News

Elena Udrea, condamnată definitiv la închisoare în dosarul “Gala Bute”. Cum arată minuta ședinței de judecată

Judecarea dosarului "Gala Bute" a luat sfârșit. ICCJ a respins contestațiile în anulare împotriva deciziei din 2018 prin care fostul ministru Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare.
07.04.2022 | 15:50
Elena Udrea condamnata definitiv la inchisoare in dosarul Gala Bute Cum arata minuta sedintei de judecata
Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos via hepta
ADVERTISEMENT

Joi, completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins, cu majoritate, contestațiie în anulare formulate în acest dosar.

Minuta ședinței în care Elena Udrea a fost condamnată definitiv la închisoare în dosarul “Gala Bute”

În urma deciziei ICCJ de joi, Elena Udrea, Rudel Obreja și Tudor Breazu vor trebui să execute pedepsele cu închisoarea primite.

ADVERTISEMENT

Completul de judecători care a decis să respingă, ca nefondate, contestațiile în anulare din dosarul “Gala Bute” este format din judecătorii Hermina Iancu, Oana Burnel, Anca Alexandrescu, Ioana Ilie și Dan Enescu.

Decizia a fost luată cu majoritate, opinie separată făcând președintele completului de judecată.

ADVERTISEMENT

FANATIK vă prezintă în cele ce urmează minuta ședinței de judecată în urma căreia a fost decisă condamnarea definitivă a Elenei Udrea la închisoare cu executare.

“Respinge, ca nefondate, contestațiile în anulare formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție şi condamnaţii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe şi Obreja Rudel împotriva deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători în dosarul nr. 2303/1/2017.”

ADVERTISEMENT

Potrivit minutei, completul de cinci judecători a mai decis ca să rămână în sarcina statului cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea contestației în anulare formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte – Direcția Națională Anticorupție și “onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru contestatorii condamnaţi Udrea Elena Gabriela şi Breazu Liberiu Tudor până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 627 lei”.

Elena Udrea trebuie să plătească și cheltuieli de judecată

Pe de altă parte, judecătorii instanței supreme au decis că Elena Udrea, Tudor Breazu și Rudel Obreja trebuie să plătească fiecare suma de 1.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

ADVERTISEMENT

ICCJ o condamnase în 2018 pe Elena Udrea la șase ani de închisoare în acest dosar, dar Udrea se afla atunci în Costa Rica, unde a cerut statutul de refugiat.

Fostul ministru al turismului trebuie să plătească 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean.

În plus, instanţa a dispus confiscarea în folosul statului a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei de la Elena Udrea.

ADVERTISEMENT