amâne Jocurile Olimpice?”

Eduard Novak: Eu cred că nu vom ajunge acolo, deoarece Jocurile Olimpice au început, iar organizatorii știu foarte bine să managerieze această situație.

Nu vom ajunge la acest dezastru, vă dați seama câte fonduri s-au mișcat, sportivii sunt acolo. Eu cred că aceste probleme care au apărut cu aceste 71 de cazuri de COVID vor fi manageriate de către organizatori.

ADVERTISEMENT

Cu siguranță dacă lucrurile se vor agrava într-o manieră în care nu se poate gestiona nimic, ei sunt organizatorii și pot decide asta, dar asta ar trebui să se întâmple în cazul unui dezastru. Eu cred că ei au și un ‘plan B’.

Pentru toată lumea e la fel, sunt niște condiții stranii, e important că e la fel pentru toată lumea. Dacă ne gândim la acest lucru, trebuie să acceptăm această situație și să ne concentrăm pe competițiile noastre.

ADVERTISEMENT

Doar perioada de acreditare a durat foarte mult pentru a intra în satul olimpic. După un drum de 15 ore, s-au făcut multe verificări, teste. Un sportiv care stă două zile în șezut are nevoie să stea patru-cinci zile pentru a reveni la forma fizică optimă. 

Alegerea unor sportivi care se gândesc să meargă doar cu o zi-două înainte de competiții este foarte greșită. Trebuie să mergi din timp, să te recuperezi.”

ADVERTISEMENT

Cosmin Prelipceanu: “Programul de pregătire cum este?”

Eduard Novak: “Vă dați seama că înainte sportivii au fost de foarte multe ori testați, ba mai mult, stau de două săptămâni în izolare, au stat la Snagov, apoi s-au deplasat acolo, condiții poate și mai complicate.

Sunt pregătiți și se adaptează. Pentru toată lumea e la fel și pentru Novak Djokovic și Marius Drăgulescu”.

Cosmin Prelipceanu: “În privința României există o predicție că vom avea două medalii de aur la canotaj, una de argint, una de argint la scrimă și una de bronz la lupte. Sunteți de acord?”

Eduard Novak: “La canotaj sunt perfect de acord cu acest pronostic, la scrimă este un pronostic corect, șansele sunt 50-50. Jocurile Olimpice de acum sunt foarte diferite, o să vină și sportivi care vor face surprize, cum avem și noi un sportiv la înot care poate face surprize. 

Trecând un an și jumătate de pandemie nu mai știi la ce să te aștepți, putem să luăm și mai multe medalii și mai puține. Eu simt că va fi un an foarte bun pentru noi și vom avea medalii surpriză.

Avem un băiat (n. red. David Popovici) care a făcut record mondial și are cel mai bun timp al anului și la seniori, are 16 ani, este un super-talent și un băiat foarte serios.

El poate să fie un sportiv care să producă surprize, dar este tânăr, poate acest lucru îl va ajuta să gestioneze mai bine condițiile și presiunea la care este supus. Robert Glință la fel ar putea să ajungă în finală și chiar ar putea să vină cu o medalie.”

Cosmin Prelipceanu: “S-a investit în acești băieți?”

Eduard Novak: “Cred că tot parcursul lor a fost sprijinit la un moment dat, nu știu exact copilăriile lui Glință și Popovici, cum au început înotul, dar când au ajuns la lotul național toate competițiile au fost sprijinite, la fel și la lotul olimpic. Au toate condițiile să ajungă la acest nivel. 

Boxul, judo-ul ar mai putea să obțină câte o medalie. Eu cred că pentru aceste condiții vitrege suntem mai bine antrenați decât sportivii din vest. Cultura noastră, condițiile în care suntem crescuți, cum am făcut sport, cred că noi avem astăzi un atu în competițiile internaționale.”

ADVERTISEMENT