News

Ex-premierul Scoției, Nicola Sturgeon, arestată. A fost eliberată ”fără acuzații” după mai multe ore de audieri. Update

Ex-premierul Scoției, Nicola Sturgeon, a fost arestată. Politiciana va fi audiată de oamenii legii. Aceasta militează pentru independența Scoției.
11.06.2023 | 21:30
Expremierul Scotiei Nicola Sturgeon arestata A fost eliberata fara acuzatii dupa mai multe ore de audieri Update
Nicola Sturgeon a fost arestată. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT
11-06-2023
18:31

Fostul premier al Scoției a fost eliberat ”fără acuzații”

După mai multe ore de audieri, Nicola Sturgeon a fost eliberată, ”fără acuzații”, lucru confirmat de anchetatori. Femeia fusese arestată inițial, însă a fost eliberată până la finalizarea anchetei, fără acuzații.

Se pare că fosta șefă a guvernului scoțian a fost reținută și interogată în calitate de suspect. Soțul său, Peter Murrell, a fost de asemenea reținut timp de câteva ore în luna aprilie a acestui an, dar a fost eliberat fără a fi pus sub acuzare.

Nicola Sturgeon, ex-premierul Scoției, a fost arestată în legătură cu ancheta în curs privind finanțarea și finanțele Partidului Național Scoțian (SNP). Oamenii legii au confirmat că o femeie în vârstă de 52 de ani, presupus a fi Sturgeon, a fost arestată duminică. Politiciana va fi audiată de polițiștii scoțieni.

Nicola Sturgeon, arestată în Scoția

Potrivit BBC, anchetatorii au efectuat percheziții la locuința Nicolei Sturgeon din Edinburgh, precum și la sediul SNP din același oraș. În timpul operațiunii, soțul ei, Peter Murrell, fost director executiv al SNP, a fost, de asemenea, arestat, dar ulterior a fost eliberat fără acuzații. Într-un alt incident, o autocaravană de lux a fost confiscată de polițiști din fața casei mamei lui Murrell din Dunfermline.

ADVERTISEMENT

În urma acestor evenimente, trezorierul SNP, Colin Beattie, a fost, de asemenea, arestat și eliberat ulterior fără acuzații. Atât Murrell, cât și Beattie au fost tratați ca suspecți și au fost reținuți pentru o perioadă legală de până la 12 ore de interogatori înainte de a fi eliberați, în timp ce anchetele continuă.

Conform Legii din 2016 privind justiția penală din Scoția, poliția poate elibera un suspect pentru investigații suplimentare, dar acesta poate fi arestat din nou într-un moment ulterior. Astfel, pe măsură ce ancheta se desfășoară, se așteaptă ca mai multe informații să fie dezvăluite în timp ce autoritățile fac lumină asupra acestui caz complicat.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții SNP și-au exprimat disponibilitatea de a colabora cu autoritățile în cadrul investigației și au subliniat importanța transparenței și integrității în ceea ce privește finanțarea partidelor politice. Această arestare vine într-un moment crucial pentru politica scoțiană, având în vedere influența considerabilă pe care Nicola Sturgeon și SNP-ul au avut-o asupra afacerilor statului în ultimii ani.

Ex-premierul militează pentru independența Scoției

Nicola Sturgeon este o persoană în mediul politic al Scoției. Ex-premierul s-a născut pe 19 iulie 1970, în localitatea Irvine, Ayrshire. Aceasta a devenit membră a Partidului Național Scoțian (SNP) în anii ’80 și a avansat rapid în rândurile partidului.

ADVERTISEMENT

Sturgeon a ocupat mai multe funcții în guvernul scoțian înainte de a fi numită prim-ministru. A fost ministru pentru sănătate și bunăstare publică între 2007 și 2012, apoi a devenit viceprim-ministru și ministru pentru tineret între 2012 și 2014.

După demisia lui Alex Salmond din funcția de prim-ministru al Scoției în 2014, Nicola Sturgeon a preluat conducerea SNP și a devenit prima femeie care a ocupat funcția de prim-ministru al Scoției. A fost reconfirmată în această funcție în 2016 și 2021.

ADVERTISEMENT

Sturgeon este cunoscută pentru poziția sa fermă în favoarea independenței Scoției față de Regatul Unit. A pledat pentru un al doilea referendum privind independența Scoției, argumentând că Brexitul a schimbat circumstanțele inițiale ale primului referendum din 2014. Opiniile și politica sa au generat atât sprijin, cât și critici intense în rândul populației scoțiene și în politica britanică în general.

Nicola Sturgeon a devenit o figură importantă și influentă în peisajul politic britanic și european, reușind să obțină sprijin considerabil pentru cauza independenței Scoției și să conducă Scoția prin perioade dificile, cum ar fi pandemia de COVID-19.

ADVERTISEMENT