Sport

Enes Sali i-a întrecut pe „eroul de la Bratislava” și pe „Gâscanul” Nicolae Dobrin. Puștiul de 15 ani al Farului a intrat în istorie

Enes Sali a devenit cel mai tânăr marcator din istoria Ligii 1, întrecându-i pe Ion Geolgău și pe Nicolae Dobrin.
14.09.2021 | 16:49
Enes Sali ia intrecut pe eroul de la Bratislava si pe Gascanul Nicolae Dobrin Pustiul de 15 ani al Farului a intrat in istorie
ADVERTISEMENT

Enes Sali, în vârstă de doar 15 ani, a marcat pentru prima dată în Liga 1. Tânărul fotbalist a marcat în meciul cu Academica Clinceni, fiind părtaș la victoria cu 5-0 reușită de Farul Constanța. Trupa lui Gheorghe Hagi devine o pretendentă serioasă la intrarea în play-off.

Ion Geolgău este „ghinionistul” care a pierdut titlul de cel mai tânăr marcator din istoria primului eșalon al României. Fostul mare fotbalist al Științei rememora într-un interviu în exclusivitate pentru FANATIK momentele din cariera de fotbalist. În acest moment, „Gheorghiță” este angajat al Federației Române de Fotbal.

ADVERTISEMENT

Ion Geolgău și Nicolae Dobrin, întrecuți de Enes Sali. Fostul fotbalist al Științei: „Cu cât înaintezi în vârstă, cu atât te regretă lumea ca jucător”

Ion Geolgău deținea titlul de cel mai tânăr marcator al campionatului României. Component al echipei care a scris istorie pentru Universitatea Craiova, Geolgău marca pentru prima dată pentru Știința în Liga 1 la doar 16 ani și 24 de zile. Se întâmpla pe 16 martie 1977, într-un meci Universitatea Craiova – Progresul București. Partida se termina cu victoria oltenilor, scor 5-0.

Fostul „Maxim” al Craiovei fusese „deposedat” și de recordul de cel mai tânăr marcator al Universității Craiova în cupele europene. Raoul Baicu, în meciul cu RB Leizig, și Ștefan Baiaram, în partida cu Lokomotiv Tbilisi din sezonul trecut, l-au coborât pe Geolgău pe locul all treilea în această ierarhie. Baicu a punctat la 18 ani și 4 luni, în timp ce Baiaram a marcat la 17 ani și 8 luni. Geolgău avea 18 ani și 7 luni.

ADVERTISEMENT

Ajuns la 60 de ani, Ion „Gheorghiță” Geolgău a declarat pentru FANATIK: „Îi mulțumesc lui Dumnezeu că sunt bine. Trec, probabil, într-o altă perioadă a vieții, dar nu prea văd diferență între cum eram la 50 și acum. Perioada de când jucam fotbal a fost cea mai frumoasă. Acele plăceri pe care ți le dă sportul rege. După aceea, apar alte probleme. Toată viața am făcut doar fotbal.

Am fost jucător, antrenor, conducător și acum lucrez în cadrul Federației Române de Fotbal, mă ocup tot de scouting. Nu m-am îndepărtat de dreptunghiul verde, doar că nu mai sunt pe teren, ci pe margine și mă uit la copii. Eu caut jucători să fie mai buni decât mine. Știți cum e, cu cât înaintezi în vârstă, cu atât te regretă lumea ca jucător. Eu spun că am fost un fotbalist bun, mari au fost alții.”

ADVERTISEMENT

Pentru că Liga 1 nu mai impune limita de vârstă de debut la 16 ani, Enes Sali a putut să debuteze pentru Farul în acest sezon, reușind să și marcheze în partida cu Academica Clinceni. După o cursă excelentă, fostul junior al Barcelonei a marcat și a doborât un record vechi de 44 de ani. I-a întrecut pe Ion Geolgău, amintit anterior, dar și pe Nicolae Dobrin. „Gâscanul” avea 16 ani și două luni când reușea să scuture plasa pentru prima dată în prima ligă.

Trecut prin academia Barcelonei, Enes Sali impresionează la doar 15 ani: „Este o onoare să intru în teren pentru Mister Hagi”

Născut în Canada, Enes Sali i-a impresionat la 11 ani pe oficialii Barcelonei și a fost luat în celebra academie „La Masia”. A petrecut doar un an acolo, având mai multe probleme cu FIFA.

ADVERTISEMENT

Fotbalistul a fost adus de Gheorghe Hagi la Farul Constanța, iar „Regele” îi prevede un viitor frumos „mezinului” din echipa sa: „O să-l cunoaşteţi, eu îl ştiu bine, veţi auzi multe lucruri frumoase despre el! Îl las să vorbească în teren, e foarte talentat, rar găseşti ca el”

După primul go marcat în România, Enes Sali a declarat că este mândru că poate să se antreneze sub comanda celui mai mare fotbalist din istoria României: „E o onoare să intru pe teren pentru Mister (n.r – Gheorghe Hagi).

Îmi place să driblez, de mic iubesc să fac asta. Țelul meu e să câștigăm cât mai multe meciuri. Se poate orice, trebuie să avem încredere în noi”.

ADVERTISEMENT