Life

El a fost dușmanul lui Eminescu. Scriitorul român care a ajuns la închisoare pentru defăimare

Cine a fost Alexandru Macedonski, scriitorul care a ajuns la închisoare pentru defăimare. Conflictul cu Mihai Eminescu.
01.07.2023 | 11:00
El a fost dusmanul lui Eminescu Scriitorul roman care a ajuns la inchisoare pentru defaimare
Alexandru Macedonski și-a distrus cariera după ce l-a jignit pe Mihai Eminescu. Sursa foto: colaj Fanatik/ Wikipedia
ADVERTISEMENT

Alexandru Macedonski a fost un poet strălucitor, dar caracterul l-a ruinat. Catalogat de biografi drept egoist, nediplomat și invidios și-a distrus cariera din mândrie și a ajuns la închisoare pentru defăimare. Ce i-a făcut lui Mihai Eminescu.

Alexandru Macedonski, dușmanul lui Mihai Eminescu. Cum a ajuns să facă închisoare

Alexandru Macedonski a fost poet, dramaturg, publicist și supranumit „poetul rondelurilor”, deoarece s-a inspirat din literatura franceză și a fost primul reprezentant al simbolismului în literatura română.

ADVERTISEMENT

S-a născut pe 14 martie 1854, în Craiova, unde a urmat și studiile primare, dar și pe cele liceale. Ulterior, și-a petrecut anii tinereții în Australia, Elveția și Italia, timp în care s-a pregătit pentru admiterea de la Universitatea București, studii pe care le-a abandonat din cauza caracterului dificil.

A debutat în 1870 cu poezia Dorința poetului, iar primul său volum s-a numit Prima verba și a apărut doi ani mai târziu. Alexandru Macedonski s-a declarat a fi împotriva junimiștilor, deoarece aceștia nu l-ar fi recunoscut așa cum el considera că merită.

ADVERTISEMENT

Fiind un băiat avut, scriitorul i-ar fi tratat „de sus” pe cei cu care interacționa. Tocmai de aceea, din cauza caracterului său, biografii caracterizându-l drept egoist, nediplomat și invidios, și-a distrus cariera.

Alexandru Macedonski a intrat în conflict cu aproape toți scriitorii contemporani, printre care și Vasile Alecsandri, Ion Luca Caragiale şi chiar Mihai Eminescu. Din 1880 a editat revista Literatorul, care se poziționa contra Junimea.

ADVERTISEMENT

A fost trimis la închisoare pentru defăimare

Inițial, Alexandru Macedonski a fost ignorat de junimiști, în 1874, în revista Ghimpele, Ion Luca Caragiale l-a ironizat pentru că spunea că are origini lituaniene. Un an mai târziu, Macedonski a fost acuzat la Craiova, fiind acuzat de defăimare și incitare la rebeliune împotriva Partidului Conservator și a prim ministrului Lascăr Catargiu.

A fost eliberat după trei luni, fiind apărat de avocatul liberal Nicolae Fleva, care i-a fost coleg de celulă. Mai târziu, l-a jignit și pe Vasile Alecsandri, despre care a scris că are comparații forțate, rime false, greșeli de construcție și de sens al cuvintelor.

ADVERTISEMENT

Alexandru Macedonski și-a distrus cariera pentru că l-a ironizat pe Mihai Eminescu

În anul 1883, a culminat conflictul dintre Alexandru Macedonski și Mihai Eminescu. Exact în perioada în care poetul s-a îmbolnăvit și a fost internat într-un sanatoriu, a apărut epigrama dedicată Poetului X, cu care a stârnit valuri de critici, prezentată în rândurile următoare.

„Un X… pretins poet-acum
S-a dus pe cel mai jalnic drum…
L-aș plânge dacă-n balamuc
Destinul lui n-ar fi mai bun,
Căci până ieri a fost năuc
Și nu e azi decât nebun.” – Alexandru Macedonski

Alexandru Macedonski a negat că e despre Mihai Eminescu, dar nimeni nu l-a crezut, ba chiar justificările i-au fost interpretate ca gest de lașitate. Chiar fostul său colaborator de la Literatorul, ziaristul Grigore Ventura, i-a fost cel mai mare critic.

„Începând de a doua zi, toate numerele revistei i s-au înapoiat pline de insulte. Nu i s-a publicat nici un rând de explicație. Prietenii l-au părăsit. Colaboratorii au emigrat. Mizeria l-a copleșit. Ani de zile a trăit în lipsurile cele mai groaznice. Nu mai avea mobile, nici cărți, nici haine, nici servitori.

Când năluca lui palidă și slăbănoagă se zărea singuratică pe la colțul stradelor laterale, inspira o milă amestecată cu spaimă, întocmai ca și femeilor din Florența care strigau la vederea lui Dante: Priviți pe acela care se întoarce din infern! Şi infernul lui Alexandru Macedonski a fost în adevăr dantesc”, scria contemporanul său, Cincinat Pavelescu, conform desprelume.ro. , după conflictul dintre Alexandru Macedonski și Mihai Eminescu.

ADVERTISEMENT