News

Explozie a prețurilor la carnea de miel! Crescătorii dau vina pe autorități. „Animale sunt, le cumpără samsarii pe nimic”

31.03.2021 | 19:20
Explozie a preturilor la carnea de miel Crescatorii dau vina pe autoritati Animale sunt le cumpara samsarii pe nimic
ADVERTISEMENT

Explozie a prețurilor la carnea de miel! Asta se întâmplă de câteva zile și până la Paște situația va fi una și mai gravă. Crescătorii de animale spun că au fost lăsați de izbeliște și autoritățile nu fac altceva decât să complice întregul proces. Concret, pandemia de coronavirus a schimbat mai multe reguli și sacrificarea nu mai poate fi făcută oricând, oriunde și de către oricine. 

Mai exact, toate fermele de ovine care vor livra animale pentru tăiere, precum şi operatorii din domeniul alimentar care desfăşoară activităţi de tăiere, procesare, depozitare, transport/distribuţie şi comercializare a cărnii de miel şi a produselor derivate din aceasta trebuie să dețină autorizare/înregistrare sanitară veterinară eliberată în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut de ANSVSA care a mai transmis că vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzătoare de sănătate, care dețin certificate de sănătate şi care sunt identificate și înregistrate în Baza Națională de Date conform legislaţiei în vigoare, însoțite de documente sanitare veterinare de mișcare, crescute în ferme, localităţi şi zone indemne de boli transmisibile.

Cum a explodat prețul cărnii de miel!

Pornind de la aceste date, crescătorii de animale se plâng acum că au fost lăsați pradă sigură în fața samsarilor. Nu puțini sunt cei nevoiți să-și vândă animalele și de aici pornește o întreagă afacere, una din care intermediarii sunt cei mai câștigați.

ADVERTISEMENT

„Eu trebuie să duc animalele pe care le am la centrele de sacrificare. Am nevoie acolo de diferite acte, deci asta înseamnă medic veterinar. E normal, așa și trebuie să fie. Doar că e mai ușor de zis decât de făcut. Nu mă apuc acum să calculez, să îți spun cât m-a costat pe mine fiecare animal în parte. 

Sursa foto – facebook

Dar poate s-ar înțelege și de ce crescătorii mai țin uneori de preț. Samsarii însă știu că nu putem să așteptăm la nesfârșit. Și așteaptă de la zi la zi să cedăm.

ADVERTISEMENT

Și atunci când nu mai putem suporta alegem să vindem pe nimic, pe prețul făcut de cel care îi ia din poartă, nu pe cel pe care poate l-am obține dintr-un magazin. Pentru că la magazin nu se ajunge așa bătând din palme”, a explicat pentru site-ul nostru Csik Ermure, crescător de animale.

Cât costă mielul pentru masa de Paște

Fermierii spun că pandemia de coronavirus nu i-a afectat prea tare. Miei sunt și crescătorie se pregătesc deja pentru a pune în vânzare animalele pentru sărbătorile pascale, sărbători care vor avea loc în data de 2 mai. Anul trecut, oamenii care au dorit să aibă pe masă o carne fragedă de miel au băgat destul de adânc mâna în buzunare.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

Prețul cărnii de miel a fost în 2020 undeva între 20-25 de lei pe kilogram, dar cam aici se termine veștile bune. Fermierii spun că primăvara lui 2021 vine cu scumpiri zdravene. Se întâmplă lucrul acesta, în primul rând, din cauza furajelor.

Concret, fermierii au fost nevoiți să plătească serios pentru mâncarea animalelor, porumbul atingând și el cote destul de mari. Astfel, carnea de miel ar putea ajunge la un preț cuprins între 30-35 de lei pe kilogram ceea ce înseamnă o creștere serioasă față de anii precedenți.

Cum pot fi sacrificate animalele

Crescătorii de animale trebuie să respecte la literă câteva reguli. Astfel, e nevoie de atenție sporită la bunăstarea animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, conform prevederilor legale în vigoare.

Sursa foto – hepta.ro

Inspectorii DSVSA în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratelor de Poliţie judeţene, şi, respectiv, al municipiului Bucureşti, vor efectua controale în trafic asupra transporturilor de animale pentru verificarea condițiilor de igienă, a dezinfecției și a documentelor de autorizare sanitar veterinar a mijloacelor auto utilizate pentru transportul animalelor.

De asemenea, vor fi verificate documentele însoțitoare ale animalelor însemnând certificatele veterinare care să ateste sănătatea mieilor şi documentele care să cuprindă informaţii despre lanţul alimentar

Samsarii cumpără în viu, vând după sacrificare

Crescătorii de animale spun că e mai dificil să se deplaseze către centrele de sacrificare. „Și cu celelalte animale cine rămâne? Știți cât de greu găsesc un om care să accepte să vină cioban? Și mă refer acum la ciobani adevărați care știu cu ce se mănâncă meseria asta, nu d-ăștia de încurcă oaia cu berbecul. 

Sursa foto – facebook

În viu, sperăm noi să vindem la 14-15 lei. Acum, vă pot spune încă de pe acum că în magazine, mielul o să ajungă la peste 30 de lei. Dublu, adică dublu față de banii pe care eu îi obțin. Eu, cel care am stat în grig, în ploaie, care m-am împrumutat pentru furaje.

Animale sunt, le cumpără samsarii pe nimic, acesta este adevărul. Și statul se întoarce cu spatele pentru că nu l-a interesat niciodată ce se întâmplă. Pentru că e un angrenaj din care mulți câștigă, nu și crescătorul”, a spus și Ion Morariu, fermier.

De remarcat că România este pe locul 3 în Uniunea Europeană la creşterea ovinelor şi caprinelor, cu un efectiv de 12 milioane de animale, dar exportă peste 30% din producţie. De altfel, cu un an înaintea pandemiei, au fost exportate circa 3 milioane de capete de ovine, volumul în viu fiind de peste 1 milion de tone cu o valoare de 230 milioane de euro.

ADVERTISEMENT
Tags:
„Nu duce gunoiul, nu strânge masa, nu face altceva decât bani”. Cum e...
„Nu duce gunoiul, nu strânge masa, nu face altceva decât bani”. Cum e căsnicia unei vedete din România cu un fost sportiv de peformanță
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste...
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste produsele obișnuite din supermarket
Divorț-șoc în familia Nadiei Comăneci. Numele marii campioane de la Montreal a fost...
Divorț-șoc în familia Nadiei Comăneci. Numele marii campioane de la Montreal a fost implicat într-un scandal matrimonial
Vremea 27 mai - 24 iunie 2024. Început de vară cu temperaturi de...
Vremea 27 mai - 24 iunie 2024. Început de vară cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius, dar şi fenomene meteo extreme
Gestul uriaş făcut de Valentina Pelinel! Soţia lui Cristi Borcea nu s-a uitat...
Gestul uriaş făcut de Valentina Pelinel! Soţia lui Cristi Borcea nu s-a uitat la bani
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
ALUNECARE de TEREN NIMICITOARE! 100 de oameni au MURIT
ALUNECARE de TEREN NIMICITOARE! 100 de oameni au MURIT
Cine este Florian Coldea, celebrul general SRI acuzat de trafic de influență și...
Cine este Florian Coldea, celebrul general SRI acuzat de trafic de influență și spălare de bani. Ar fi cerut sute de mii de euro pentru a rezolva probleme în justiție
Vești foarte proaste de la ANM. Luna iunie, una de coșmar
Vești foarte proaste de la ANM. Luna iunie, una de coșmar
Au apărut probleme în paradis? Mesajul transmis de Monica Bîrlădeanu pe Internet: Când...
Au apărut probleme în paradis? Mesajul transmis de Monica Bîrlădeanu pe Internet: Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!
Sondaj IPSOS: Nicușor Dan, pe primul loc în cursa pentru Primăria Capitalei. Ce...
Sondaj IPSOS: Nicușor Dan, pe primul loc în cursa pentru Primăria Capitalei. Ce scor înregistrează Piedone și Firea
Hotelul din România unde s-a filmat celebrul film „Nea Mărin miliardar”. Locul are...
Hotelul din România unde s-a filmat celebrul film „Nea Mărin miliardar”. Locul are o istorie fascinantă