News

Episcopul Hușilor cere “mânia lui Dumnezeu” împotriva patriarhului Kiril, vinovat moral al războiului din Ucraina

Într-o postare pe Instagram, Ignatie, episcopul Hușilor, a condamnat războiul din Ucraina, dar și pe patriarhul Rusiei, Kiril, un apropiat al lui Vladimir Putin.
07.04.2022 | 07:43
Episcopul Husilor cere mania lui Dumnezeu impotriva patriarhului Kiril vinovat moral al razboiului din Ucraina
IPS Ignatie este primul ierarh al BOR care condamnă implicarea patriarhului rus în războiul din Ucraina. Credit foto: Episcopia Hușilor
ADVERTISEMENT

Patriarhul Kiril al Rusiei are o relație extrem de apropiată cu regimul de la Kremlin, prezentându-și în repetate rânduri sprijinul pentru războiul pe care Vladimir Putin l-a început în Ucraina.

Mânia lui Dumnezeu împotriva patriarhului

Dată fiind apropierea sa de Kremlin, dar și poziția pe care o ocupă în Biserica Ortodoxă a Rusiei, liderii religioși din întreaga lume i-au trimis mesaje prin care îi cer să își folosească influența pentru a pune capăt războiului.

ADVERTISEMENT

Pe lângă mesajele prin care i se cere să intervină pentru pace, Kiril mai este și ținta unor atacuri care atrag atenția asupra complicității sale în războiul din Ucraina. Printre cei care subliniază acest lucru se numără și episcopul Hușilor, notează Antena 3.

IPS Ignatie, episcopul Hușilor, este primul mare ierarh din Biserica Ortodoxă Română care condamnă în mod explicit acțiunile lui Vladimir Putin și relația acestuia cu patriarhul Kiril.

ADVERTISEMENT

Episcopul a postat o imagine pe Instagram în care apare un copil care stă lângă mormântul mamei sale. Alături, el a alăturat și un mesaj, în care vorbește despre situația micuțului, dar și despre cei doi lideri ruși.

În mesajul său, Ignatie cere “mânia lui Dumnezeu” asupra lui Vladimir Putin, pe care îl numește criminal de război, și asupra patriarhului Kiril, despre care spune că “girează moral” acțiunile din Ucraina.

ADVERTISEMENT

“Un copil de 6 ani, care și-a pierdut mama în măcelul de la Bucha, Ucraina. Aici a venit la mormântul mamei lui, de a cărei dragoste și mângâiere nu va mai avea parte niciodată. Rușine și mânia lui Dumnezeu asupra criminalului de război, Putin, și asupra celui care girează moral aceste morți de oameni nevinovați, Patriarhul Kirill al Moscovei”, a scris ierarhul pe contul său de Instagram.

Patriarhul Kiril, ținta mai multor critici din BOR

Deși IPS Ignatie este primul ierarh care îl critică pe patriarhul Kiril, el nu este prima figură publică din BOR care a avut o astfel de poziție. Mai exact, la începutul lunii martie, Vasile Bănescu, a avut o poziție similară.

ADVERTISEMENT

Acesta a postat un mesaj în care vorbește despre datoria unui conducător al bisericii și lipsa de moralitate de care patriarhul rus dă dovadă prin legăturile sale cu regimul de la Kremlin.

“Datoria lucidității ne obligă să discernem inclusiv între un autentic și demn Întâistătător al Bisericii lui Hristos și un opulent patriarh demisionar din punct de vedere moral și creștin prin complicitatea sa cinică cu politicul asasin și prin asocierea la cele mai hidoase lucruri pe care omul antihristic, care mimează credința în Dumnezeu și patriotismul, este capabil să le comită cu atrocitate”, nota Bănescu.

ADVERTISEMENT