La evenimentul din capitala Bulgariei a participat și Nicolae Ciucă, premierul României, care s-a alăturat oficialilor Bulgariei, Greciei, Azerbaidjanului, dar și preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Inaugurarea interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria este o etapă importantă pentru asigurarea necesarului Europei în plan energetic.
“Uniunea Europeană a sprijinit acest proiect încă de la început, politic și financiar. Energia înseamnă libertate. Această conductă schimbă jocul, avem ce trebuie pentru a ne rupe energetic de Rusia.
Europa are suficient gaz pentru iarnă, Primul pas a fost diversificarea surselor. (…)
Criza energetică este una foarte serioasă și cere din partea UE un răspuns comun. Ieri am decis să limităm profiturile anumitor companii energetice și să direcționăm către familii”, a declarat Ursula von der Leyen.
Prin conducta inaugurată sâmbătă, Azerbaidjanul va livra țărilor europene aproape 12 miliarde de metri cubi de gaze naturale, numai anul acesta. O creștere cu 40% față de anul 2021. Peste zece state din Europa vor să cumpere gaz azer, printre care și România.
Potrivit unei declarații făcută joi de premierul Nicolae Ciucă, prin acest sistem, România va avea asigurate “conectarea” şi “coerenţa” aprovizionării cu gaze pe verticala sud-nord.
În acest scop, România trebuie să mai semneze un acord cu Azerbaidjan pentru livrarea gazelor și o înțelegere de tranzit cu Turcia, țara prin care trece gazoductul spre Europa.
Șeful guvernului de la București a abordat în cadrul unei discuții cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, posibilitatea ca țara noastră să fie inclusă pe lista țărilor care vor primi gaz azer.
România mai are nevoie de 10% din necesarul anual de gaze.
Conducta inaugurată sâmbătă are o capacitate de 3 miliarde metri cubi, cu posibiltatea de a creşte la 5 miliarde de metri cubi. Gazoductul va permite trecerea gazului din Grecia şi potenţial a celui din Turcia prin Bulgaria, România şi alte state.
Valoarea totală a proiectului este de peste 220 de milioane de euro, iar lungimea conductei este de peste 180 de kilometri.