News

Ei sunt elevii care au nevoie de aviz medical în prima zi de şcoală. Cum îl puteţi lua gratuit

Casa Națională de Asigurări de Sănătate le transmite părinților și elevilor că medicii de familie vor elibera adeverințe medicale cu începerea noului an școlar.
11.09.2023 | 09:06
Ei sunt elevii care au nevoie de aviz medical in prima zi de scoala Cum il puteti lua gratuit
Ei sunt elevii care au nevoie de aviz medical în prima zi de şcoală. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mai exact e vorba despre o serie de adeverințe medicale, aviz epidemiologic, fișă medicală, dar și alte documente, în cazul în care un elev sau altul au nevoie de acestea. Trebuie ținut minte că aceste documente, în special adeverința medicală de înscriere în colectivitate ar trebui doar la înscrierea într-un nou ciclu de învățământ.

Ei sunt elevii care au nevoie de aviz medical

Adică pentru creșă, grădiniță, clasa pregătitoare și clasa a IX-a. Așadar, ceilalți copii nu trebuie să prezinte adeverințe medicale sau avize epidemiologice în acest sens. Lista completă a documentelor necesare înscrierii sau transferului în unitățile de învățământ poate fi găsită în Metodologia privind asigurarea asistenței medicale a elevilor.

ADVERTISEMENT

”Dragi părinți și tutori, Suntem aici pentru a vă reaminti că medicul de familie vă poate ajuta în multe moduri în ceea ce privește sănătatea copiilor voștri! Cu noul an școlar aproape de începere, dorim să vă reamintim că medicii de familie din România eliberează gratuit:

Adeverințe medicale pentru copii în caz de îmbolnăviri, acte medicale necesare copiilor pentru care a fost stabilită o măsura de protecție specială, în conformitate cu legea, adeverințe medicale pentru înscrierea în colectivitate, necesare la înscrierea în unitățile de învățământ, dovada de (re)vaccinare, avizul epidemiologic, fișa medicală sintetica necesară copiilor cu dizabilități pentru încadrarea și reevaluarea în grad de handicap.

ADVERTISEMENT

Ne dorim ca toți copiii sa aibă acces la serviciile medicale de care au nevoie, iar medicul de familie să le fie un partener de încredere”, au transmis reprezentanții CNAS pe pagina de Facebook. Părinții trebuie să știe că au nevoie de adeverință medicală împreună cu avizul epidemiologic și dovada de vaccinare la înscrierea în creșă/grădiniță.

Această adeverință va fi eliberată de medicul de familie. La fel, când urmează clasa pregătitoare, părinții au nevoie de o adeverință medicală dacă cel mic nu a frecventat o grădiniță. Dacă cel mic a fost la grădiniță va fi solicitată fișa medicală de la grădiniță și o adeverință eliberată de medicul școlar al grădiniței.

ADVERTISEMENT

Când vine vorba despre înscrierea în clasa a IX-a, elevul are nevoie tot de o fișă medicală dacă a frecventat o școală în care exista cabinet medical, sau de o adeverință medicală de la medicul de familie dacă în școală nu a existat cabinet medical. Atunci când vine vorba despre transferul între unități de învățământ se respectă aceleași reguli.

Important de reținut, la revenirea din vacanță nu se va solicita antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor aviz epidemiologic. Practic, reprezentanții CNAS au dorit să lămurească această chestiune, pentru ca părinții să înțeleagă că orice adeverință medicală, aviz epidemiologic sau fișă de vaccinare se vor elibera doar la înscrierea într-un nou ciclu de învățământ.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor statistice, în anul școlar trecut s-au prezentat la școală 3.495 milioane de elevi și studenți, o creștere cu 1.200 față de anul precedent. Rămâne de văzut cum s-a schimbat situația în 2023, în condițiile în care abandonul școlar e la el acasă în România, țară care nu pune accentul pe educație.

ADVERTISEMENT
Tags: