News

Elena Udrea și Ioana Băsescu, condamnate la închisoare cu executare în dosarul finanțării campaniei din 2009. Update

02.03.2021 | 13:54
Elena Udrea si Ioana Basescu condamnate la inchisoare cu executare in dosarul finantarii campaniei din 2009 Update
Elena Udrea și Ioana Băsescu, condamnate la închisoare cu executare în dosarul finanțării campaniei din 2009. Update. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Elena Udrea şi Ioana Băsescu și-au aflat, marți, sentința în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009. Fostul ministru al Turismului a primit o condamnare la 8 ani cu executare, iar fiica fostului președinte a primit 5 ani, tot cu executare. Decizia magistraților nu este definitivă.


Elena Udrea, atac la judecătoare: “O blestem să simtă copilul ei ce simte copilul meu acum. Nu știu cum o să doarmă la noapte”

UPDATE, ora 13:40 / Elena Udrea a reacționat în termeni duri după ce a fost condamnată la opt ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și spălare de bani în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009.

ADVERTISEMENT

Fostul ministru al Turismului nu s-a sfiit să o acuze pe judecătoare că a pronunțat această sentință „la comandă”, din dorința de a se răzbuna pe Traian Băsescu.

Vezi aici întreaga declaraţie a Elenei Udrea


Elena Udrea contestă decizia instanţei

UPDATE, ora 13:15 / Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, a anunţat după condamnarea la 8 ani de închisoare a fostului ministru că va face apel la ÎCCJ.

ADVERTISEMENT

“Nu am vorbit încă cu doamna Udrea. Am susţinut în faţa instanţei că acuzaţiile sunt absurde. Acum nu pot să spun altceva decât că această hotărâre judecătorească este una absurdă. Motivarea sumară pe care a făcut-o în şedinţă publică este ieşită din limitele legii. Sigur că vom declara apel şi să sperăm că la ÎCCJ lucrurile vor fi puse în ordine şi în lege” , a declarat Veronel Rădulescu.

Cum a ajuns Elena Udrea să fie condamnată la închisoare cu executare! Drumul de la „bomba sexy” la dosare de corupție 

Avocatul susţine că această condamnare este exagerată.

“Raportându-ne la faptele şi persoanele care au fost trimise în judecată, din punctul meu de vedere judecata trebuia să se mărginească la acestea. Apropo de acel folos necuvenit (din motivarea citită de instanţă – n.r.), care are un sens şi un înţeles clar, cum explicaţi faptul că instanţa, deşi recunoaşte că în Codul Penal în baza cărora s-au emis condamnările textul de lege,nu incriminează folosul obţinut pentru altul? Cu toate acestea, instanţa consideră că România era parte din nişte tratate internaţionale care priveau obligativitatea de a introduce în textul de lege şi acest aspect şi că s-ar fi discutat într-un raport Greco că ar fi fost acoperit şi acest aspect. Eu cred că suntem într-adevăr în sfera absurdului să condamni pe cineva bazându-te pe un raport Greco. Este exagerat”, a completat Rădulescu.

ADVERTISEMENT

Elena Udrea și Ioana Băsescu, condamnate la închisoare cu executare

UPDATE, ora 12:22 / Elena Udrea a fost condamnată, marți, la 8 ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzată de instigare la luare de mită și spălare a banilor privind finanțarea campaniei electorale din 2009. Decizia Curții de Apel București nu este definitivă.

Fostul ministru a primit mai multe pedepse cu închisoarea între 3 şi 6 ani pentru instigare la luare de mită şi spălare a banilor. Instanța le-a contopit, iar la condamnarea cea mai grea, de 6 ani de închisoare, a fost adăugat un spor. Astfel, în final a rezultat o pedeapsă de 8 ani de închisoare cu executare.

ADVERTISEMENT

La primul termen din proces, procurorul DNA ceruse pentru Elena Udrea o pedeapsă de până la 12 ani.

În același dosar a primit o condamnare și fiica fostului președinte Traian Băsescu, Ioana Băsescu. Aceasta a primit 5 ani de închisoare cu executare pentru trei fapte de corupție.

Aceasta a primit 3 ani pentru instigare la delapidare şi două pedepse pentru instigare la spălarea banilor, de 3 şi 5 ani. Pedepsele au fost contopite, rezultând o condamnare finală de 5 ani de închisoare cu executare.


Știrea inițială, ora 8:33 / Primul verdict în dosarul finanțării campaniei electorale din urmă cu 12 ani, în care au fost trimise în judecată Elena Udrea şi Ioana Băsescu, este așteptat să vină marți, după ce a fost amânat de două ori până acum.

Procurorii DNA cer o pedeapsă de 12 ani de închisoare plus spor pentru Elena Udrea. Fostul ministru al Dezvoltării și Turismului în guvernul PDL este acuzată de spălare de bani și instigare la luare de mită.

Elena Udrea își află marți sentința în dosarul finanțării campaniei din 2009

În jurul orei 12:00, Curtea de Apel București este aşteptată să pronunţe sentinţa în dosarul în care sunt judecate pentru fapte de mare corupție Elena Udrea, fost ministru al Turismului, şi Ioana Băsescu, fiica fostului președinte al României Traian Băsescu.

Potrivit ziare.com, judecătoarea desemnată să tranșeze în primă instanță dosarul finanțării campaniei electorale din 2009, intenționează să dea verdictul odată cu motivarea. Ar fi o premieră pentru cazurile penale celebre de la noi din țară.

În același dosar, în cazul Ioanei Băsescu, fiica fostului președinte, cei de la DNA au cerut o pedeapsă orientată spre maximul prevăzut de lege în cazul delapidare, ceea ce înseamnă 15 ani.

Ce acuzații aduce DNA fostului ministru

Pe 26 ianuarie 2021, procurorul de ședință de la DNA a cerut, la Curtea de Apel București, condamnarea Elenei Udrea la 12 ani de închisoare pentru instigare la luare de mită şi spălarea banilor, în dosarul finanţării campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009.

Atunci a avut loc ultimul termen al procesului, iar decizia instanței ar urma să fie pronunțată în cursul zilei de marți, 2 martie.

În luna mai 2017, procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Elena Udrea pe care au acuzat-o de instigare la luare de mită și spălare a banilor. Alături de Udrea au mai fost trimiși în judecată fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului Gheorghe Nastasia, pe fostul președinte al Consiliului Județean Tulcea Victor Tarhon, pentru luare de mită, pe Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte Traian Băsescu, pentru instigare la delapidare și instigare la spălarea banilor și pe Ioan Silviu Wagner, director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare. În același dosar a fost trimis în judecată Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

”În cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare”, arăta DNA într-un comunicat de presă.

Elena Udrea a primit o condamnare de 6 ani închisoare în dosarul Gala Bute, însă pedeapsa a fost anulată, după ce Curtea Constituțională a stabilit nelegalitatea completurilor de la Instanţa supremă.

ADVERTISEMENT
Tags: