Sport

Elisabeta Lipă, replică acidă pentru Eduard Novak: ”Sportul nu a murit. Se află doar într-o barcă fără direcție”

Elisabeta Lipă a fost numită președinte al Agenției Naționale pentru Sport și a avut o primă reacție la declarațiile fostului ministru Eduard Novak.
30.06.2023 | 23:05
Elisabeta Lipa replica acida pentru Eduard Novak Sportul nu a murit Se afla doar intro barca fara directie
Elisabeta Lipă a fost numită președinte al Agenției Naționale pentru Sport și a avut o primă reacție la declarațiile fostului ministru Eduard Novak. Sursă foto: Valentin Marian Burlacu/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

La scurt timp după ce noul premier Marcel Ciolacu a făcut anunțul că Ministerul Sportului va fi transformat în Agenție Națională, Novak a avut un mesaj sumbru pe pagina de Facebook în care consfințea moartea sportului românesc.

Elisabeta Lipă, răspuns dur pentru Eduard Novak, fostul ministru al Sportului

Reacția neașteptată avută de Eduard Novak la acel moment a fost taxată de Elisabeta Lipă, cea care a preluat șefia noii Agenții Naționale. Fosta mare canotoare nu a ratat ocazia de a-i răspunde în termeni duri fostului ministru.

ADVERTISEMENT

”Sportul nu a murit. A fost urât din partea domnului ministru, la plecare, să spună că sportul românesc a murit. Nu a murit deloc, doar că se află într-o barcă fără direcție. L-am întrebat pe domnul Novak ce proiecte pot continua. Mi-a dat trei.

Stategia Națională pentru sport, dar e greu de citit, are cam 300 de pagini și extrem de greu de implementat. Nu are prevăzut un buget. În cele 300 de pagini sunt prezentate toate problemele sportului nostru.

ADVERTISEMENT

Al doilea proiect se numește Hercules. Dar nu e implementat pe gândirea specialiștilor. Este la a patra ediție. Se adresează copiilor în vederea inițierii, doar că după trei ediții nu a avut vreo finalitate. La a patra participă de fapt și copii legitimați. Se face numai pentru că este finanțat.

Al treilea proiect mi-a spus că este Gala Sportului Românesc, doar că aceasta s-a aflat numai în pauză. Au fost multe ediții înainte. Problema este că la noi la federație organizam Gala din sponsorizări, ori Gala organizată de minister era din bani publici. Păi așa poate face oricine, pe banii statului”, a spus Lipă, la o emisiune la Radio Gold FM.

ADVERTISEMENT

Lipă, mulțumită că a fost susținută de oameni care în trecut o contestau

Elisabeta Lipă a ținut să explice de ce a părăsit Federația de Canotaj în favoarea Agenției Naționale pentru Sport și a mărturisit și ce o bucură cel mai mult după numirea în noua funcție.

”Când cineva are încredere în mine, nu-mi place să dezamăgesc. Toată viața mi-au plăcut provocările. Ce se întâmplă acum în sport reprezintă o provocare. Sunt om de sport, iubesc sportul, îmi place să câștig, mă bucur când sportivii noștri cuceresc medaliile de aur, plâng alături de ei. Cineva trebuia să o facă și pe asta.

ADVERTISEMENT

Mă bucur că aceia care mă contestau în 2016, acum m-au dorit în fruntea Agenției, iar asta pentru mine este o mare satisfacție. Nu vreau să-i dezamăgesc. Săptămâna viitoare, în ședința de Guvern apare oficial Agenția Națională pentru Sport. Nu am ținut ca toată ziua, bună ziua ministrul să ne aștepte la aeroport, dar sunt competiții după care ministrul nu are voie să nu felicite sportivii.

O vom face de acum. În România avem mari foști sportivi de valoare, 500 de rentieri și cred că 200, cel puțin, pot întoarce măcar 1% din ce le dă lor țara. Astfel, când organizăm competițiile școlare să nu lipsească vreun campion mondial, olimpic sau european. La mine pe ușa biroului scrie ‘Nu există nu se poate’, aceasta este deviza mea”, a afirmat ea.

Schimbările radicale pe care vrea Lipă să le pună la punct

Fosta mare canotoare a dezvăluit care vor fi primii pași pe care îi va face Agenția Națională pentru Sport după numirea sa în funcția de președinte și a făcut o radiografie a marilor probleme organizatorice din sportul românesc.

”Nu-mi place să lucrez în dezordine. Nu am venit să dau oameni afară, dar performanța se realizează cu o echipă dispusă la sacrificii, care nu se plânge, care nu rupe ușa, care nu se uită la ceas, o oră bea cafeaua și între timp își mai face și cumpărăturile, apoi la 16:00 pleacă pentru că s-a terminat programul.

La Minister până acum nu se întâmpla așa ceva, totul mergea strună, dar vin eu acum cu pretenții. Acum toți organizează de toate. Cer mereu bani și bani nu mai sunt pentru că au avut grijă să cheltuie tot până pe 20 iunie, dar… nu mor caii când vor câinii.

Sunt multe sporturi cu mari probleme. Ministerul a recunoscut două Federații de hochei, la tenis, box, probleme mari. La tenis, problemele există de când era Gabriela Szabo, le-am preluat, am plecat și le regăsesc. Probleme sunt create de cei care se ocupă de sport în Minister. Debutez bine.

M-am trezit cu organizarea Jocurilor Francofone, care se desfășoară în… Congo. Nu a fost bugetată, a avut o listă de 160 de persoane, număr pe care nu-l găsești nici la Olimpiadă. Am zis că nu facem turism. Nu avem buget, un bilet costă 3-4000 de euro, adaug 400 de euro taxa, dar mai e și vaccinul. O nebunie pe care trebuie să o rezolv în două zile”, a încheiat Lipă.

ADVERTISEMENT
Tags: