News

Episcopul BOR al Italiei îi îndeamnă pe români să se întoarcă acasă. “Cine stă aici nu e conștient de ce trăiește”

Un episcop român din Italia spune că este mai bine pentru conaționali să se întoarcă acasă. De ce îndeamnă preotul la această decizie
14.03.2024 | 18:57
Episcopul BOR al Italiei ii indeamna pe romani sa se intoarca acasa Cine sta aici nu e constient de ce traieste
Episcopul Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române din Italia discută despre tendințele migratorii ale românilor care lucrează te teritoriul italian. Sursa foto: Captură video / tvrinfo.ro / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Italia îi îndeamnă pe românii care lucrează în Italia să se întoarcă acasă. Acesta este episcop  începând cu anul 2008.

Un episcop român în Italia le cere românilor să se întoarcă acasă

Episcopul Siluan a discutat în cadrul emisiunii Articolul VII de la TVR Internațional, despre o tendință observată în rândul românilor care lucrează în Italia.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, un număr semnificativ de români au ales să plece spre Franța și Germania în contextul pandemiei, iar alții s-au mutat din insulele Sicilia și Sardinia în peninsulă, căutând oportunități mai bune. Totodată, mulți sunt reticenți în a se întoarce în România, chiar dacă ar putea beneficia de un mediu mai favorabil acasă.

De asemenea, Episcopul Siluan a subliniat importanța studierii acestui fenomen sociologic, menționând că Biserica Ortodoxă oferă informații și sprijin, îndemnându-i pe cei care ezită să se întoarcă acasă să încerce și să evalueze posibilitatea găsirii unor condiții mai bune în țara de origine.

ADVERTISEMENT

„Este un fenomen sociologic care trebuie studiat în amănunt, prin toate prismele vieții. Biserica Ortodoxă îşi face datoria şi pune la dispoziție informații, dar ar trebui aprofundată chestiunea aceasta pentru că multora le-ar face bine să se întoarcă acasă și chiar îi îndemn pe cei care ezită să încerce și să vadă că s-ar putea să găsească condiții mai bune acasă”, a spus pentru sursa citată PS Episcopul Siluan al Italiei.

De ce evită românii întoarcerea în țară

Unul dintre motivele principale pentru care românii evită întoarcerea în țară este, potrivit PS Siluan, „rușinea de a se întoarce înfrânți acasă”. De asemenea, mulți se tem că vor întâmpina dificultăți suplimentare după eforturile de adaptare în străinătate.

ADVERTISEMENT

Episcopul Siluan a subliniat că mulți români din Italia trăiesc fără asigurare medicală sau contracte de muncă, lucru care îi determină să se întrebe de ce nu ar reveni acasă, unde ar putea avea o viață mai stabilă.

„Cine stă în Italia nu e conștient de ce trăiește. Unii jelesc după casă, după grădină, după mama, după părinți, după copii, după lucruri pe care le-au pierdut prin dezrădăcinare.(…) Încercăm să prezentăm și să sensibilizăm comunitățile cu privire la oportunitățile de muncă din România. În Italia, de multe ori, lucrează fără asigurare medicală, fără contract de muncă, trimit acasă o brumă de bănuți, trăiesc la limită și ne punem întrebarea de ce nu ar face pasul să revină acasă, în România?”, a mai adăugat la TVR Internațional Episcopul Siluan.

ADVERTISEMENT

Pentru a ajuta românii din Italia, Biserica ortodoxă colaborează cu Ambasada României la Roma și consulatele țării, oferind asistență în rezolvarea problemelor legate de documente și alte dificultăți întâmpinate de conaționali.

ADVERTISEMENT