News

Efectul scumpirilor la energie în România: consumul de electricitate a scăzut cu 5,2% în primele patru luni ale anului

Consumul de electricitate a scăzut cu peste 5% în primele patru luni ale anului în contextul creșterilor prețurilor la energie și a creșterii inflației
17.07.2022 | 21:14
Efectul scumpirilor la energie in Romania consumul de electricitate a scazut cu 52 in primele patru luni ale anului
Primele patru luni ale anului au adus și o scădere a producției de energie. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Potrivit ultimul raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), în primele patru luni ale anului, consumul naţional de energie electrică a fost mai mic cu 5,2% în perioada ianuarie – aprilie 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Scădere importantă a consumului de energie în România

Potrivit sursei citate, în perioada ianuarie – aprilie, consumul clienţilor casnici a fost în scădere cu 3,2% față de anul precedent. Această scădere de consum a venit concomitent cu creșterea prețurilor la energie, dar și cu creșterea inflației, fenomen ce a micșorat veniturile reale ale populației.

ADVERTISEMENT

De regulă o scădere a consumului de energie poate indica și o perioadă de încetinire economică, și, potrivit raportului ANRE, în aceeași perioadă consumul industrial a fost mai mic cu 6,3%.

O altă cifră mult mai negativă al aceluiași document arată că producţia de electricitate şi a fost şi ea în scădere cu 6,4% în aceste prime patru luni ale anului.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește producția de electricitate, cea mai mare cantitate de energie electrică a fost produsă în hidrocentrale – 30% din total, în centrala nucleară de la Cernavodă – 22%, turbine eoliene – 18% şi centralele pe gaz – 9%.

România, importator de energie

Raportul ANRE pentru primele patru luni ale anului subliniază că în această perioadă importurile de energie electrică ale țării au scăzut cu 13%, însă scăderea în dreptul exporturilor a fost dublă, de 27%.

ADVERTISEMENT

De altfel, chiar și duminică seara țara noastră nu-și poate asigura necesarul de energie electrică din producție proprie. La ora 20.30, în România erau produși 5.872 de MW, în timp ce consumul național era de 5.929 de MW. În ceea ce privește producția, 1359 de MW erau produși de centrala nucleară de la Cernavodă, 687 de MW erau produși eolian, 1275 în hidrocentrale, 1301 pe bază de hidrocarburi, fotovolt doar 7 MW și 56 din biomasă.

De altfel, la începutul acestei luni, România a început să importe energie electrică din Ucraina, după conectarea acestei țări la rețeaua europeană.

ADVERTISEMENT

„Faptul că importăm energie din Ucraina e o mare reușită și România face exact ce trebuie. Sper să importăm cât mai multă și cât mai repede. Energia electrică în Ucraina e de 3-5 ori mai ieftină decât în UE, pentru că s-a prăbușit cererea odată cu războiul; UE are nevoie de orice energie, mai ales de una care să înlocuiască energia produsă pe gaz; Ucraina are nevoie de bani pentru reparații în infrastructura energetică distrusă de război. Să cumpăram energie din Ucraina e win-win”, a explicat Otilia Nuțu, expertă în energie.

ADVERTISEMENT
Tags: