News

Executivul lui Florin Cîțu s-a angajat la CEDO să reformeze Curtea Constituţională. Efectul Koveși

Executivul condus de Florin Cîțu s-a angajat la CEDO să reformeze Curtea Constituţională
04.07.2021 | 20:48
Executivul lui Florin Citu sa angajat la CEDO sa reformeze Curtea Constitutionala Efectul Kovesi
ADVERTISEMENT

Adevărul scrie că autoritățile din România au transmis Curţii Europene a Drepturilor Omului un document oficial prin care se angajează să reformeze Curtea Constituţională.

Actul reprezintă o premieră și face parte din procedura de executare a deciziei CEDO prin care România a fost sancţionată pentru modul în care a fost revocat fostului procuror-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

ADVERTISEMENT

Executivul s-a angajat la CEDO să reformeze Curtea Constituţională

Concret, Executivul vrea să elimine factorii care au dus la politizarea deciziilor Curţii Constituţionale şi să reglementeze posibilitatea de revizuire a deciziilor CCR în cazul în care CEDO constată încălcări ale drepturilor fundamentale sau dacă se constată, de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, că a fost încălcat principiul supremaţiei dreptului european.

De remarcat că, în acest moment, după ce o decizie a CEDO rămâne definitivă, Executivul sancţionat trimite Serviciului de Executări a Hotărârilor CEDO un plan de măsuri prin care se implementează decizia.

ADVERTISEMENT

După aceea planul este evaluat de Comitetul Miniştrilor de Externe din ţările membre ale Consiliului Europei.

Instituţia de contact din România prin care se derulează procedura este Agentul Guvernamental pentru CEDO, aflat în subordinea Ministerului Afacerilor Externe.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că decizia în cazul Kovesi a fost pronunţată pe 5 mai 2020 şi a devenit definitivă câteva luni mai târziu, pe 5 august.

Conform sentinţei de atunci, România a fost sancţionată pentru că Laurei Codruţa Kovesi i-a fost interzis expres, de către Curtea Constituţională, accesul la o instanţă administrativă, în care să conteste temeiurile revocării.

ADVERTISEMENT

De remarcat că cei de la CCR au statuat că procedura revocării se bazează pe raporturi pur constituţionale între actorii implicaţi, care nu pot fi judecate de instanţa de contencios administrativ, ci numai de către de instanţa de contencios constituţional.

În cele din urmă, CEDO a stabilit că prin acest fapt a fost încălcat accesul la Justiţie şi dreptul la un proces echitabil.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a mai sancţionat faptul că printre capetele de acuzare aduse de ministrul Justiţiei de atunci, Tuorel Toader, în sprijinul revocării au fost criticile aduse de Kovesi schimbărilor legislative promovate de guvernarea PSD în domeniul penal şi al organizării judiciare, ceea ce a încălcat dreptul la liberă exprimare.

ADVERTISEMENT