News

Europa se confruntă cu primul val de praf saharian din 2023. Când va ajunge în România

Începând cu mijlocul lunii februarie, Europa se confruntă cu primul val de praf saharian din 2023. Norul va ajunge și în România în următoarele zile.
23.02.2023 | 08:40
Europa se confrunta cu primul val de praf saharian din 2023 Cand va ajunge in Romania
Un val de praf saharian va ajunge în România. Fenomenul afectează deja mai multe state din Europa. Sursa foto: forecast.com / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian a ajuns în mai multe state din vestul Europei. Aceasta se extinde din Peninsula Iberică și Franța către centrul și estul continentului, conform specialiștilor.

Un val de praf saharian va ajunge în România. Fenomenul afectează deja mai multe state din Europa

Primul transport la scară mare de praf din Sahara din 2023 a fost înregistrat la mijlocul acestei luni. Serviciul de monitorizare a atmosferei Copernicus (CAMS) a monitorizat atent situația.

ADVERTISEMENT

Prognozele de specialitate spun că acest episod de transport de praf din Sahara se va manifesta în continuare pe arii vaste din Peninsula Iberică și Franța. Ulterior, acesta va ajunge în nordul și centrul Europei. În următoarele zile, cel mai probabil în acest weekend, praful saharian va ajunge și în estul continentului, în zona României.

Conform sursei citate, primul transport major de praf din Sahara în Europa a arătat concentrații uriașe de particule în Peninsula Iberică încă de pe 20 februarie. Fenomenul a ajuns apoi și în Franța. Între 21-23 februarie, masa de aer a fost raportată până în Danemarca.

ADVERTISEMENT

Prognozele arată, de asemenea, concentrații ridicate de praf și la altitudini mai mari, de exemplu în Pirinei și Alpi. Acestea ar putea duce la depunerea de praf la suprafață în aceste zone.

Transportul de praf a fost cauzat de un vânt fierbinte din Africa. Acesta a ajuns inițial în Insulele Canare. Apoi, în perioada 14-15 februarie, transportul prafului a continuat spre nord până în Irlanda și Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

Cât de periculos este praful saharian pentru sănătate și pentru activitățile oamenilor

Specialiștii spun că praful de origine sahariană poate duce la efecte adverse asupra sănătății, inclusiv agravarea alergiilor datorate iritanților din praf și probleme respiratorii rezultate din scăderea calității aerului.

Particulele de praf din atmosferă pot avea, de asemenea, un impact asupra generării de energie solară, reducând atât cantitatea de radiație solară care ajunge la sol, cât și producția de energie solară.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, este important să se prognozeze cu precizie mișcarea și densitatea transportului de praf, pentru a permite autorităților să ia măsuri pentru a proteja sănătatea publică și pentru a compensa alte impacturi.

În toamna anului trecut, o altă masă de aer încărcată cu particule de praf saharian a ajuns în România. Încă de atunci, medicii au recomandat cetățenilor ca în timpul acestui fenomen neplăcut să evite ieșirile din casă şi să nu deschidă ferestrele.

În special persoanele cu afecţiuni respiratorii trebuie să fie foarte atente. Inhalarea acestui praf le poate agrava suferința. Aceste depuneri de praf în ţara noastră vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie.

ADVERTISEMENT