Sport

Enes Sali, noua „stea” a naționalei României. Ce făceau în 2006, când se năștea mijlocașul de 15 ani, actualii veterani ai „tricolorilor”

Enes Sali este al 65-lea jucător selecționat în mandatul lui Rădoi și marea surpriză a dublei cu Islanda și Liechtenstein. FANATIK îți prezintă ce făceau veteranii naționalei în 2006, când se năștea mijlocașul de 15 ani.
11.11.2021 | 10:20
Enes Sali noua stea a nationalei Romaniei Ce faceau in 2006 cand se nastea mijlocasul de 15 ani actualii veterani ai tricolorilor
ADVERTISEMENT

România se pregătește pentru dubla care îi poate asigura prezența la barajul pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2022. „Tricolorii” întâlnesc Islanda (joi, 11 noiembrie, ora 21:45) și Liechtenstein (duminică, 14 noiembrie, ora 19:00) în ultimele două meciuri din Grupa J.

România mai are însă un obiectiv la aceste ultime două jocuri din preliminarii. Mirel Rădoi și staff-ul său vor să îl facă „tricolor” cu acte în regulă pe unul dintre cei mai promițători fotbaliști de la noi din țară. Mijlocașul Farului, Enes Sali, are doar 15 ani și este eligibil și pentru selecționatele Turciei și Canadei. El a fost convocat pentru ultima acțiune din 2021, al 65-lea jucător din mandatul lui Rădoi, și poate deveni cel mai tânăr debutant din istoria naționalei.

ADVERTISEMENT

Enes Sali s-a născut pe 23 februarie 2006, în Canada, la Toronto, ambii părinți fiind de etnie turcă. FANATIK îți prezintă ce făceau actualii veterani ai echipei naționale în anul în care apărea pe lume posibila stea a fotbalului românesc. Unii îi putea fi chiar tată.

Ce făceau veteranii naționalei României, în 2006, când se năștea Enes Sali. Florin Niță i-ar putea fi tată

Florin Niță are 34 de ani și 11 selecții pentru prima reprezentativă. Goalkeeperul Spartei Praga a fost cel mai bun fotbalist al României în preliminariile pentru Cupa Mondială de anul viitor.

ADVERTISEMENT

Niță i-ar putea fi chiar tată mezinului Enes Sali, având în vedere că, în 2006, când se năștea playmaker-ul Farului, portarul se pregătea să împlinească 19 ani. La acea vreme, Niță semna primul său contract la profesioniști, cu Concordia Chiajna, după ce își făcuse junioratul la Steaua, Rapid și Astra.

Vlad Chiricheș este căpitanul naționalei României. Stoperul lui Sassuolo a ajuns la 31 de ani și 69 de selecții sub tricolor. În 2006, însă, fundașul nu împlinise 17 ani și probabil că nici nu se gândea ce carieră îl așteaptă în față. Chiricheș era junior la Ardealul Cluj și se pregătea să plece la Benfica Lisabona, acolo unde a evoluat în perioada 2007-2008, înaintea de a reveni în țară, la Internațional Curtea de Argeș.

ADVERTISEMENT

Alin Toșca este și el un veteran al primei reprezentative. Fundașul lui Gaziantep a ajuns la vârsta de 29 de ani și și-a trecut până acum în CV 27 de selecții și un gol. Pe 23 februarie 2006, Toșca nu avea încă buletin, iar cariera de viitor internațional părea extrem de îndepărtată. Alin Toșca era junior la acea vreme la o echipă obscură din orașul natal, Florea Voicilă Alexandria.

Nicușor Bancu nici nu se apucase de fotbal în cadru organizat atunci când se năștea Enes Sali. Milocașul Farului are deja un gol în Liga 1 și se pregătește să devină cel mai tânăr debutant din istoria naționalei României la nici 16 ani, spre deosebire de căpitanul Universității Craiova, care a început fotbalul de performanță în 2010 abia la vârsta majoratului, la Olt Piatra-Olt. Până la 29 de ani, Bancu a strâns 20 de selecții sub tricolor.

ADVERTISEMENT

Nicolae Stanciu are 28 de ani este cel mai selecționat fotbalist și cel mai bun marcator din lotul lui Mirel Rădoi pentru dubla cu Islanda și Liechtenstein. Playmaker-ul Slaviei Praga a jucat de 52 de ori sub tricolor, perioadă în care a înscris 11 goluri. Până aici a fost însă cale lungă pentru Nicu, care nu împlinise încă 13 ani când Sali venea pe lume. În 2006, Stanciu făcea primii pași în fotbal, el fiind junior la Unirea Alba Iulia, echipă pentru a debutat în Liga 2, la vârsta de 15 ani și 18 zile.

Denis Alibec lupta cu ciocolata și sucurile acidulate

Alexandru Maxim este un alt veteran al naționalei României. Este al doilea cel mai convocat fotbalist din lot, cu 51 de selecții. La cei 31 de ani împliniți în luna iulie, colegul lui Toșca de la Gaziantep se laudă și cu șapte goluri pentru „tricolori”. În urmă cu un deceniu și jumătate, mijlocașul era coleg cu Vlad Chiricheș la juniorii lui Ardealul Cluj. La fel ca în cazul fundașului, Maxim a luat și el drumul străinătății înainte să revină în țară. A fost legitimat la Espanyol între 2007 și 2011, după care a debutat în Liga 1, pentru Pandurii Târgu Jiu.

Denis Alibec a fost considerat și el cândva o mare speranță a fotbalului românesc. Nu mai este cazul. Atacantul, care a împlinit deja 30 de ani, a ajuns deja la maturitate și este selecționat constant la echipa națională, pentru care are 20 de selecții și două goluri. La fel ca Enes Sali, Alibec a debutat în Liga 1 tot la Farul. Denis și-a făcut însă apariția pe prima scenă ceva mai târziu, la 17 ani, vârstă pe care o avea pe 27 septembrie 2008, când „marinarii” remizau cu Oțelul, scor 1-1.

Doi ani mai devreme, Alibec încă încerca să își găsească locul la juniori. A lăsat-o pe Callatis Mangalia pentru o scurtă experiență la Steaua, ca apoi să rămână la Farul, echipă care l-a propulsat către Inter Milano. Încă din această perioadă, Alibec avea probleme cu greutatea, fostul președinte ale Federației, Mircea Sandu, dezvăluind în mai multe rânduri că încerca să o convingă pe mama atacantului să renunțe la ciocolată și sucuri acidulate.

Cum îl poate pierde România pe Enes Sali, chiar dacă debutează la naționala de seniori

Pentru ca Enes Sali să fie în totalitate jucătorul naționalei României nu este suficient ca Mirel Rădoi să îl introducă în dubla cu Islanda și Liechtenstein. Playmaker-ul Farului a declarat că „tricolorii” sunt prima lui opțiune, dar, dacă se va răzgândi în curând, ar putea fi „furat” de Canada sau Turcia, ajutat și de noile reglementări FIFA.

„Am emoții, dar nu cred că afectează și sper să joc cât mai bine. Este o onoare să fiu aici, în primul rând. Mă simt foarte fericit pentru această convocare. Mă simt foarte bine, am vorbit și cu băieții, m-au felicitat pentru această convocare. Într-adevăr, am puține emoții, dar cred că o să mă descurc”, a declarat Enes Sali, pentru FRF TV, la primul interviu în tricoul echipei naționale a României.


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 3,90 este cota pentru „X solist” la meciul România – Islanda. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT