News

Explozie urmată de incendiu într-un bloc din Reșița. Deflagrația, produsă de fenomenul backdraft

Un fenomen ciudat care se putea solda cu o tragedie a avut loc în Reșița. O explozie urmată de un incendiu s-a produs într-un bloc. Cauza: fenomenul de backdraft.
11.11.2022 | 22:25
Explozie urmata de incendiu intrun bloc din Resita Deflagratia produsa de fenomenul backdraft
Incendiu într-un apartament din Reșița. O persoană a ajuns la spital. Sursa foto: resita.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O persoană a fost transportată la spital, vineri seara, după un incendiu produs într-un bloc din municipiul Reșița.

Incendiu într-un apartament din Reșița. O persoană a ajuns la spital

În jurul orei 19.00, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ”Semenic” au fost solicitați să intervină la un incendiu izbucnit la un apartament de pe strada Zarandului din Reșița.

ADVERTISEMENT

La fața locului a fost mobilizat imediat Detașamentul de Pompieri Reșița cu 2 ASAS, 1 AISI, 1 SMURD, 1 ofițer și 12 subofițeri și Serviciul de Ambulanță Județean Caraș-Severin cu 3 echipaje.

În apartamentul la care s-a intervenit se afla o singura persoană. Incendiul a fost stins rapid de angajații ISU.

ADVERTISEMENT

Locatarul în cauză a fost transportat la spital, preventiv, pentru a fi evaluat medical suplimentar. Din informațiile publicate în presa locală, această persoană nu ar fi suferit răni grave.

Din evaluările preliminare de după incendiu, reiese că a fost afectată o cameră a apartamentului în care s-a produs incidentul.

ADVERTISEMENT

”Pompierii execută o recunoaștere la nivelul celorlalte apartamente. Persoana care se afla în apartament nu necesită îngrijiri medicale. Nu se cunoaște, încă, cauza incidentului”, precizează pompierii, conform reșița.ro.

Explozia de dinaintea incendiului, cauzată de fenomenul backdraft

Conform sursei citate, pompierilor care au intervenit li s-a spus că incendiul ar fi izbucnit în urma unei deflagrații.

ADVERTISEMENT

După o serie de cercetării efectuate la fata locului s-a stabilit ca incendiul a izbucnit, probabil, de la o lumânare lăsată aprinsă.

O explozie inițială a rezultat în urma fenomenului numit backdraft (n.r. conform wikipedia: ardere rapidă sau explozivă a gazelor supraîncălzite într-un incendiu, cauzată de intrarea rapidă a oxigenului într-un spațiu închis fără oxigen).

Acest fenomen periculos se produce când o fereastră sau ușă către un spațiu închis este deschisă sau spartă. De cele mai multe ori, asta reprezintă o amenințare mare pentru pompierii angrenați în stingerea incendiului.

Furnizorul de gaz din zonă a trimis rapid o echipă de intervenție. Aceasta a constatat că nu a fost vorba despre o acumulare de gaz metan.

ADVERTISEMENT
Tags: