Sport

Elisabeta Lipă cheamă handbalul la raport! FRH riscă să rămână fără finanţare. Foto exclusiv

Elisabeta Lipă, şefa ANS, i-a convocat la o întâlnire pe oficialii FRH şi preşedinţii de cluburi. FRH riscă să rămână fără finanţare din cauza faptului că a driblat ordinul de ministru.
20.09.2023 | 11:42
Elisabeta Lipa cheama handbalul la raport FRH risca sa ramana fara finantare Foto exclusiv
Secvenţă din meciul CSM Bucureşti - Rapid. Sursa: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Handbalul este unul dintre sporturile care a driblat Ordinul 500/2022 care prevede folosirea unei ponderi de 40% a jucătorilor români în meciurile de campionat. În schimb, FRH a reinterpretat legea şi a permis ca acest procent de 40% să fie reprezentat de jucătorii înscrişi pe foaia de joc, nu cei din teren.

Elisabeta Lipă cheamă handbalul la raport! Subiectul discuţiei: nerespectarea ordinului de ministru

În acest sens, şefa ANS, Elisabeta Lipă a chemat handbalul românesc la raport. Astfel, într-o întâlnire programată la sediul FRH, pe 21 septembrie, vor participa preşedintele Constantin Din, secretarul general Viorel Mazilu, dar şi preşedinţii cluburilor din Liga Naţională.

ADVERTISEMENT

Din informaţiile FANATIK, a fost trimisă o invitaţie pentru 28 de preşedinţi de cluburi din Liga Naţională (14 de la masculin şi 14 de la feminin). Subiectul fierbinte al discuţiei va fi reinterpretarea ordinului de ministru.

Invitaţia adresată de secretarul general Viorel Mazilu preşedinţilor de cluburi.
Invitaţia adresată de secretarul general Viorel Mazilu preşedinţilor de cluburi.

FRH ar putea rămâne fără finanţarea de la ANS!

Vicepreşedintele FRH, Sorin Dinu a avertizat de mai multe ori în cadrul Consiliului de Administraţie că federaţia poate să rămână fără finanţarea de la Agenţia Naţională pentru Sport din cauza acestui fapt.

ADVERTISEMENT

Înainte de startul actualului sezon, FRH a reinterpretat ordinul 500/2002 şi în loc de trei jucători români care să fie mereu pe teren, au decis ca procentul de 40% jucători români să se aplice pe foaia de joc: 7 din 16.

Iar primul mare scandal a izbucnit în Supercupa României. Rapid a decis să respecte “legea Novak” şi a evoluat cu trei jucătoare din România mereu pe teren, în timp ce CSM Bucureşti şi Dunărea Brăila s-au folosit de interpretare şi au avut 7 românce pe foaie.

ADVERTISEMENT

Constantin Din, nemulţumit la începutul anului de finanţarea primită: “Este ridicol”

La începutul anului când au fost făcute publice finanţările de la Ministerul Sportului, Constantin Din a fost nemulţumit de faptul că FRH a primit doar 1,3 milioane de euro, spunând pentru FANATIK:

“Sunt 12 echipe naţionale pe care trebuie să le pregătim. Este ridicol. Avem nevoie de bani. Nu suntem un sport individual, nu mergem în cantonament cu doi antrenori şi un jucător.

ADVERTISEMENT

Mergi cu 25 de oameni. Sunt costuri mari, asta este. Vom vedea ce facem. Căutăm să găsim surse de finanţare, parteneri. Nu avem ce să facem”, a fost reacţia lui Constantin Din.

Dacă în şedinţa de joi nu se va ajunge la un consens, FRH ar putea să rămână fără finanţarea de 1,3 milioane de euro de la Agenţia Naţională pentru Sport, iar în următoarele 4 luni România urmează să participe la două turnee finale: Campionatul Mondial de handbal feminin şi Europeanul de handbal masculin.

  • 1.300.000 de euro este finanţarea ANS către FRH pe 2023
  • 3 români trebuie să fie mereu pe teren în meciurile organizate de FRH, conform Ordinului 
ADVERTISEMENT