Sport

El e antrenorul care ne-a dus în sferturile Euro 2023 la volei. Are șase titluri în șapte ani de carieră

România a ajuns în sferturile de finală ale Campionatului European de Handbal, pentru prima oară după 40 de ani se absență.
08.09.2023 | 23:46
El e antrenorul care nea dus in sferturile Euro 2023 la volei Are sase titluri in sapte ani de cariera
Sergiu Stanciu, omul care ne-a dus în sferturile EURO. Foto: Facebook FRV
ADVERTISEMENT

Artizanul acestei reușite este selecționerul Sergiu Stancu. La doar 41 de ani, acesta a devenit unul dintre cei mai importanți oameni ai momentului din volei, după performanțele reușite la cârma naționalei.

Povestea lui Sergiu Stanciu, omul care a dus România în sferturi la Euro!

Sergiu Stanciu s-a apucat de antrenorat în 2016. De la începutul carierei a avut un succes deplin: în șapte ani de carieră, el a luat șase tituri. În 1998, el debuta în volei, la Tractorul Braşov.

ADVERTISEMENT

Mai apoi, a plecat la Craiova, între 1999-2002, după care a părăsit România și nu s-a mai întors până în 2012, când semna cu Tomis Constanța, de unde s-a retras în 2015.

Pe lângă asta, el a jucat 10 ani în străinătate, la: VT Oosthout Torhout (2002-04), Knack Roeselare (2004-06), Tours Volleyball (2006-08), Prisma Martina (2008-09), Yoga Volley Forli (2009-10), Hercules (2010), CV 7 Islas Vecindario (2011), Knock Randstad Roeselare (2011-12).

ADVERTISEMENT

De trei ori campion al României ca jucător!

Ca jucător, a devenit de trei ori campion al României, cu Tomis Constanța, dar și dublu campion al Belgiei, cu Knack Koeselare. De asemenea, el a jucat o finală ce Liga Campionilor, în 2007, alături de francezii de la Tours.

În 2016, după retragere, a semnat cu Tricolorul Ploiești, din postura de antrenor, alături de care a terminat campionatul național pe locul 5. Un an mai târziu, Stanciu lua titlul cu echipa din Prahova. Mergea în Grecia, la PAOK, dar pleca după doar jumătate de an, iar mai apoi semna cu CS Municipal Arcada Galați.

ADVERTISEMENT

Din 2018 până în prezent, acesta a luat de fiecare dată titlul, având șase titluri consecutive în voleiul național.  În 2021 devenea selecționer, dar a continuat și activitatea de antrenor la Galați. Acum vrea să treacă de Franța și să ne ducă în semifinalele EURO.

Ce a spus când a devenit selecţionerul României

”Am acceptat propunerea Federaţiei Române de Volei cu inima deschisă şi cu încrederea că vom reuşi, alături de colegii mei din staff şi de jucători, să facem ca naţionala României să urce în clasamentul mondial şi să aibă o evoluţie bună indiferent de adversar.

ADVERTISEMENT

În Golden League ne propunem să avem o prestaţie bună şi să facem jucătorii să joace la potenţialul lor maxim. Vom lupta în fiecare meci, vom lucra pentru a avea o evoluţie bună, pentru a juca un volei de calitate, iar în urma acestor lucruri vor veni, cu siguranţă, şi rezultatele”, declara Sergiu Stancu, în 2021, după ce devenea selecționerul României.

Lotul României de la Campionatul European

Libero: Sergio Diaconescu (SCM ”U” Craiova), Karol Kosinski (CS Rapid Bucureşti);

Extreme: Mircea Peţa (CSA Steaua Bucureşti), Daniel Chiţigoi (ZAKSA Kidzierzyn-Kozle/Polonia), Adrian Aciobăniţei (SKRA Belchatow/ Polonia), Marian Bala (Arcada Galaţi);

Coordonatori: Filip Constantin (CS Rapid Bucureşti), Claudiu Dumitru (CSA Steaua Bucureşti);

Centri: Bela Bartha (CS Dinamo Bucureşti), Andrei Butnaru (Arcada Galaţi), Robert Călin (SCM ”U” Craiova), Ştefan Lupu (Corona Braşov);

Opus: Rareş Bălean (CS Dinamo Bucureşti), Alexandru Raţă (Tectum Achel/Belgia).

ADVERTISEMENT