News

Adevărul despre epidemia de rujeolă. Carmen Dorobăț: „Mulți părinți nu-și mai vaccinează copiii!” Care este soluția oferită de medic

Epidemia de rujeolă ucide, iar medicul Carmen Dorobăț spune adevărul trist, referitor la părinții care refuză să-și vaccineze copiii.
20.12.2023 | 17:47
Adevarul despre epidemia de rujeola Carmen Dorobat Multi parinti nusi mai vaccineaza copiii Care este solutia oferita de medic
Carmen Dorobăț, medic primar cu specializare în boli infecțioase, explică motivele extinderii epidemiei de rujeolă (sursa hepta/montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Coronavirus, gripă, rujeolă… România este cutremurată de epidemii, iar medicul primar infecționist Carmen Dorobăț rostește un adevăr dureros, după ce, de curând, un copil în vârstă de numai 7 luni, din Brașov, a murit după ce a contactat de la fratele său mai mare virusul rujeolei, unul înalt contagios. După toate polemicile iscate de vaccinările impuse de valurile de infecții cu virusul COVID-19, asistăm la o realitate periculoasă: „Mulți părinți nu-și mai vaccinează copiii!”.

carmen-dorobat
Carmen Dorobăț, medic primar – boli infecțioase (sursa arhivă personală)

Medicul primar Carmen Dorobăț: „În privința vaccinului, părinții pot refuza orice variantă, inclusiv în cazul rujeolei”

Epidemia de rujeolă face ravagii, iar FANATIK a remarcat faptul că, în urma celor peste 2000 de cazuri înregistrate până de curând, plătim prețul pentru mișcarea antivaccinistă. Din acest motiv, discuția cu medicul specialist a pornit de la o problemă de fond, și anume dacă, în cazul ezitării vaccinării micuților, inclusiv împotriva „bolilor copilăriei”, se poate vorbi despre o „libertate” prost înțeleasă.

ADVERTISEMENT

„Într-adevăr, mulți părinți nu-și mai vaccinează copiii. Însă nimic nu este obligatoriu. În privința vaccinului, părintele poate refuza orice variantă. Doar cu ghilimelele de rigoare, vaccinurile sunt „obligatorii”, pentru că sunt finanțate de Ministerul Sănătății și intră în programul național”, a declarat Carmen Dorobăț, în exclusivitate pentru FANATIK.

„Acest fenomen de imunizare nu se petrece la modul în care părinții trebuie să fie obligați să accepte respectivul vaccin. Ca urmare, se întâmplă situații precum cea actuală. Mulți copii nu s-au vaccinat, iar numărul cazurilor de rujeolă a crescut”, a continuat medicul specialist.

ADVERTISEMENT

Imunizarea cu „ROR”, tratată cu neglijență

Situația este alarmantă, iar Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. Din nefericire, așa cum precizam anterior, ne găsim deja în fața unei situații… ireparabile, fapt comentat și de interlocutoarea noastră: „După știința mea, până acum a existat un singur caz de deces. Copiii mici dezvoltă complicații la nivel respiratoriu și la cel al sistemului nervos central, iar aceste fenomene pot duce inclusiv la situații fatale”.

Discutăm, așadar, despre un număr important de situații de infecții cu rujeolă, peste 2000 înregistrate doar în ultima vreme. „A fost constatat un număr mare de cazuri, inclusiv în contextul unei izbucniri epidemice, deoarece discutăm despre peste 2000 de cazuri care au apărut în cinci ani. Acestea au fost constatate într-un interval de timp relativ scurt, fenomen care nu se petrecea în urmă cu un an, doi. Respectivele evenimente sunt concentrate într-un anumit areal geografic, exact cum scrie la carte, în sensul în care aceasta este definiția izbucnirii epidemice”, a explicat medicul primar Carmen Dorobăț, care, în trecut a mai reclamat tratarea necorespunzătoare a copiilor cu probleme de sănătate.

ADVERTISEMENT

Conform spuselor specialistului intervievat, situația creată nu se poate explica decât prin faptul că, în ultimii ani, în special în zona pandemică, s-au făcut greșeli: „Acestea au apărut fie din pricina refuzului, fie din neglijență, având în vedere că prioritatea a fost reprezentată de infecția cu virusul COVID-19. Din acest motiv s-a pierdut din grija legată de administrarea vaccinului antirujeolic, care se administrează sub forma așa numitului vaccin ROR”.

Carmen Dorobăț a reamintit faptul că respectivul procedeu presupune vaccinarea împotriva rujeolei, a oreionului și a rubeolei. Neglijențele la care partenera noastră de dialog se referea anterior au condus la creșterea numărului de cazuri de îmbolnăviri, cu complicații.

ADVERTISEMENT

„Evident, toate cazurile semnalate sunt dificile, deoarece din pricina faptului că rujeola face parte din așa numitele boli ale copilăriei, virusul evoluează gradat și poate dezvolta forme grave”, a adăugat Carmen Dorobăț.

„Neeligibilitatea” la imunizare crește doza de risc

Cu toate acestea, potrivit primelor informații, copilul în vârstă de 7 luni care a decedat din pricina infecției cu rujeolă era „neeligibil” la vaccinul ROR. Am dorit să aflăm ce presupune exact acest fenomen, iar răspunsul a sosit imediat:

„Acest lucru înseamnă că respectivul copil era cunoscut ca fiind deja suferind din pricina unei anumite boli. Inclusiv în perioada pandemică, atunci când am avut atât de multe discuții pro și anti vaccin Coronavirus, am afirmat că, întotdeauna, administrarea unui asemenea preparat trebuie să fie precedată de sfatul unui medic”.

„Există pacienți care suferă din pricina unor anumite boli, iar administrarea unui vaccin devine inutilă, din pricina faptului că respectivul organism nu poate dezvolta anticorpii necesari. Probabil că acest copil la care ne referim era cunoscut ca fiind suferind din pricina unei alte afecțiuni și, din acest motiv, administrarea unui alt vaccin devenise lipsită de sens”, a adăugat Carmen Dorobăț, care a punctat:

„Practic, formularea „neeligibil” presupune că respectiva persoană nu intră în categoria celor care se pot vaccina sau nu are vârsta potrivită vaccinării. Din acest motiv, aceste situații, mai ales când ne referim la copii, trebuie tratate cu atenție sporită”.

Educația sanitară din zona preșcolară devine esențială

Principala grijă este modul în care poate fi combătută această epidemie, în contextul actual, și cum vor putea fi evitate situații similare. Soluția propusă de medicul primar a fost următoarea: „În primul rând, trebuie să ne întoarcem la educația sanitară din școli. Noi, medicii, am afirmat în mai multe rânduri că este necesar un cadru legislativ în care să existe o educație sanitară, în special în zona preșcolară. De asemenea, sunt necesare discuții pe tema pro și antivaccinare, deoarece nu toată lumea trebuie să se înscrie pe o singură linie”.

„Însă aceste dezbateri organizate de direcțiile de sănătate publică trebuie realizate împreună cu părinții, cu cadrele didactice, cu medicii de familie, cu colegii epidemiologi și infecționiști. Într-o asemenea situație, fiecare ar putea alege cea mai bună cale”, a menționat medicul primar specializat în boli infecțioase.

Carmen Dorobăț a opinat că respectivele campanii trebuie realizate având în vedere vârsta mică a copiilor, deoarece procesul de vaccinare debutează la vârsta de un an: „Din acest motiv am afirmat că respectivele discuții trebuie organizate din timp și într-un cadru lărgit, din care, evident, nu pot lipsi părinții”.

Pentru că discuția se raportează, inevitabil, la cazul copilului recent decedat, ne regăsim în fața unei ipoteze dramatice: „Totuși, există și posibilitatea ca, în situația tragică la care ne referim, părinții să fi avut, de asemenea, un rol important. Dacă aceștia nu au dorit să vaccineze celălalt copil, de la care micuțul care a decedat a contactat virusul, înseamnă că și aici a fost vorba despre neadministrarea vaccinului ca urmare a unui refuz. Orice este posibil…”.

„Nu putem constata un trend descendent al epidemiei”

Focarul de infecție existent ridică multe semne de întrebare, dar cele mai importante sunt cele legate de modul în care această epidemie fără precedent poate fi stopată. Carmen Dorobăț a dorit să răspundă și acestei noi provocări:

„Este foarte dificil să discutăm despre eradicare. Eu aș fi foarte bucuroasă dacă am putea să ne referim măcar la un trend descendent, care deocamdată nu poate fi constatat. În primul rând, este obligatoriu ca acești copii contagioși să fie izolați de restul comunităților din care fac parte. Virusul rujeolic se transmite pe cale respiratorie, așadar contaminează foarte ușor”.

„Pe de altă parte, este cazul să activăm, pe cât posibil, administrarea vaccinului la care ne refeream anterior. Din acest motiv am afirmat că nu va fi deloc ușor și că trebuie create condiții pentru dezbateri, indiferent dacă părerile sunt pro sau contra fenomenului”, a continuat medicul, care a încheiat pe același ton:

„Întotdeauna, comunicarea între diverse specialități și comunitate nu poate aduce decât beneficii. Nu în ultimul rând, este importantă existența unui cadru legislativ, care, așa cum spuneam, să poată creiona o educație sanitară încă din timpul școlii”.

 

ADVERTISEMENT
Leonard Doroftei a povestit prin ce a trecut în Canada: „Aveam zile în...
Leonard Doroftei a povestit prin ce a trecut în Canada: „Aveam zile în care nu puteam să mănânc. Plecau târâș!”
„E o moarte fără sens”. Un soldat rus își îndeamnă camarazii să nu...
„E o moarte fără sens”. Un soldat rus își îndeamnă camarazii să nu lupte pe front. „Peste 20 de ani, nimeni nu-și va aminti de tine”
Umilit de statul român, marele Ilie Năstase a rămas cu aceeași pensie de...
Umilit de statul român, marele Ilie Năstase a rămas cu aceeași pensie de nimic și după recalculare: "Sunt singurul general cu un asemenea venit"
Doliu uriaș! Marea artistă A MURIT la doar 29 de ani, iar la...
Doliu uriaș! Marea artistă A MURIT la doar 29 de ani, iar la nici o zi și mama ei S-A STINS din viață: ”A fost o inspirație...”
PUTIN a DECIS URGENT! ARMATA este PREGĂTITĂ. UNDĂ DE ȘOC la nivel MONDIAL
PUTIN a DECIS URGENT! ARMATA este PREGĂTITĂ. UNDĂ DE ȘOC la nivel MONDIAL
Tragedie în Familia Regală a României. Dumnezeu sa-l odihnească! Un om fermecator, generos...
Tragedie în Familia Regală a României. Dumnezeu sa-l odihnească! Un om fermecator, generos si ...
Desfundarea chiuvetei, metode pe care sigur nu le-ai încercat. Ce spun experții
Desfundarea chiuvetei, metode pe care sigur nu le-ai încercat. Ce spun experții
Anii își spun cuvântul și în cazul Silviei Chifiriuc. Cum a ajuns să...
Anii își spun cuvântul și în cazul Silviei Chifiriuc. Cum a ajuns să arată soția lui Petre Roman, la 52 de ani. Nu seamănă deloc cu diva de la televizor
„Există lege de pe vremea lui Cuza, dar nimeni nu știe în România!”...
„Există lege de pe vremea lui Cuza, dar nimeni nu știe în România!” Daune de 10.000 de euro pentru un copil din Cluj accidentat la grădiniță
Fuziunea care ar putea crea un nou gigant bancar în Europa
Fuziunea care ar putea crea un nou gigant bancar în Europa
Ion Ţiriac i-a anunţat divorţul, iar Ilie Năstase a lansat acuzaţii incredibile: Aş...
Ion Ţiriac i-a anunţat divorţul, iar Ilie Năstase a lansat acuzaţii incredibile: Aş face plângere la poliţie!
Un vlogger american, surprins de cum arată un oraș din România: „Sunt uluit...
Un vlogger american, surprins de cum arată un oraș din România: „Sunt uluit ce frumos e, părți ale orașului arată ca o operă de artă”