News

Eroare imensă la o importantă bancă. Clienții au scos mai mulți bani decât aveau pe carduri din bancomate

Clienții de la o importantă bancă au profitat de o eroare imensă în sistem și au scos din bancomate mai mulți bani decât aveau pe carduri.
20.03.2024 | 00:30
Eroare imensa la o importanta banca Clientii au scos mai multi bani decat aveau pe carduri din bancomate
Eroare imensă la o bancă din Etiopia: clienții au putut scoate din bancomate mai mulți bani decât aveau pe carduri. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

O eroare imensă produsă la o importantă bancă dintr-un stat african a adus pierderi de zeci de milioane de dolari instituției, după ce clienții au scos mai mulți bani decât aveau pe carduri din bancomate.

Eroare imensă la o bancă din Etiopia: clienții au putut scoate din bancomate mai mulți bani decât aveau pe carduri

În această perioadă, cea mai mare bancă din Etiopia încearcă cu disperare să recupereze sume uriașe pierdute după ce o problemă în sistem a permis clienților să scoată mai mulți bani decât aveau în conturi.

ADVERTISEMENT

Incidentul din statul situat în estul Africii a fost raportat sâmbătă, 16 martie. Încă de la orele dimineții, mai mulți cetățeni au crezut că trăiesc un vis. Au observat că pot retrage mai mulți bani decât aveau pe carduri de la Commercial Bank of Ethiopia (CBE), potrivit BBC.

În epoca internetului, vestea problemei cu care se confruntă banca a fost repede răspândită pe rețelele sociale de studenți. Aceștia au dat buzna la bancomate și au retras sume uriașe de bani, a declarat directorul general al băncii, Abe Sano.

ADVERTISEMENT

CEO-ul băncii a mai declarat că, în doar câteva ore, s-au făcut o jumătate de milion de tranzacții. Reprezentanții băncii, împreună cu poliția statului, încearcă să recupereze banii pierduți.

Banca etiopiană nu a spus cât de mulți bani au fost retrași. Cu toate acestea, un ziar local a raportat că s-au pierdut 2,4 miliarde de birr etiopieni (circa 42 de milioane de dolari).

ADVERTISEMENT

Care a fost explicația acestei situații

Oficial, s-a spus că problema din weekend a fost cauzată de o ”actualizare și inspecție de rutină a sistemului” și nu de un atac cibernetic, a declarat banca centrală a Etiopiei într-un comunicat.

Sistemul bancar din Etiopia a fost închis timp de câteva ore. În acest interval, problema tehnică a fost remediată. Clienții nu au putut retrage numerar în toată această perioadă.

ADVERTISEMENT

Înființată în 1963, Banca Comercială a Etiopiei este cea mai mare bancă din țară, cu 40 de milioane de clienți. CEO-ul instituției a spus că banca lucrează cu poliția pentru a recupera banii pierduți. Banca a mai precizat că nu va depune acuzații împotriva studenților. Aceștia au fost cei care au scos mai mulți bani decât aveau în cont.

ADVERTISEMENT
Tags: