News

Elon Musk, avertizat de oficialii UE după preluarea Twitter. „În Europa, pasărea va zbura după regulile noastre”

Elon Musk, miliardarul cunoscut pentru concepțiile sale radicale privind libertatea de exprimare, a fost avertizat de oficialii UE după preluarea Twitter
29.10.2022 | 13:04
Elon Musk avertizat de oficialii UE dupa preluarea Twitter In Europa pasarea va zbura dupa regulile noastre
Elon Musk, primele decizii importante la Twitter. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Miliardarul american a anunțat vineri pe platforma de socializare că Twitter va forma un consiliu pentru moderarea conţintului, “cu puncte de vedere foarte diverse”, dând naștere că ar putea urma reactivarea mai multor conturi închise definitiv, precum cel al fostului președinte Donald Trump.

Musk, avertizat de oficialii europeni

Totul a început după un mesaj criptic al noului CEO al Twitter, în care sugera că achiziția platformei de socializare pentru suma de 44 de miliarde de dolari a fost finalizată. “Pasărea a fost eliberată”, a scris Musk pe Twitter.

ADVERTISEMENT

Comisarul UE pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, i-a răspuns ironic spunându-i că în Europa va trebui să respecte regulile impuse de autoritățile UE. “În Europa, pasărea va zbura după regulile noastre”, a scris comisarul european în răspuns.

Elon Musk este unul dintre cei mai populari utilizatori ai acestei platforme, unde postează în mod regulat de la anunțuri despre propriile companii la meme la adresa criticilor săi. Acesta s-a autodenumit anterior “un absolutist al libertăţii de exprimare” şi spune că doreşte să reformeze rețeaua socială ca “o piaţă digitală a oraşului”, cu mai puţine restricţii cu privire la ceea ce pot spune utilizatorii.

ADVERTISEMENT

Această abordare vine în contradicție cu cerințele autorităților ca aceste platforme să-și modereze conținutul, eliminând cazurile de discurs instigator la ură sau incitarea la terorism. De asemenea, există temeri că ar putea îngreuna încercările autorităților de a limita dezinformarea online.

Twitter și Musk, între Trump și UE

Potrivit unei directive recent aprobată de UE, marile companii de tehnologie vor trebui să aibă sisteme solide de moderare a conţinutului pentru a se asigura că pot elimina rapid materialele ilegale, cum ar fi discursurile instigatoare la ură, incitarea la terorism şi abuzul sexual asupra copiilor. Aceste reguli vor intra în vigoare la începutul anului 2024, companiile putând fi amendate cu până la 6% din veniturile anuale globale pentru încălcarea acestei legislații.

ADVERTISEMENT

Totuși, Musk a precizat că nu va permite conținut ilegal pe platformă și chiar a avut discuții în trecut cu Thierry Breton privind limitele libertății de exprimare.

Totuși, unul din cazurile care ridică semne de întrebare este cel al fostului președinte american, Donald Trump, al cărui cont a fost permanent suspendat după atacul asupra Capitoliului, acțiune criticată de Musk la acea dată.

ADVERTISEMENT

Mai mult, agențiile de publicitate intenționează să boicoteze Twitter dacă Elon Musk îi va permite lui Donald Trump să revină pe platformă, după ce a preluat controlul joi seară, relatează The Wall Street Journal.

După ce a plătit 44 de miliarde de dolari pentru a încheia afacerea din care a încercat să se retragă, Musk a concediat rapid patru directori executivi de top, inclusiv pe directorul general Parag Agrawal și pe șeful financiar Ned Segal. Musk trebuie să le plătească acum aproape 200 de milioane de dolari, compensare pentru această concediere.

Agenții de publicitate își dau acum cu părerea, pe măsură ce cresc îngrijorările legate de repunerea în funcție a fostului președinte Donald Trump.

Kieley Taylor, șeful global al parteneriatelor la agenția de publicitate GroupM, a declarat pentru The Journal că a-l lăsa pe Trump din nou pe Twitter ar fi o linie roșie pentru unele mărci importante.

Aproximativ o duzină de clienți ai agenției au cerut să își întrerupă reclamele pe Twitter dacă fostul președinte revine, iar Taylor se așteaptă ca și mai mulți să ia legătura dacă interdicția sa permanentă va fi ridicată, potrivit ziarului.

“Asta nu înseamnă că nu vom primi o mulțime de e-mailuri și apeluri telefonice de îndată ce o tranzacție va avea loc”, a declarat Taylor pentru Journal. “Anticipez că vom fi ocupați”.

Musk a calificat interdicția lui Trump de către Twitter drept o “decizie proastă din punct de vedere moral” și “extrem de proastă”. El a declarat în luna mai că interdicția a fost “o greșeală pentru că a înstrăinat o mare parte a țării și nu a dus în cele din urmă la faptul că Donald Trump nu a avut o voce”.

Trump a folosit platforma pentru a contribui la alimentarea revoltelor din 6 ianuarie de la Capitoliu, anul trecut, după ce a pierdut alegerile prezidențiale din 2020.

Twitter a declarat pe 8 ianuarie că a suspendat permanent contul lui Trump “din cauza riscului de a incita în continuare la violență”.

ADVERTISEMENT
Adriana a spus secretul intim ținut pe durata căsătoriei cu vedeta internațională: „N-am...
Adriana a spus secretul intim ținut pe durata căsătoriei cu vedeta internațională: „N-am vrut să-l supăr”
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească...
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
BREAKING NEWS! Simona Halep nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris!...
BREAKING NEWS! Simona Halep nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris! Ghinioanele nu se mai termină pentru tenismenă
Trucul prin care Roxana cumpără bilete de avion mai ieftine:
Trucul prin care Roxana cumpără bilete de avion mai ieftine: "Evit, pentru că sunt mult mai scumpe"
Mă răsfaţă! Iubita cu 24 de ani mai tânără a lui Arpad Paszkany,...
Mă răsfaţă! Iubita cu 24 de ani mai tânără a lui Arpad Paszkany, viaţă de lux! Destinaţia de vis în care îşi va petrece vara
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu:
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu: "Nu te mai posta cu abundență, lux. Ține-le pentru tine". Ce a dezvăluit Teo Trandafir despre Gabi Bădălău
PENSIONARII avantajați în SEPTEMBRIE. Cum se aplică MAJORĂRILE
PENSIONARII avantajați în SEPTEMBRIE. Cum se aplică MAJORĂRILE
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
JOI Exclusiv: Miodrag Belodedici, ipostaze rare. Ce face fostul fotbalist într-o parcare cu...
JOI Exclusiv: Miodrag Belodedici, ipostaze rare. Ce face fostul fotbalist într-o parcare cu plată
Fosta soție a lui Bordea, mesaj halucinant pe Internet, la un an de...
Fosta soție a lui Bordea, mesaj halucinant pe Internet, la un an de la divorț: „Câteodată îți vine să mori”
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a...
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a fost stabilită. Detalii cu puternic impact emoțional
Cine a fost românca pe care Michael Jackson și-a dorit să o viziteze...
Cine a fost românca pe care Michael Jackson și-a dorit să o viziteze atunci când a venit în România. Înainte de concert, superstarul a mers să o vadă la azil