News

”Eutanasia în cuplu”, un fenomen care ia amploare. Moartea asistată, tot mai cerută în țările unde este legală

Eutanasia este încă un subiect controversat, chiar dacă nu mai este tabu în multe țări. Moartea asistată a unui fost premier olandez și soției sale a reaprins dezbaterea
14.02.2024 | 17:33
Eutanasia in cuplu un fenomen care ia amploare Moartea asistata tot mai ceruta in tarile unde este legala
În Olanda a crescut numărul cuplurilor care aleg să fie eutanasiate împreună Sursa foto: hepta, The Independent / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În Olanda, eutanasia este legală din 2002 pentru afecțiuni clar definite. Dar “eutanasia în cuplu” a revenit în atenție după ce fostul premier olandez Dries van Agt (93 de ani) a ales moartea asistată “ținându-se de mână” cu soția sa Eugenie (93 de ani).

”Eutanasia în cuplu”, un fenomen care ia amploare

Moartea fostului premier și a soției sale, ambii decedați săptămâna trecută în urma unei “duble eutanasii”, a adus din nou în lumina reflectoarelor fenomenul cuplurilor care aleg să moară împreună. Ei sunt cel mai recent cuplu care și-a pus capăt vieții în Olanda, unde rata persoanelor care optează pentru moarte asistată crește exponențial.

ADVERTISEMENT

Olanda este una dintre cele trei țări din UE în care moartea asistată este legală, iar grupurile de apărare a drepturilor omului susțin că aceasta le oferă persoanelor care se confruntă cu boli terminale sau cu boli invalidante dreptul de a pune capăt suferinței în mod uman.

Deși rămâne un eveniment rar, faptul că în această țară cuplurile aleg să își ia viața împreună a fost remarcat pentru prima dată într-o analiză a tuturor cazurilor în 2020, când 26 de persoane au fost eutanasiate în același timp cu partenerii lor. Cifrele au crescut în anii următori: 32 în 2021 și 58 în 2022, relatează The Guardian.

ADVERTISEMENT

Elke Swart, purtător de cuvânt al Expertisecentrum Euthanasie, a declarat că orice cerere de eutanasie comună din partea unui cuplu este în continuare analizată în funcție de criterii individuale stricte, mai degrabă decât împreună.

Ea a precizat că, deși interesul pentru această practică este în creștere, dubla eutanasie “este încă rară”. ”Este o pură întâmplare ca două persoane să sufere insuportabil fără nicio perspectivă de ameliorare în același timp… și ca ambele să dorească eutanasia”, a adăugat ea, citată de Daily Mail.

ADVERTISEMENT

Unii consideră că relaxarea treptată a legislației privind eutanasia ar putea duce la o situație periculoasă în care persoane sănătoase din punct de vedere fizic și psihic care “consideră că viața lor nu mai are conținut” să aleagă să moară prematur.

În plus, nu a fost efectuată nicio cercetare științifică pentru a stabili un motiv pentru creșterea numărului de persoane care aleg să fie eutanasiate, potrivit Comitetelor regionale de monitorizare (RTE) din Olanda, care urmăresc decesele.

ADVERTISEMENT

Cele mai recente cifre ale RTE arată că 8.720 de persoane și-au pus capăt vieții prin eutanasie în 2022 – o creștere de 14% față de anul precedent. Cifra reprezintă 5,1% din toate decesele din țară, dar numărul real ar putea fi mult mai mare, având în vedere că cercetările sugerează că aproximativ 20% din decesele prin eutanasie nu sunt raportate, potrivit presei olandeze.

Moartea fostului premier olandez și a soției sale a reaprins dezbaterea

Van Agt și soția sa Eugenie, care au fost împreună aproximativ 70 de ani, au murit împreună ținându-se “de mână” la vârsta de 93 de ani, potrivit presei olandeze. Amândoi aveau o stare de sănătate fragilă de ceva timp și au considerat că este mai bine să moară împreună, având în vedere vârsta înaintată și starea lor fizică în declin.

Însă gestul a reaprins dezbaterea privind eutanasia în Olanda. Eutanasia este legală în Olanda din 2002 pentru cei care se confruntă cu “suferințe insuportabile fără nicio perspectivă de ameliorare”.

Dar pentru a primi dreptul la eutanasie, un pacient trebuie să obțină consimțământul a doi medici independenți, care trebuie să fie de acord cu faptul că cazul său îndeplinește criterii bine definite. De asemenea, pacientul în cauză trebuie să fie considerat “capabil din punct de vedere mental” pentru a lua decizia de a fi eutanasiat, ceea ce reprezintă o problemă pentru pacienții care suferă de demență și care solicită eutanasia, dar despre care se spune că au discernământul alterat.

Cu toate acestea, guvernul olandez depune eforturi pentru a face ca practica eutanasiei să fie accesibilă unei game mai largi de persoane, în urma campaniilor desfășurate de diverse grupuri de apărare a drepturilor.

În aprilie 2023, s-a anunțat că părinții din Olanda pot cere eutanasierea copiilor bolnavi în fază terminală cu vârsta de 12 ani și peste, existând planuri de a introduce legi care să extindă reglementările privind eutanasia pentru copiii bolnavi în fază terminală cu vârsta cuprinsă între un an și 12 ani.

O astfel de extindere s-ar aplica unui număr estimat de cinci până la 10 copii pe an, care suferă insuportabil din cauza bolii lor, nu au nicio speranță de ameliorare și pentru care îngrijirile paliative nu pot aduce alinare, a declarat guvernul.

Dar chiar și cei care au susținut caracterul progresist al sistemului olandez de eutanasie au avertizat că există riscul ca această practică să devină prea ușor accesibilă.

Temeri că eutanasia va deveni prea ușor accesibilă

Dr. Bert Keizer, un medic olandez care practică eutanasia, a recunoscut că cei care avertizează asupra faptului că moartea asistată este o pantă alunecoasă spre “uciderea aleatorie a celor lipsiți de apărare” au dreptate. Medicul a spus că tipul de pacienți cărora li se pune capăt vieții în Olanda s-a extins mult dincolo de bolnavii în fază terminală și include acum bătrâni sănătoși din punct de vedere fizic și mental care “consideră că viața lor nu mai are sens”.

Dr. Keizer a declarat că, în viitor, în Olanda, moartea asistată ar putea ajunge să fie extinsă la deținuții condamnați pe viață “care își doresc cu disperare să moară” și la copiii cu handicap, la cererea părinților lor.

Chiar și militanții pentru eutanasie au cerut comunității științifice să cerceteze creșterea numărului de cazuri de eutanasie, în special în rândul persoanelor care nu suferă de o boală gravă sau de o boală terminală.

”În ciuda creșterii, există multă incertitudine în rândul medicilor și al populației în general cu privire la eutanasie și la acumularea de nemulțumiri asociate cu îmbătrânirea”, a declarat Fransien van ter Beek, de la societatea de eutanasie voluntară NVVE. ”Am dori să vedem mai multă educație pentru medici pe această temă.”

Moartea asistată, tot mai cerută în țările unde este legală

Eutanasia rămâne ilegală în aproape toate statele UE, Olanda, Belgia și Luxemburg rămânând singurele trei țări din blocul comunitar care oferă opțiunea morții asistate.

Dintre aceste trei state, legile sunt cele mai relaxate în Belgia, unde nu există o cerință privind vârsta minimă. Copiii pot avea acces la moarte asistată în Belgia, cu condiția să fie considerați suficient de mari pentru a înțelege și să aibă consimțământul scris al părinților lor.

În Olanda, copiii mai mici de 12 ani nu pot fi încă eutanasiați și trebuie să aibă acordul părinților până la vârsta de 16 ani. În Luxemburg, eutanasia poate fi solicitată doar de persoanele cu vârsta de peste 18 ani. Moartea asistată este, de asemenea, disponibilă în Elveția, dar regulile au fost înăsprite în ultimii ani.

În 2022, Canada a raportat o creștere cu 31,2% a numărului de decese asistate medical, acestea reprezentând 4,1% din totalul deceselor înregistrate în anul respectiv. În Belgia, creșterea a fost de 9,85% pentru decesele asistate medical, care au reprezentat, în 2022, 2,5% din totalul deceselor, potrivit unui raport al guvernului belgian. Luxemburg a înregistrat de asemenea o creștere a numărului de decese prin eutanasie.

ADVERTISEMENT