News

Face Austria jocurile Rusiei în UE? Se opune atât aderării României și Bulgariei la Schengen, cât și intrării Turciei în Uniune

Austria respinge apelul Ursulei von der Leyen pentru extinderea Schengen. Viena vrea să închidă negocierile de aderare la UE cu Turcia
15.09.2023 | 08:03
Face Austria jocurile Rusiei in UE Se opune atat aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen cat si intrarii Turciei in Uniune
Austria, acuzată că face jocurile Rusiei în UE Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Austria este acuzată că face jocurile Rusiei în Uniunea Europeană după ce a respins apelul președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a ridica dreptul de veto împotriva aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen. Cu doar două zile în urmă, Viena a vorbit despre oprirea discuțiilor privind aderarea Turciei la UE.

Austria împiedică aderarea României și Bulgariei la Schengen

În discursul său de miercuri privind starea Uniunii, Ursula von der Leyen a reproșat Austriei că a blocat aderarea Bulgariei și a României la Schengen, îndemnând țara să “le permită în sfârșit intrarea – fără alte amânări”.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Austria a respins rapid cererea. “În prezent, cifrele privind migrația sunt în creștere în întreaga Europă, iar în multe țări se discută despre controale suplimentare la frontieră, de exemplu, între Germania și Polonia”, a declarat ministrul de interne austriac, Gerhard Karner. “În acest moment, nu are sens pentru mine să vorbesc despre o extindere a spațiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puține”, a adăugat el, potrivit Euractiv.

Austria se opune aderării celor două țări, temându-se de un aflux de migranți ilegali. Potrivit guvernului austriac, cele două țări nu ar putea să-și controleze eficient frontierele, care vor deveni frontierele externe ale UE după aderarea la Schengen.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Ursula von der Leyen a subliniat că cele două state est-europene au devenit deja un model “care prezintă cele mai bune practici atât în materie de azil, cât și de repatriere. Au dovedit-o: Bulgaria și România fac parte din spațiul nostru Schengen”, a adăugat von der Leyen.

Guvernul austriac este criticat și în țară pentru insistența continuă asupra blocadei. “Acesta este un apel direct către guvernul federal austriac să ridice în sfârșit veto-ul său incalificabil și antieuropean”, a declarat europarlamentarul Claudia Gamon, reprezentantă a partidului liberal NEOS, aflat acum în opoziție.

ADVERTISEMENT

Austria se opune intrării Turciei în UE

Viena are ca obiectiv închiderea în mod oficial a negocierilor de aderare cu Turcia. O aderare deplină la blocul comunitar ar fi “de neconceput pentru noi”, a declarat pentru die Welt cancelarul Karl Nehammer.

Deși Nehammer a subliniat că Turcia va rămâne un partener important la nivel internațional, nu ar exista nicio perspectivă ca Ankara să adere vreodată la UE.

ADVERTISEMENT

“Este important să tratăm în mod onest unul cu celălalt, iar acest lucru include și încheierea formală a negocierilor de aderare care au fost înghețate de ani de zile și dezvoltarea unui nou concept de cooperare de vecinătate. Suntem în favoarea continuării apropierii dintre Ankara și Bruxelles, dar aderarea deplină a Turciei la UE nu este de conceput pentru noi”, a adăugat cancelarul austriac.

Negocierile dintre Turcia și UE se desfășoară de 18 ani, dar au intrat în impas în ultimii ani din cauza regresului democratic al țării și a erodării statului de drept după ce președintele Recep Tayyip Erdogan și-a întărit controlul asupra puterii în urma alegerilor prezidențiale din 2018.

Cu toate acestea, Turcia și-a reînnoit recent oferta de aderare la UE, ministrul de externe Hakan Fidan declarând săptămâna trecută că “Uniunea Europeană nu poate fi un actor cu adevărat global fără Turcia. Este vital ca drumul către aderarea Turciei la UE să fie curățat și ca perspectiva de aderare să fie revitalizată”, a adăugat el.

Deschiderea unui nou capitol al aderării la UE necesită unanimitate în rândul statelor membre ale UE, iar Austria ar putea să se opună prin veto unei astfel de decizii.

Face Austria jocurile Rusiei în UE?

Reacțiile nu au întârziat să apară după noul refuz al Austriei de a ridica blocada contra României și Bulgariei. Europarlamentarul Reper, Dacian Cioloș, acuză Viena că subminând proiectul european, servește interesele Moscovei.

”Austria continuă să submineze proiectul european printr-o atitudine care servește în mod direct intereselor de la Moscova.

Reacția de azi (joi n.r.) a ministrului de Externe al Austriei, care a respins apelul președintei Comisiei Europene de a primi fără întârziere România și Bulgaria în Schengen, îmi confirmă încă o dată că opoziția austriecilor nu are nicio legătură cu aspecte tehnice sau raționale.

Motivul adevărat poate că trebuie căutat în Rusia și legăturile dintre mulți politicieni din Austria cu nevoile lui Putin de a crea falii în UE și de a alimenta sentimente antieuropene în statele membre. Avem tot mai multe date aduse în spațiul public, inclusiv de voci de la Viena, care discută despre legăturile strânse ale Austriei cu Kremlinul”, a scris fostul premier pe Facebook.

Alți doi europarlamentari Vlad Botoș (USR) și Eugen Tomac (PMP) au formulat o solicitare oficială, adresată responsabilului european cu implementarea sancțiunilor UE, David O’Sullivan, prin care cer demararea unei anchete cu privire la respectarea de către Austria a sancțiunilor împotriva Rusiei.

„Simpla critică a Austriei nu mai este suficientă. Politica Vienei aruncă o umbră asupra capacității UE de a face față conflictelor și crizelor într-o manieră coordonată. Lipsa de solidaritate a Austriei cu cauza europeană vorbește despre loialitatea factorilor de decizie politică și a companiilor sale. […]

Este important ca europarlamentarii români să acționeze prin toate pârghiile legale pentru a încerca să identifice cauzele posibile ale poziției Austriei, dar și pentru a contribui la rezolvarea acestei situații. Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri clare atât în cazul posibilelor încălcări ale sancțiunilor, cât și în cazul încălcării drepturilor românilor și bulgarilor”, se arată în scrisoarea semnată de cei doi europarlamentari și citată de G4Media.

Un fost ministru austriac a emigrat în Rusia

Karin Kneissl, fost ministru de externe al Austriei, care a făcut valuri în presa internațională în 2018, când a dansat cu președintele rus Vladimir Putin la nunta sa, a emigrat în Rusia pentru a conduce un think tank.

Kneissl a fost ministru de externe al Austriei între 2017 și 2019, dar de atunci a căzut în dizgrație din cauza comentariilor sale pro-ruse. Acum, ea a acceptat să conducă Centrul Gorki, un think tank asociat cu Universitatea din Sankt Petersburg și care se ocupă de geopolitică.

“Am fost co-fondator al Centrului Gorki și îl conduc. Pentru că este foarte mult de lucru acolo și centrul are nevoie de multă atenție, nu pot face acest lucru ca un al doilea job și am decis să mă mut la Sankt Petersburg pentru această activitate”, a declarat ea pentru TASS.

Kneissl a precizat că a primit deja toate actele, inclusiv o viză de muncă, și că “s-a mutat într-un apartament în Sankt Petersburg”. Kremlinul ar fi ajutat-o direct să se mute în Rusia. Chiar și poneii lui Kneissl au fost aduși în țară cu un avion militar rusesc, potrivit presei ruse.

Kneissl a devenit unul dintre cei mai proeminenți foști politicieni europeni care au acceptat locuri de muncă în Rusia în ultimii ani. În 2021, ea a acceptat un post în consiliul de administrație al gigantului petrolier rus Rosneft, dar a plecat în luna mai a anului trecut, după luni de presiuni în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

ADVERTISEMENT