Life

El este românul care a dat lovitura în afaceri. A reînviat băutura dacilor

El este bărbatul din România care a obținut un succes neașteptat în business. A reușit să aducă pe piață licoarea dacilor.
04.03.2024 | 07:10
El este romanul care a dat lovitura in afaceri A reinviat bautura dacilor
El este bărbatul din România care a obținut un succes neașteptat în business. A reușit să aducă pe piață licoarea dacilor. Sursa foto: Facebook.com
ADVERTISEMENT

El este românul care a dat lovitura în afaceri. A reînviat băutura dacilor. Specialiștii sunt de părere că aceasta ar putea constitui un remediu în lupta privind rezistența la antibiotice, conform unui studiu efectuat în Suedia.

El este bărbatul din România care a obținut un succes neașteptat în business. A reușit să aducă pe piață licoarea dacilor

El este bărbatul din România care a obținut un succes neașteptat în business. A reușit să aducă pe piață licoarea dacilor, care se realizează cu ajutorul unei rețete foarte vechi, dintr-un amestec de miere fermentată și apă.

ADVERTISEMENT

Românul pe numele său Mihai Negoț a dezvăluit că are o pasiune pentru apicultură și o profundă fascinație pentru albine, motiv pentru care a devenit cel mai important producător de mied. Băutura alcoolică are o carbonatare naturală din fermentare.

Acest lucru îi conferă miedului un diferențiator, cât și bule fine ca la șampanie în loc de bulele mari care se obțin atunci când CO2-ul este adăugat, așa cum se întâmplă la sifon, ape minerale, cidru sau beri comerciale.

ADVERTISEMENT

„Miedul, după cum ziceam mai sus, că l-au făcut oamenii din toate timpurile, nu este așa de greu de făcut. Să faci un mied bun este puțin mai complicat, ai nevoie de echipamente și timp.

Dacă vrei să faci un mied tradițional, de genul vinului, ai nevoie de timp. Tot ce este peste 9% alcool ar trebui maturat cel puțin 4-6 luni, cu cât mai mult cu atât mai bine. Nouă ne place varianta aceasta de mied cu alcoolemie mică.

ADVERTISEMENT

Nu este necesară o maturare, lucru care ar crește costurile, iar pentru un startup fără multe resurse ar fi fost greu, dacă nu imposibil. Dar ne aduce avantajul de a experimenta rețete mult mai repede și să dăm pe piață o șarjă după 20 de zile, 12 de fermentare și condiționare și 8 de păstrare în sticle.

Să faci mied bun doar din miere este mai greu, deoarece trebuie să ai mare grijă la ingrediente și să ții drojdia fericită, astfel încât să ai o fermentare bună, să conservi cât mai bine aroma mierii”, a declarat Mihai Negoț pentru playtech.ro.

ADVERTISEMENT

Producătorul din Valea Buzăului a mai mărturisit că la celelalte variante este mai ușor să faci mied cu arome decât bere cu arome. Acest lucru este posibil pentru că mierea preia imediat din gustul altor ingrediente.

Băutura dacilor, consumată și de alte culturi

Oamenii de știință spun că licoarea era considerată băutura zeilor, iar cei care o consumau susțineau că sunt nemuritori. De asemenea, aceștia mai simțeau o stare de bine. Miedul era băut și de vikingi, dar și de reprezentanții altor culturi.

Printre aceste culturi se numărau mayașii, egiptenii și dacii. Având în vedere aceste informații experții spun că miedul are mari șanse să fie prima băutură fermentată, adică una dintre cele mai vechi de pe Pământ.

În momentul de față, miedul este cunoscut sub numele de hidromel sau mead în limba engleză. Băutura dacilor este fabricată în România din miere și apă, uneori având diverse fructe, condimente, cereale sau hamei.

Pentru procesul de producţie Mihai Negoţ foloseşte tehnologii asemănătoare cu cele din industria berii şi materii prime locale. Miedul este o băutură populară în Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Germania sau ţările nordice, în timp ce pe piaţa locală abia începe să se facă prezentă.

ADVERTISEMENT
Tags: