Sport

Thriller night! Cronica după România – Kosovo 2-0: succesul care ne lasă să visăm la Euro

România a câştigat cu 2-0 în faţa naţionalei din Kosovo şi visul pentru Euro 2024 continuă! A fost un adevărat thriller pe Arena Naţională, cu final fericit pentru "tricolori".
13.09.2023 | 00:47
Thriller night Cronica dupa Romania  Kosovo 20 succesul care ne lasa sa visam la Euro
Thriller night! Cronica după România - Kosovo 2-0: succesul care ne lasă să visăm la Euro
ADVERTISEMENT

România s-a impus cu 2-0 în faţa naţionalei din Kosovo, graţie golurilor marcate în final de Nicu Stanciu (83) şi Mihăilă (90+3). “Tricolorii” au jucat o repriză cu un om în plus şi au irosit un penalty prin Stanciu, în minutul 59.

Meci oprit în minutul 18! Ultraşii României au afişat bannerul: “Kosovo e Serbia!”

30.000 de fani au fost prezenţi în tribunele Arenei Naţionale la meciul cu Kosovo, crucial în lupta pentru calificarea la Campionatul European din 2024. Apele au fost învolburate înaintea meciului de anunţul grupului de ultraşi “Honor et Patria” care a anunţat că nu va participa la meci din cauza faptului că existenţa statului Kosovo nu este recunoscută la noi în ţară.

ADVERTISEMENT

În schimb au fost alţi ultraşi prezenţi, iar din repertoriul lor nu puteau să lipsească scandările şi bannerele împotriva Kosovo. În minutul 18, după afişarea bannerului “Kosovo e Serbia”, jucătorii şi staff-ul oaspeţilor s-au dus la arbitru, care a oprit imediat meciul.

După câteva minute de parlamentări, arbitrul francez i-a trimis pe jucători la vestiare. La cabine a coborât şi preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, care a încercat să îi convingă pe reprezentanţii UEFA că meciul poate continua.

ADVERTISEMENT

Meci reluat după 50 de minute! Kosovarii, provocatori la ieşirea de la cabine

50 de minute a durat pauza, kosovarii revenind de la vestiare mai provocatori, atât cu jucătorii, cât şi cu fanii. Adversarii s-au îndreptat ostentativ spre Peluza Sud, acolo unde au ales să îşi facă mişcările de încălzire. Din fericire, ultraşii au oprit scandările la adresa adversarilor, astfel că meciul a putut continua.

Cronometrul s-a resetat la minutul 18, de unde s-a reluat partida. Iar cinci minute mai târziu, Ianis Hagi a trecut pe lângă deschiderea scorului. Rămas în poziţie excelentă după respingerea greşită a lui Aliti, Hagi a ratat şutul pe care scria 1-0.

ADVERTISEMENT

Apoi a venit rândul lui Bancu să irosească o şansă bună. A preluat excelent pasa lungă a lui Cicâldău, dar a ratat şi el şutul din poziţie bună. Oaspeţii au fost aproape să dea lovitura, la prima şansă periculoasă.

Andrei Burcă a trimis neglijent spre portar, Muriqi interceptează balonul, îl trimite pe lângă Moldovan, dar Drăguşin salvează de pe linia porţii. Tot stadionul îi scandează numele fundaşului român.

ADVERTISEMENT

Muriqi, eliminat în finalul primei reprize!

Chiar dacă scandările împotriva adversarilor au încetat, tensiunea a rămas uriaşă pe teren, iar kosovarii au tot provocat. După un duel fierbinte între Florinel Coman şi Rrahmani, mai mulţi jucători ai celor două echipe s-au încăierat, fiind la un pas de o bătaie generală.

În minutul 41, Zhegrova a trecut pe lângă deschiderea scorului. L-a depăşit pe Bancu foarte uşor, iar şutul său din centrul careului a trecut pe lângă poartă.

România obţine un uriaş avantaj în minutul 43 când golgheterul Muriqi este eliminat de la oaspeţi pentru cumul de cartonaşe galbene. Arbitrul francez i-a arătat al doilea cartonaş galben după un cot aplicat lui Screciu.

Penalty scos de Coman, ratat de Stanciu!

La pauză, Edi Iordănescu a mutat. Hulitul George Puşcaş este înlocuit de Denis Alibec, care a tras o torpilă scoasă greu de portarul advers în corner, la trei minute de la reluare.

În minutul 59, România primeşte un penalty după un fault asupra lui Florinel Coman. Oaspeţii protestează vehement, iar Willy Delajod împarte cartonaşele galbene.

Nicuşor Stanciu şi-a asumat executarea loviturii, dar a tras prost. Prost de tot. Muric ghiceşte colţul şi trimite uşor în corner. O şansă uriaşă pentru “tricolori” de a deschide scorul şi de a mai elibera din presiunea ce se tot acumula.

Descătuşarea a venit de la Stanciu, în minutul 83!

Tabela rămânea intactă pe măsură ce treceau minutele, jocul ofensiv al “tricolorilor” având mult de suferit, chiar şi cu un om în plus. Kosovarii păreau că se simt confortabil, chiar şi cu un om mai puţin, dar fără să pună nicio problemă în atac.

Descătuşarea a venit în minutul 83 după o fază rapidă de atac a lui Moruţan. Şutul blocat al lui Mihăilă sare la Nicu Stanciu, care găseşte de această dată spaţiul porţii. 1-0, bară-gol şi o explozie de bucurie pe Arena Naţională.

Dar, meciul a fost departe de a fi încheiat. Kosovarii s-au aruncat în atac şi au ratat două ocazii mari, înainte ca Moruţan să rateze singur cu portarul, în minutul 88.

Valentin Mihăilă a închis tabela! România şi Israel, în cursa pentru Euro 2024

Alibec a avut şi el şansa să închidă tabela, dar a trimis telefonat, în braţele lui Muric. Defensiva “tricoloră” a fost haotică în final, iar şutul lui Muslija din minutul 90, a trecut puţin alături.

Valentin Mihăilă a risipit toate emoţiile în minutul 90+3. L-a executat pe portarul kosovar cu un şut puternic, din interiorul careului. În sfârşit, fanii de pe Arena Naţională au putut răsufla uşuraţi, după ce au trecut prin toate stările.

Este o cursă în doi pentru calificarea la Euro 2024. Kosovo a ieşit complet din calcule după înfrângerea de pe Arena Naţională, iar România şi Israel se luptă pentru al doilea loc calificant. Cu patru etape înainte de final, “tricolorii” au un punct avans.

Cei 30.000 de fani prezenţi pe Arena Naţională au trăit un thriller, care, până la urmă, a avut un final fericit. Un meci început marţi, care a fost întrerupt timp de 50 de minute, s-a încheiat miercuri, cu victoria care ne permite să visăm în continuare la Euro 2024.

ADVERTISEMENT