News

Electrocasnicele banale pe care mulți români la au în casă care te spionează și îți fură datele. Lista completă

Care sunt electrocasnicele banale pe care mulți români la au în casă care te spionează și îți fură datele. Vei fi surprins să afli ce aparate sunt pe listă.
01.10.2023 | 15:23
Electrocasnicele banale pe care multi romani la au in casa care te spioneaza si iti fura datele Lista completa
Care sunt electrocasnicele pe care mulți români la au în casă care te spionează și îți fură datele. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Specialiștii dezvăluie care sunt electrocasnicele banale pe care mulți români la au în casă care te spionează și îți fură datele. Pe listă sunt aparate de la care nu ne-am fi așteptat să aibă astfel de ”capabilități”.

Care sunt electrocasnicele pe care mulți români la au în casă care te spionează și îți fură datele

Tehnologia a evoluat, iar acest lucru nu poate decât să reprezinte o mână de ajutor pentru fiecare dintre noi. Din păcate, în viață niciun lucru bun nu vine neînsoțit de dezavantaje.

ADVERTISEMENT

În această categorie putem include și tehnologiile ”smart”. În ultimii ani, telefoanele de tip Smartphone sau Smart TV-urile au apărut în casele majorității oamenilor. Odată cu ele, printre noi au apărut și ”ochii din umbră”, mai exact posibilitatea de a fi spionați.

Mai exact, pe măsură ce telefoanele și televizoarele au devenit ”inteligente” şi se pot conecta la internet prin intermediul routerului din casă, acestea pot urmări utilizatorii și activitatea lor.

ADVERTISEMENT

Treptat, ”smart” au devenit și multe dintre electrocasnicele banele pe care le avem în locuință. Experții spun că aparaturi precum maşina de spălat inteligentă, aerul condiţionat pe care îl controlăm din telefon sau banalul laptop din casă ne spionează.

O casă bazată în principal pe astfel de aparaturi inteligente este vulnerabilă şi în faţa unor atacuri cibernetice. De aceea, experţii vin cu o serie de sfaturi care să îi ajute pe proprietarii de case smart.

ADVERTISEMENT

Dacă nu avem un dispozitiv inteligent care să ne informeze când un dispozitiv este sub atac, dar observăm că nu răspunde imediat la comenzi, nu se comportă cum trebuie, ar trebui să-l deconectăm imediat de la internet, să refacem din nou paşii de instalare sau chiar să-i dăm o resetare la datele din fabrică”, recomandă Silviu Stahie, expert în securitate cibernetică, citat de Observator News.

Lista completă cu electronicele și electrocasnicele care ne pot spiona în casă

Experții spun că absolut toate dispozitivele inteligente din propria casă ar putea să vă spioneze, de la televizor până la frigider. Asta pentru că
majoritatea dintre ele, care au microfoane sau camere, sunt mereu conectate la internet. Aceasta ar putea fi o ”invitație” pentru hackeri să asculte și să fure date personale.

ADVERTISEMENT

Iată lista completă cu electronicele și electrocasnicele care ne pot spiona, conform unei analize The Sun:

  • Televizorul / laptopul / computerul / telefonul / tableta etc.
  • Electrocasnicele mari din bucătărie cu funcții smart: frigiderul, aragazul, mașina de spălat, aparatul de aer condiționat etc.
  • Camere web/Camere de securitate pentru acasă.
  • Becurile inteligente: în 2022, un hacker a reușit să lanseze un atac asupra unei rețele de computere de acasă printr-un bec inteligent Philips Hue.
  • Termostatele.
  • Modemuri (sau furnizori de servicii de internet).
ADVERTISEMENT