News

Europa este în flăcări: marți se anunță vârful caniculei. În Italia sunt așteptate chiar și 46 de grade Celsius

Insula Sardinia este polul caniculei pe continentul european, dar în ziua de marţi, 18 iulie, este de aşteptat ca recordul lunii să fie bătut în mai multe oraşe.
18.07.2023 | 12:33
Europa este in flacari marti se anunta varful caniculei In Italia sunt asteptate chiar si 46 de grade Celsius
Turistă răcorindu-se în Atena Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Temperaturile au început deja să crească în toată Europa, prevestind o nouă zi fierbinte, cea mai călduroasă din această vară. Sunt așteptate noi recorduri valorice, mai ales în sudul continentului, unde mercurul va depăși în multe locuri 45 de grade Celsius.

Cea mai ridicată temperatură din Europa în 2023 s-a înregistrat în Sardinia

Insula italiană Sardinia este de așteptat să atingă marţi vârful de căldură din sudul Europei, cu temperaturi atingând până la 46 de grade Celsius în această după-amiază. Meteorologii avertizează că valul de căldură extremă ar putea continua în următoarele 10 zile în anumite părți ale Italiei, iar în capitala Roma temperaturile ar putea rămâne de peste 40 de grade pentru următoarele 15 zile.

ADVERTISEMENT

Chiar şi în nordul Italiei temperatura poate ajunge la 38-39 de grade Celsius, în timp ce în regiunea Lazio, în special la Roma, va ajunge la 42-43 de grade, potrivit serviciului meteorologic din peninsulă.

Cel mai intens val de căldură va lovi însă insulele mari și regiunea Puglia. Astfel, în insula Sardinia se așteaptă o maximă de 46 de grade Clesius în zonele interioare din sud, în insula Sicilia vor fi 45-46 de grade, iar în regiunea continentală Puglia mercurlul din termometre va urca la 44-45 de grade.

ADVERTISEMENT

Luni, la Villanova, în Sardinia, s-a înregistrat cea mai călduroasă zi din anul 2023, la nivel european, respectiv 45,7 grade Celsius. În acelaşi timp, mai multe recorduri de temepratură ale lunii iulie s-au consemnat în mai multe oraşe.. Între acestea se numără Toledo (Spania) – 42,8 grade, Campobasso (Italia) – 38 grade sau Zenica (Bosnia-Herţegovina) – 41 grade Celsius.

Locuitorii vor avea de-a face și cu așa-numitele „nopți tropicale”, deoarece temperaturile nu vor scădea sub 20 de grade. Numărul orașelor cu avertizare cod roșu emisă de Ministerul Sănătății (din cauza condițiilor meteorologice extreme care reprezintă un nivel ridicat de risc pentru întreaga populație), și care a fost luni de 17, a crescut marţi la 20 și va ajunge la 23 în cursul zilei de miercuri.

ADVERTISEMENT

Din cele 27 de orașe monitorizate, doar Milano și Reggio Calabria vor fi sub cod portocaliu, în timp ce Bolzano și Genova vor fi sub avertizare de cod galben. Marţi s-au înregistrat 43 de grade în Sardinia și Silicia, iar valul de caniculă va continua și în următoarele zile.

Spania se confruntă și cu un val de căldură, temperaturile în sudul țării ajungând luni la 44 de grade Celsius. Pompierii se luptă, de asemenea, cu incendiile de vegetație pe insula spaniolă La Palma. De asemenea, în Grecia au existat informaţii despre întreruperi de curent în mai multe zone, din cauza utilizării la maximum a aparatelor de aer condiționat.

ADVERTISEMENT

Extrem de cald este însă şi în Asia, Thailanda, Vietnam, China şi Japonia confruntându-se cu călduri insuportabile. De exemplu, în depresiunea Turfan, din China, temperatura a ajuns din nou la valori de 50 de grade, în timp ce în Japonia s-au atins 39,1 de grade la Toyota, valoare care combinată cu umiditatea ridicată a făcut să sporească disconfortul.

 

ADVERTISEMENT