News

Elevii trag un semnal de alarmă, printr-o scrisoare trimisă premierului: „Vă aducem la cunoştinţă şi vocea elevilor din anii terminali, care arată nelinişte”

Consiliul Național al Elevilor a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă, trăgând un semnal de alarmă referitor la situația actuală din învățământ.
26.05.2023 | 15:27
Elevii trag un semnal de alarma printro scrisoare trimisa premierului Va aducem la cunostinta si vocea elevilor din anii terminali care arata neliniste
Elevii trag un semnal de alarmă, printr-o scrisoare trimisă premierului. Sursa foto: Facebook Consiliul Național al Elevilor
ADVERTISEMENT

Elevii din România își exprimă îngrijorarea cu privire la situația actuală din învățământ, având în vedere greva profesorilor, dar și condițiile de incertitudine referitoare la examenele naționale.

CNE: „Vocea elevilor din anii terminali arată nelinişte”

În acest sens, Consiliul Național al Elevilor a trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă, trăgând un semnal de alarmă referitor la situația în care se află elevii, mai ales cei care trebuie să susțină examenele.

ADVERTISEMENT

CNE descrie evenimentele din ultimele zile drept un „capitol trist al educației din România”: „Circumstanța în care ne aflăm este un capitol trist al educației din România. Poate fi punctul culminant, de unde toate aspectele legate de subfinanțarea cronică a sistemului de învățământ se schimbă și aduc educația pe lista priorităților bugetare din România sau poate fi momentul în care observăm cum nu există niciun semn că lucrurile se vor îmbunătăți”, și-au început scrisoarea deschisă.

Ei spun că trăiesc o stare generală de criză, haos și incertitudine, menționând faptul că examenele naționale sunt pe punctul de a începe, iar în ultimele zile, elevii care sunt în anii terminali nu au putut beneficia de o instruire corespunzătoare din partea profesorilor.

ADVERTISEMENT

Dascălii sunt susținuți de către elevi

De asemenea, Consiliul Național al Elevilor transmite că dascălii sunt susținuți de către aceștia în greva din învățământ și vor ca „demersul lor să se finalizeze prin concretizarea revendicărilor acestora”.

Totodată, elevii din anii terminali sunt neliniștiți având în vedere că peste câteva zile ar trebui să înceapă înscrierea la Bacalaureat, „ fără a avea la momentul actual mediile încheiate. «Se vor amâna examenele până la mijlocul verii sau până în toamnă?»; «Ce se întâmplă dacă vreau să aplic la o facultate în străinătate, iar calendarul de admitere ar fi afectat de amânarea examenelor?»; «Se va îngheța anul școlar?»- sunt doar câteva dintre întrebările care îi frământă pe acești elevi de la declanșarea grevei. Soluționarea în cel mai scurt timp a acestei situații de criză este impetuos necesară”, se arată în scrisoarea Consiliului Elevilor.

ADVERTISEMENT

Consiliul Național al Elevilor: „Finanțarea corespunzătoare a sistemului de educație trebuie să devină realitate”

Prin urmare, elevii cer premierului să fie grăbit procesul de soluționare a cerințelor profesorilor, sperând că acest fel anul școlar în curs se va încheia în condiții optime. Totodată, CNE susține că sistemul de educație trebuie finanțat corespunzător.

„De asemenea, menționăm că fără a lua în considerare solicitările profesorilor, chiar înainte de adoptarea unei noi legi a salarizării, nu vom putea numi această grevă încheiată, chiar dacă cursurile s-ar relua. Finanțarea corespunzătoare a sistemului de educație trebuie să devină realitate, nu doar o promisiune repetată anual la adoptarea fiecărui buget. Sperăm ca Guvernul României să găsească soluțiile care vor readuce cât mai repede echilibrul în sectorul de educație.

ADVERTISEMENT

Așadar, vă rugăm să luați în calcul aspectele prezentate mai sus și să demarați consultări constante cu reprezentanții sindicatelor din învățământ, pentru ca elevii, părinții și profesorii să nu fie în niciun fel afectați pe viitor”, au transmis elevii în scrisoarea deschisă adresată premierului Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT