News

Episoade de ger, dar și perioade cu temperaturi ridicate. ANM, noi informații despre această iarnă

Meteorologii de la ANM spun că putem avea o iarnă normală în România. Asta înseamnă, raportat la clima țării noastre, că nu sunt excluse fenomenele severe și gerul.
03.11.2022 | 13:02
Episoade de ger dar si perioade cu temperaturi ridicate ANM noi informatii despre aceasta iarna
România s-ar putea confrunta cu o iarnă normală. Meteorologii ANM nu exclud episoadele de ger. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) vin cu noi estimări referitoare la iarna 2022 – 2023 care urmează.

România s-ar putea confrunta cu o iarnă normală. Meteorologii ANM nu exclud episoadele de ger

Florinela Georgescu, director executiv la Şcoala Naţională de Meteorologie, a spus că sezonul rece care bate la ușă ar putea fi unul normal.

ADVERTISEMENT

Raportat la regimul climatologic al țării noastre, asta înseamnă că nu sunt excluse fenomenele severe și gerul. Pe de altă parte, la fel ca în ultimii ani, am putea avea parte și de perioade cu temperaturi ridicate

”Pe parcursul acestei ierni am putea avea o temperatură uşor mai ridicată decât mediile climatologice cu o jumătate de grad – un grad, peste medii.

ADVERTISEMENT

Acest lucru nu oferă o informaţie detaliată, este o medie pe cele trei luni, şi nu putem deduce posibilitatea apariţiei fenomenelor severe, care sunt fireşti în zona ţării noastre.

Mai degrabă aş interpreta că trebuie să ne pregătim pentru o iarnă apropiată de normal, ceea ce înseamnă intervale posibile cu temperaturi mai ridicate, cum e perioada de acum, şi nu trebuie să excludem probabilitatea de apariţie a episoadelor de ger, care se încadrează foarte bine într-o posibilă evoluţie firească în zona ţării noastre”, a spus oficialul ANM, în conferinţa Focus Energetic, notează Agerpres.

ADVERTISEMENT

La capitolul precipitații, meteorologul ANM spune că semnalele nu sunt pozitive. A plouat destul de puţin în această toamnă şi nici în următoarele săptămâni nu pare că va fi diferit.

În sezonul rece, un strat de zăpadă mai consistent se anunță în zonele înalte, însă doar din ianuarie.

ADVERTISEMENT

”La iarnă, ne aşteptăm la un regim normal al precipitaţiilor, adică 30-40 de litri pe metru pătrat în fiecare din lunile de iarnă. Este destul de posibil ca stratul cel mai consistent să fie la munte, dar am putea vorbi despre acest strat consistent mai degrabă din ianuarie încolo”, a precizat Florinela Georgescu.

Cum va fi vremea în noiembrie. Se anunță o răcire de vineri

Luna noiembrie a debutat cu temperaturi foarte ridicate pentru această perioadă şi chiar a bifat doborârea unor recorduri.

Miercuri, în mai multe zone din țară s-au atins și chiar depășit frecvent 27 – 28 de grade Celsius.

ANM anunță că de vineri, 4 noiembrie, temperaturile vor scădea, iar la finalul lunii nu vor mai depăși 15 grade Celsius.

ADVERTISEMENT
Tags: