Fotbal international

Englezii și-au amintit de Elton, unul dintre cele mai ironizate transferuri făcute de Mihai Stoica la FCSB. Cum l-au caracterizat pe mijlocașul brazilian

24.04.2020 | 15:23
Englezii siau amintit de Elton unul dintre cele mai ironizate transferuri facute de Mihai Stoica la FCSB Cum lau caracterizat pe mijlocasul brazilian
ADVERTISEMENT

Elton Jose Xavier Gomez a fost transferat de FCSB în ianuarie 2007, la insistențele lui Mihai Stoica și, chiar dacă era considerat unul dintre cei mai tehnici fotbaliști din prima ligă braziliană în urmă cu 13 ani, mutarea a fost privită cu scepticism din cauza înălțimii fotbalistului: 1.54 metri. Peste ani, după plecarea din România, Elton a devenit jucător de bază în zona Golfului, iar britanicii de la The Sun i-au dedicat un amplu material.

„Elton a compensat problemele fizice cu talentul nativ”

Brazilianul Elton a fost considerat, timp de doi ani, unul dintre cei mai talentați fotbaliști din prima ligă braziliană, însă, chiar dacă reușise să câștige titlul de campion cu Corinthians în 2005, pasul în Europa a fost făcut în ianuarie 2007, la FCSB, spre deosebire de alți componenți ai acelei echipe, Carlos Tevez, transferat de West Ham în Premier League, și Jo, ajuns la CSKA Moscova.

ADVERTISEMENT

La mai bine de 13 ani distanță de la momentul începutul singurei experiențe fotbalistice în Europa a lui Elton, englezii de la The Sun au realizat un material dedicat fostului jucător de la FCSB, în care este evidențiat parcursul constant al jucătorului, care a reușit să se impună la echipele din zona arabă, unde a evoluat în ultimele 10 sezoane, în ciuda fizicului.

În perioada adolescenței, Elton a reușit să compenseze înălțimea cu talentul său nativ, reușind să se impună în prima echipă de la Corinthians, unde mai jucau foștii fotbaliști de la Manchester City Carlos Tevez sau Jo.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă este cu 13 centimetri mai scund decât Maradona, brazilienii l-au numit Elton Maradinha, datorită stilului său spectaculos de joc, dar și a părului brunet, lung și creț.

La 21 de ani, a obținut un transfer în Europa, la FCSB și, chiar dacă experiența a fost scurtă, a reușit să se facă remarcat atât de mult încât, deși a bifat doar nouă meciuri, a fost inclus de suporterii în echipa deceniului, într-un sondaj realizat în 2009”, au scris englezii de la The Sun.

ADVERTISEMENT

„Numai Meme putea să facă așa ceva”

Așa cum au remarcat și britanicii, experiența lui Elton la FCSB a fost scurtă. La șase luni de la semnarea contractului, nouă meciuri în toate competițiile și un gol marcat, mijlocașul ofensiv brazilian a plecat de la formația ce evolua atunci în Ghencea.

La patru ani de la despărțirea de Elton, Gigi Becali a caracterizat, în stilul caracteristic, aventura brazilianului de 1.54 metri la FCSB.

ADVERTISEMENT

Cu Elton a fost cel mai mare circ. Făcea două driblinguri, dădea mingea pe la spate, pac se întorcea ca titirezul. Mă gândeam… ‘mamă, ce o face ăsta acum?’. Îl vedeam pitic, dar mă gândeam că nu l-au luat alţii tocmai din cauza asta.

S-a dus el o dată pe dreapta şi când i-a dat unul un umăr s-a dus ghiulea. Păi el avea doar 32 de kilograme. Când l-au cântărit, am rămas mască. La 1.45m avea 32 de kilograme. Nu am văzut fotbalist mic ca ăsta în viaţa mea. Numai MM putea să facă aşa ceva!”, declara Gigi Becali la GSP TV.

ADVERTISEMENT