Sport

România îl poate pierde pe Enes Sali! Cum rămâne naționala fără mijlocașul de 15 ani, chiar dacă debutează pentru „tricolori”

Mirel Rădoi a surprins pe toată lumea în momentul în care a decis să îl convoace pe Enes Sali pentru dubla cu Islanda și Liechtenstein. Mijlocașul Farului ar putea deveni cel mai tânăr debutant din istoria naționalei, dar acest lucru nu garantează că va juca pentru totdeauna pentru România.
04.11.2021 | 12:50
Romania il poate pierde pe Enes Sali Cum ramane nationala fara mijlocasul de 15 ani chiar daca debuteaza pentru tricolori
ADVERTISEMENT

Enes Sali nu doar că joacă la Farul Constanța, echipa lui Gică Hagi, ci pare să îi și calce pe urme „Regelui”, ba, mai mult, chiar să îl întreacă. Antrenorul „marinarilor” a debutat la 18 ani în echipa națională a României, în 1983, într-un meci cu Norvegia.

În schimb, Sali poate să bată cu mult această performanță. Mijlocașul are doar 15 ani și poate deveni cel mai tânăr „tricolor” din istoria primei reprezentative, dacă Mirel Rădoi decide să îl introducă într-unul din ultimele două meciuri din campania de calificare la Cupa Mondială, cu Islanda și Liechtenstein.

ADVERTISEMENT

Playmaker-ul Farului s-a născut în Canada, la Toronto, pe 23 februarie 2006, și are origini turcești, dar a declarat că România este prima sa opțiune. Cu toate acestea, chiar dacă va bifa primele minute sub „tricolor”, Enes Sali se poate răzgândi și, conform noilor regulamente FIFA, poate fi „furat” în viitor de Canada sau Turcia.

Cum îl poate pierde România pe Enes Sali. Canada și Turcia stau la pândă să ni-l fure

Câteva minute bifate într-unul din meciurile cu Islanda sau Liechtenstein nu sunt suficiente pentru ca Enes Sali să reprezinte o garanție pentru naționala de seniori a României. Mijlocașul trebuie să joace minim trei meciuri sub „tricolor” până la vârsta de 21 de ani.

ADVERTISEMENT

FIFA a schimbat legile în ceea ce privește posibilitatea ca un fotbalist să evolueze pentru mai multe echipe naționale, adăugând trei noi excepții în regulament pentru cei cu mai multe naționalități. Astfel un fotbalist poate juca pentru o a doua țară, dacă:

  1. Jucătorul deținea naționalitatea noii federații și la momentul primei apariții oficiale pentru prima lui echipă națională.
  2. Jucătorul n-a jucat în mai mult de trei meciuri oficiale pentru o echipă națională înaintea împlinirii vârstei de 21 de ani.
  3. Jucătorul n-a jucat pentru o echipă națională la un turneu final, cum ar fi Euro, Cupa Mondială, Copa America, etc.
  4. Au trecut cel puțin trei ani de la ultima prezență a jucătorului într-un meci oficial pentru precedenta echipă națională.
ADVERTISEMENT

Nicolae Dică recunoaște convocarea strategică a lui Enes Sali

Nicolae Dică, „secundul” lui Mirel Rădoi la prima reprezentativă a vorbit despre convocarea lui Enes Sali la echipa națională a României și despre posibilitatea ca „tricolorii” să îl piardă în viitor pe mijlocaș. Dică a dezvăluit că cel din urmă este unul dintre principalele motive pentru care Sali a fost chemat la doar 15 ani la naționala de seniori.

„Ne-am gândit să îl aducem și pe el lângă echipa națională, așa am gândit noi. Nu a fost acum, ne-am gândit și înainte de meciul cu Armenia, ne-am gândit la el, dar acum am decis să fie luat la națională.

ADVERTISEMENT

Nu ne-a forțat nimeni să-l luăm pe Sali, cred că și cei de la Federație au fost mirați că l-am luat. Dacă el acum e la echipa națională, nu înseamnă că va fi neapărat un viitor Hagi sau Răducioiu, are de muncă.

E un jucător de viitor, are calități și ne-am gândit și la treaba asta că de ce să nu-l luăm acum aici și peste doi ani să-l pierdem pentru altă națională”, a declarat Dică, la Telekom Sport.

În cazul în care va debuta pentru naționala de seniori a României, Enes Sali va doborî două recorduri într-un interval de numai două luni. După ce pe 13 septembrie 2021 a devenit cel mai tânăr marcator din istoria Ligii 1, atunci când a punctat în victoria Farului, scor 5-0, cu Academica Clinceni, la doar 15 ani și șapte luni, mijlocașul pune în pericol și performanța lui Cristi Manea.

Fundașul dreapta al lui CFR Cluj deține în prezent recordul de cel mai tânăr debutant în echipa națională a României. A jucat primul său meci sub „tricolor” la 16 ani și nouă luni. La fel ca în cazul lui Sali, Manea venea la acea vreme tot de la Farul(ex-Viitorul) Constanța.

  • 200 de mii de euro este cota lui Enes Sali, conform transfermarkt.com
  • 7 meciuri și 1 gol, acestea sunt cifrele mijlocașului în acest sezon de Liga 1
  • 7 selecții și 3 goluri are în total Sali pentru naționalele U16 și U17 ale României
ADVERTISEMENT