News

Elena Udrea așteaptă decizia salvatoare de la ÎCCJ. Pronunțarea soluției, amânată din nou. 29 iunie, termenul final. Update

Închisă la Penitenciarul Târgşor, Elena Udrea așteaptă luni o decizie de la ÎCCJ, unde va fi analizat recursul în casație formulat de fosta consilieră prezidențială pentru a scăpa de pedeapsa din dosarul Gala Bute.
22.06.2022 | 06:42
Elena Udrea asteapta decizia salvatoare de la ICCJ Pronuntarea solutiei amanata din nou 29 iunie termenul final Update
Emoții mari pentru Elena Udrea. Luni, zi decisivă la ÎCCJ. Foto: hepta.com
ADVERTISEMENT
22-06-2022
12:51

Pronunțarea, pe 29 iunie

 Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat pentru data de 29 iunie pronunțarea în recursul în casație introdus de fostul ministru Elena Udrea.

Prin această cale extraordinară de atac, Elena Udrea cere eliberarea din închisoare, ea fiind condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul “Gala Bute”

22-06-2022
03:42

Elena Udrea poate afla azi dacă scapă de pedeapsa din dosarul Gala Bute

La Înalta Curte de Casație și Justiție urmează o nouă zi cu emoții pentru Elena Udrea. Judecătorii ÎCCJ au dezbătut luni recursul în casație formulat de Udrea pentru a scăpa de pedeapsa din dosarul Gala Bute, dar au amânat pronunțarea soluției pentru miercuri, 22 iunie 2022.

 

Elena Udrea și avocatul Veronel Rădulescu speră că judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție vor suspenda pedeapsa de 6 ani de închisoare.

Elena Udrea speră să aibă succes cu recursul în casație

Amintim că încă de vineri, apărătorul fostei candidate la alegerile prezidențiale a declarat că va merge la penitenciarul din județul Prahova pentru a discuta detaliile strategiei de apărare.

ADVERTISEMENT

Mai avem de pus la punct și alte lucruri ce țin de alte căi de atac care sunt pe rol. Este foarte important să discutăm pentru că luni este termen la recursul în casație. Din ce știu, ea vrea să fie audiată.

Mai avem de pus la punct și alte lucruri ce țin de alte căi de atac care sunt pe rol, cum ar fi o contestație în anulare sau altele care ar urma să fie introduse. De aceea mă duc să discutăm aceste aspecte”, declara Veronel Rădulescu pentru gandul.ro.

ADVERTISEMENT

Recursul în casație formulat de Elena Udrea îi poate aduce eliberarea, dar mai are o miză importantă. Conform deciziei definitive pronunțate la 7 aprilie 2022 în dosarul ”Gala Bute”, ea trebuie să plătească despăgubiri de aproape 3 milioane de euro.

Cât trebuie să plătească către ANT

Prima dată, fosta consilieră prezidențială trebuie să plătească 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile către Autoritatea Naţională pentru Turism. De asemenea, ea trebuie să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean.

ADVERTISEMENT

Mai mult, instanţa a dispus confiscarea în folosul statului a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei de la Elena Udrea. În acest dosar, cea care a ocupat și funcția de ministru al Turismului a fost condamnată în iunie 2018.

La vremea pronunțării deciziei definitive, ea se afla în Costa Rica. Fosta consilieră prezidențială părăsise România încă de la începutul anului 2018. Mai departe, a cerut azil politic în Costa Rica.

ADVERTISEMENT

Din nefericire pentru ea, în octombrie 2018 Interpol a reținut-o în Costa Rica. Ulterior a urmat eliberarea din decembrie 2018. La această situație s-a ajuns după ce judecătorii CCR au decis că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la ÎCCJ.

Revenirea în România a fost consemnată la 8 iulie 2019, dar pedepsele definitive în dosarul Gala Bute au fost menținute prin decizia din 7 aprilie 2022. Înainte de pronunțarea ultimei decizii, Elena Udrea plecat în Bulgaria. Reținută în apropierea graniței cu Grecia, ea a fost extrădată în România după ce a stat 64 de zile în arestul din Blagoevgrad.

 

ADVERTISEMENT