Life

”Este un semnal de alarmă!” La ce trebuie să fii atent dacă vrei să alegi cel mai bun ulei de măsline

Cum te asiguri că alegi cel mai sănătos și cel mai gustos ulei de măsline. Detaliile cărora trebuie să le dai mereu atenție.
21.02.2024 | 14:44
Este un semnal de alarma La ce trebuie sa fii atent daca vrei sa alegi cel mai bun ulei de masline
Cum să alegi cel mai bun ulei de măsline. Sursa foto: Canva
ADVERTISEMENT

Uleiul de măsline este unul dintre cele mai bune și sănătoase uleiuri pe care le putem consuma. De obicei, prea puțină lume este atentă la eticheta sticlelor de pe rafturile magazinelor. Dacă vrei să te asiguri că vei cumpăra cel mai bun ulei, atunci trebuie să ții cont de câteva aspecte.

Care este cel mai bun ulei de măsline pentru organism

În ultimii ani, consumul de ulei de măsline a devenit din ce în ce mai popular în rândul românilor. De obicei, acesta este preferat la prepararea salatelor pentru a adăuga un plus de gust și aromă.

ADVERTISEMENT

Dr. Tassos Kyriakides a tras un semnal de alarmă pentru toți cei care consumă ulei de măsline. Nu toate tipurile de ulei sunt bune. Dacă vrem să consumăm ceva sănătos pentru organism, atunci trebuie să respectăm anumit aspecte.

În primul rând, gustul și calitatea uleiului sunt condiționate de modul în care acesta este fabricat. Totul începe de la recoltarea lui, la procesare și la depozitare. Contează foarte mult nu doar depozitarea din magazine, ci și cea din propria casă.

ADVERTISEMENT

Potrivit Dr. Tassos Kyriakides, pentru ca un ulei de măsline să fie cu adevărat benefic pentru organism, acesta trebuie să aibă acid oleic. La fel de importantă este și cantitatea de antioxidanți specifici. Polifenolul este cel care luptă împotriva deteriorării celulelor din organism.

Potrivit CNN, cel mai bun ulei măsline este cel produs din măsline verzi. Acestea trebuie să fie necoapte în momentul recoltării. Fiind în starea crudă, aceste măsline au un conținut mult mai ridicat de componente sănătoase.

ADVERTISEMENT

La ce trebuie să fii atent dacă vrei să nu îți pui sănătatea în pericol

Pentru ca uleiul să fie sănătos, contează foarte mult și durata de timp dintre recoltarea măslinelor și procesarea lor. Cu cât intervalul de timp este mai mic, cu atât șansele ca măslinele să se oxideze sau să fermenteze sunt mai mici și ele.

Tocmai de aceea, una dintre cele mai bune versiuni ale uleiului de măsline este cel extravirgin. Acest ulei se produce prin presare la rece, fără nicio sursă de căldură, astfel că măslinele își păstrează toate proprietățile și nutrienții.

ADVERTISEMENT

Pentru a te asigura că alegi cel mai proaspăt ulei de măsline, este foarte important să urmărești data de recoltare, de procesare și de îmbuteliere. De asemenea, sunt esențiale modul de prezentare și depozitarea uleiului în magazine.

”Dacă la magazinul alimentar vedeți uleiul de măsline extravirgin depozitat pe un raft de sus, lângă lumini mari și strălucitoare, iar sticla este caldă, acesta este un semnal de alarmă”, a spus Dr. Tassos Kyriakydes, potrivit adevarul.ro.

În urma ultimelor dispoziții date de Consiliul Internațional al Măsline, toți producătorii au fost obligați să adopte aceiași dată limită de consum a uleiului. Cu alte cuvinte, niciun ulei de măsline nu ar trebui să fie consumat dacă au trecut 2 ani de la îmbutelierea sa.

Trucul pentru a te asigura că alegi cel mai proaspăt ulei de măsline este foarte simplu. Cu cât data de consum este mai îndepărtată de momentul în care mergeți să îl cumpărați, cu atât uleiul este mai proaspăt.

Ceea ce trebuie să știți este faptul că, la fel ca orice preparat din ingrediente naturale, uleiul de măsline se degradează în timp. Tocmai de aceea, se recomandă depozitarea lui în mod corespunzător pentru a-i prelungi durata de viața.

ADVERTISEMENT
Tags: