News

Eugen Tomac a reclamat Consiliul European la CJUE. Vrea ”recunoașterea dreptului României de a fi în Schengen”

Europarlamentarul român a anunțat că a deschis o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene după ce Austria s-a opus aderării României la Schengen.
06.02.2023 | 23:09
Eugen Tomac a reclamat Consiliul European la CJUE Vrea recunoasterea dreptului Romaniei de a fi in Schengen
Eugen Tomac a luat decizia după consultarea cu juriști din mai multe țări Foto: Facebook Eugen Tomac
ADVERTISEMENT

Eugen Tomac a precizat că a luat această decizie în urma consultării unor juriști din mai multe state europene și cere anularea deciziei Consiliului JAI din 8 decembrie 2022.

Eugen Tomac a reclamat Consiliul European la CJUE

„Pentru că suntem toţi cetăţeni europeni cu drepturi egale; pentru că niciun stat nu are dreptul să sfideze Tratatele UE; pentru că nimeni nu are dreptul să refuze un drept câştigat de peste 20 de milioane de cetăţeni europeni; pentru că este obligația noastră să luptăm pentru Dreptate, Demnitate şi Libertate; pentru că România merită în Schengen;

ADVERTISEMENT

AM DESCHIS ASTĂZI O ACȚIUNE ÎMPOTRIVA CONSILIULUI UNIUNII EUROPENE LA CURTEA DE JUSTIȚIE A UNIUNII EUROPENE!

Aceasta are un scop precis: anularea deciziei Consiliului JAI din 8 decembrie 2022 și recunoașterea dreptului României de a fi în Schengen!

ADVERTISEMENT

Am așteptat mult prea mult doar pentru a suferi o nouă înfrângere. Iar eu sunt hotărât să înving.
României i se va face dreptate”, a scris Eugen Tomac pe pagina sa de Facebook.

Pe 8 decembrie 2022, dosarul României pentru aderarea la Spaţiul Schengen a ajuns din nou, după 11 ani, pe masa Consiliului JAI. În 2012, intrarea ţării noastre în spaţiul comunitar de liberă circulație era barată de Olanda şi Finlanda.

ADVERTISEMENT

De această dată, România şi Bulgaria s-au lovit de opoziţia Olandei şi Austriei, în timp ce Croaţia a beneficiat de sprijin unanim şi a devenit oficial cel de-al 27-lea membru cu drepturi depline a Spaţiului Schengen.

Rezultatul votului a fost 25-2 în favoarea aderării României şi Bulgariei, dar pentru aderarea la Schengen era nevoie de unanimitate.

ADVERTISEMENT

Înaintea votului, Olanda îşi exprimase opoziţia faţă de intrarea Bulgariei, în timp ce Austria s-a exprimat clar împotriva României şi Bulgariei.

De altfel, oficialii olandezi au subliniat că în continuare se opun doar Bulgariei, votul împotriva României fiind conjunctural, dat fiind că cele ţări au fost supuse votului la pachet şi nu separat.

ADVERTISEMENT